Biztonságos, gazdaságos, komfortos: okos

Biztonságos, gazdaságos, komfortos: okos Okostelefon, okosóra, okostelevízió, okos-villanykapcsoló, okosdugalj… minden lehet okos. Az okos vagy – még trendibben mondva – a smart otthonok egyre jobban elterjednek. Az okoseszközök segítségével nemcsak modern és értékálló, de biztonságosabb és gazdaságosabb lehet életünk, otthonunk. Elterjedésük egyik oka részben a mai rohanó, maximálisan elfoglalt világunkban az időmegtakarítás, de fontos szempont a lakhatási költségek csökkentése is ezen eszközök segítségével.

Hogy kapcsolódik a kényelem a biztonsághoz?
Sok esetben, amikor a kényelmes életre, létre gondolunk, nem a biztonság az első, ami eszünkbe jut. Pedig gondoljunk csak a profi beltéri és kültéri éjjellátó IP-kamerák előnyeire. Amennyiben ilyen kamerákkal szereljük fel lakásunkat, házunkat, egy stabil internet segítségével bármikor betekinthetünk otthonunkba. A rendszer egy e-mail-küldéssel figyelmeztet, ha olyan személy lép be az ingatlanba, akit az arcfelismerő rendszer nem ismer fel, vagy ha idegen rendszámú autó áll be a garázsba. De akár oda-vissza hangtovábbításra is képesek ezek az eszközök. Nem csak a kamerák nyújthatnak biztonságot, nagy segítség a világítás vagy a redőnyök vezérlése is. Amikor napokra, hetekre elutazunk, egy kívülről is láthatóan üresen maradt ingatlan esetén megnőhet a betörés veszélye. Viszont ha a távollétünk idején is néha fel-felkapcsolódik rövid időre egyik-másik lámpa a házban, illetve reggel fel-, este pedig lemegy a redőny, kívülről már nem is tűnik olyan elhagyatottnak a ház. Nagy előnyt jelenthet egy okos-kaputelefon is. Ezek nemcsak mikrofonnal és hangszóróval vannak felszerelve, amellyel hangot közvetítenek oda-vissza, de ellátták őket beépített kamerával, sok esetben infravörös egységgel is, amellyel képesek egy csatlakoztatott telefon vagy számítógép kijelzőjére is továbbítani azt a képet, amelyet látnak. Ezen túl felvételeket is készítenek, és tárolják azokat egy felhőalapú rendszerben, megvédve az illetéktelen hozzáférésektől, valamint mozgás esetén riasztást is küldenek a tulajdonosnak. Rengeteg eszköz van még, amely saját épségünket vagy vagyontárgyaink biztonságát szolgálja. Ilyenek az „okosított” tűzjelző, füst-, szén-dioxid-, víz- és mozgásérzékelő szenzorok. Ezek az eszközök minden esetben már korai fázisban érzékelik a veszélyt, és ilyenkor nemcsak a helyszínen jeleznek fény- és hanghatással, de azonnal riasztást is küldenek okostelefonunkra, hogy a problémáról mielőbb értesüljünk, és intézkedni tudjunk.

Energiatakarékos otthon
Az okosotthonok másik, a biztonság után talán legfontosabb előnye az energiatakarékos működés. Bizonyos funkciók automatizálásával jelentősen csökkenthetjük a lakhatási költségeket. Gondoljunk csak bele, hogy ha a világítást automatizáljuk, biztosan nem marad égve a villany sem a gyerek után, sem utánunk. A redőny okosításával és a fűtési rendszer optimalizálásával csökkenthetjük télen a hőveszteséget. Az intelligens fűtés jelentősége a fűtésköltségek mértéke miatt különösen fontos. A korszerű megoldások akár meglévő fűtésrendszerhez is kapcsolódhatnak, segítségükkel szabályozható többek között az elérni kívánt hőmérséklet, a kikapcsolás időpontja és akár helyiségenként a fűtés mértéke. Az öntözőrendszer automatizálása sem csak kényelmi szempontból nyújt könnyebbséget, hanem növelhető a vízfelhasználás hatékonysága is.  

Egészségvédelem okoseszközökkel
Az okoseszközök egyre inkább az egészségvédelem szolgálatába is lépnek. Okosórák, okoskarkötők. Alvást követően jelentést készítenek és küldenek, amelyben részletesen kifejtik az alvás minőségét, valamint javaslatot is tesznek annak javítására.  Figyelmeztetnek, ha túl passzívak vagy túl aktívak vagyunk, figyelik szervezetünk reakcióját sportolás, aktivitás közben. Pulzust, vérnyomást és EKG-t mérnek, lépést számolnak. Az óra figyeli tulajdonosa egészségi állapotát, elemez, és javaslatot tesz számára, hogyan tudja fejleszteni magát. 

A biztonság mellett fő szempont: a kényelem!
Számos okoseszköz biztosítja kényelmünket, valamint jó partner az időmegtakarításban is. Biztosan Ön is járt már úgy, hogy számos elfoglaltsága miatt nem jutott idő a szokásos porszívózásra, vagy vészesen nagynak tűnt a fű az udvaron. A robotporszívó, valamint a robotfűnyíró segít ebben. Wifin keresztül el is indítható, vagy akár előre be is programozható bármelyik. De milyen jó is annak a friss kávénak az illatára ébredni, amelyet a kávéfőzőnk maga készít el, amíg mi igyekszünk fájó szívvel ugyan, de búcsút venni jó meleg ágyunktól! Ha  van időnk arra, hogy előkészítsük a másnapi ebédet vagy vacsorát, okossütővel vagy okostűzhellyel távolról is könnyedén elindíthatjuk a sütőt, főzőlapot, hogy mire hazaérünk, készen várjon ránk a finom vacsora vagy ebéd. Amikor meghallottam, hogy létezik okosvirágcserép, erőteljesen mosolyra húztam a számat. Aztán utánaolvasva megtudtam, hogy ez az eszköz képes automatikusan meglocsolni és tápanyaggal ellátni a növényt. A szenzorai állandóan vizsgálják a talajt, és ha az eszköz szükségét érzi, akkor a tartályából pótolja a hiányosságot. Egy alkalmazással pedig mindezt ellenőrizhetjük akár visszamenőleg is.  
Természetesen ezek az eszközök nem olcsó mulatságok, de elmondható, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az okosotthoneszközök ára, ráadásul az okosotthonrendszerek telepítésének költségei az energiahatékonyságnak köszönhetően hosszú távon megtérülnek. A piacon egyre nagyobb a verseny, ami jót tesz az árnak és a minőségnek is, ezáltal egyre több helyen elérhetők ezek az eszközök, rendszerek.

Ezeket az eszközöket nem árt biztosítással ellátni, amihez segítséget találunk az MVM Biztosítás oldalon. Az Otthon SOS Kiterjesztett Garancia biztosítással a gyártói, forgalmazói garanciaidő lejárta után is biztonságban tudhatja – akár okos, akár nem – porszívóját, kávéfőzőjét, hűtőjét, mosógépét és számos egyéb otthoni elektromos készülékét, sőt a biztosítás kiterjeszthető törés- és beázásvédelemmel laptopra, táblagépre, okostelefonra és digitális fényképezőgépre is.