Európa LEG-jeihez utazunk

Európa LEG-jeihez utazunk A legtöbb ember utazás előtt gondosan megtervezi, hogy mikor, hova, kivel szeretne utazni, és azzal is tisztában van, hogy miért pont oda. Vannak, akik szempontjaik alapján egy listát állítanak össze, és igyekeznek a legtöbb úticélt felkeresni. Léteznek országok, városok, amelyek arról híresek, izgalmasok, hogy az első egyetem ott létesült, vagy ott élnek a legtöbben, vagy hogy ott látogatható a legrégebbi templom. Kicsit körbeutaztuk képzeletben Európát, és megnéztük, melyik város, természeti hely miben Európa LEG-je.

 

Földrajzi elhelyezkedés

Ha a kontinentális Európát vesszük figyelembe, akkor a Nordkinn-fok az európai kontinens legészakibb pontja, ami a finnországi Nordkyn-félszigeten fekszik. A Nordkinn-fok csak egy 23 kilométeres, egész napos túrával érhető el Mehamn városából, így az úti cél a valóban bevállalós utazóknak ajánlott. 

Európa legdélibb pontja a Spanyolországban található Tarifa-fok, a Punta de Tarifa. A szörfösök mekkája Andalúziában, azon belül is Cádiz tartományban található, amelynek egyik partját az Atlanti-óceán, másikat pedig a Földközi-tenger mossa. Olyannyira délen található, hogy éghajlata néhány afrikai városéval vetekszik. 

Európa legkeletibb pontja az Oroszországban egy elnevezetlen 535 m magas csúcs, az Urál-hegységben a Bajdarata-folyótól 8,5 km-re.

Látkép a Szikla-fokról, Cabo da Roca

Cabo da Roca

A legnyugatibb pont pedig a Portugáliában, a fővárostól 40 kilométerre található Cabo da Roca, azaz Szikla-fok. A Sintra hegység nyúlványából kiugró sziklafok tetején magasodik az ikonikus világítótorony, ahonnan turisták ezrei szemlélik a legnyugatibb szárazföldi pontról a végtelen tengert.

 

Méretek, lakosság

Európa legnagyobb országa területét tekintve Oroszország, a második pedig Ukrajna. A legnagyobb népesség is Oroszországban, illetve Németországban található, a népsűrűség Hollandiában a legnagyobb (486 fő/km²), Izlandon pedig a legkisebb (3 fő/ km²).  

Ahmed szultán dzsámija, ismertebb nevén a Kék mecset

Isztambul

Európa legnépesebb városa 15,9 millió lakosával Isztambul. Egyik érdekessége, hogy a város valójában Eurázsiában található, területileg nagyobb része az Ázsiai oldalon fekszik. A városban a kelet és a nyugat különleges keveredését tapasztalhatjuk meg a különböző mecseteken, templomokon, palotákon és egyéb nevezetességeken keresztül. A város barátságos hangulatát jellemzi, hogy ha a turista bizonytalanul nézegeti a térképet, máris hozzálép oda bármelyik egy helyi lakos, hogy felajánlja segítségét.

Európa és egyben a világ legkisebb, nemzetközileg elismert autonóm állama a Vatikán. 1929. február 11-én a lateráni szerződés aláírásával alakult meg a mindössze 0,44 km² (110 hektár) területű városállam.

Szent Péter Bazilika

Vatikán

Rekorder épületek Európában

A kontinens legrégebbi épülete ie. 3500-3700 körülire tehető és Skóciában, a Papa Westray-szigeten található. Ezek a kőépületek valószínűleg összefüggő épületcsoportok voltak valamikor, ma már csak 2 lakás vagy szoba maradt fent. 

Európa legmagasabb épülete a Lahta Centr (oroszul Ла́хта це́нтр, Lahta centr), mely egy 87 emeletes felhőkarcoló Lahtában, Szentpétervár külvárosában. A 462 méter magas épület, mely többek között a Gazprom óriásvállalat székháza, valamint a 16. legmagasabb épület a világon. 

 

Európa rekorder tavai

Európa legmélyebb és legtisztább tava Norvégiában fekszik, a Hornindalsvatnet partján természetes zöld homok található. Az 514 méter mély, kristálytiszta és jéghideg tóban ritkán látni fürdőzőket, de szerencsére kajakkal és más vízi eszközökkel rendszeresen közlekednek, sportolnak rajta.

Hornindalsvatnet-tó

Hornindalsvatnet-tó

A legnagyobb tó a Ladoga-tó Oroszországban, Szentpétervártól kb. 50 km-re északkeletre található. Területe 17 600 km, körülbelül 210 kilométer hosszú és 130 kilométer széles, mélysége helyenként eléri a 225 métert.

 

Leglátogatottabb városok

Európán belül a turisták által leglátogatottabb város London, az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa. A Temze két partján terül el, története egészen az alapító rómaiakig nyúlik vissza. A világ egyik kereskedelmi, oktatási, szórakoztatóipari, divat, egészségügyi, kutatási és fejlesztési, turisztikai és közlekedési központja, valamint az egyik legnagyobb pénzügyi központja is. A látogatottságot illetően Párizs a második, Isztambul a harmadik.

Ha utazásaink során Svájc felé vesszük az irányt, jó, ha tudjuk, hogy Zürich Európa legdrágább városa, ennek ellenére a legélhetőbb városok versenyén csak Bécs előzi meg.

Zürich látképe a Limmat folyóval

Zürich

+1 érdekesség

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch egy falu Walesben, Anglesey szigetén. Hivatalosan ez a leghosszabb nevű helység az Egyesült Királyságban és egész Európában. A név hossza 58 karakter, de ez walesi nyelven csak 51 betűnek számít. A név jelentése „A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”, melyet John Evans (1827-95) helybéli költő adta tréfából.

Európában számos helyre autóval is elutazhatunk, az utazás során az egyik legfontosabb a biztonság. Fontos, hogy ne kelljen a jármű műszaki állapota miatt is aggódnunk, és ha szakemberrel rendszeresen átnézetjük autónkat, javíttatjuk az esetlegesen fellépő hibákat, akkor már „csak” a váratlan helyzetekre kell felkészülnünk. Ebben nyújt segítséget az MVM Úton SOS autós asszisztencia biztosítása, amelyet már javítási asszisztenciával egybekötve is kérhetnek az ügyfelek. A nap 24 órájában nyújt azonnali segítséget a gépjárművel történő közlekedés során, függetlenül az autó életkorától és típusától.

Kísérje figyelemmel weboldalunkat, mert hamarosan nagyon kedvező havidíjú utasbiztosítást is kínálunk ügyfeleinknek.

Kösse meg online 5% kedvezménnyel!