Éled a természet, kapjuk lencsevégre!

Éled a természet, kapjuk lencsevégre! Lassan készülődnek a növények és az állatok is az ébredésre, mi is egyre többet mozdulunk ki meleg otthonunkból, és vesszük nyakunkba a természetet. A technika előrehaladtával nemcsak megéljük az élményeket, de meg is örökítjük azokat és a természet szépségeit. Ma már nemcsak a digitális fényképezőgépek, de az okostelefonok is tökéletesen megfelelnek a természet csodáinak minőségi megörökítésére.

A téma mindenhol biztosítva

Vége a téli álomnak, a begubózásnak! Telefont, fényképezőgépet a táskába, és indulás! De csak óvatosan! Ne felejtsük el, vendégségbe megyünk, ezért viselkedjünk! Egy erdei túrázás során vegyük figyelembe, hogy megannyi vadállat és növény otthonába trappolunk be. Ne térjünk le a turistaútvonalról, ha az tilos. Ha nincs tiltva, akkor is legyünk kellőképpen körültekintők, mire lépünk, mire fekszünk egy jó kép kedvéért. A legkönnyebb dolgunk a nem védett területeken van, hiszen ezeken a helyeken szabadon közlekedhetünk, itt élhetjük ki leginkább fotózási szenvedélyünket. Fontos, hogy a vadállatok életét se zavarjuk. Ha látunk egy látszólag magára maradt kölyköt, bármennyire csábító, ne simogassuk meg, mert ha visszatér az anyja, akár el is hagyhatja őt a szagunkat érezve. Ne üldözzünk egyetlen állatot sem egy jó fotó kedvéért, és ne felejtsük el, hogy a természet a legjobb háttér, ne akarjuk átrendezni. Az erdőben nincs olyan napszak, amelyet el kellene kerülni, vannak azonban olyan időpontok, melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A „kék óra” reggel és este tapasztalható, amikor a Nap a horizont alatt helyezkedik el, és a légkör egy részét világítja meg – hűvösebb hatású képek készítéséhez tökéletes. „Aranyórának” pedig azt az időszakot nevezzük, amikor közvetlenül napfelkelte után vagy naplemente előtt az égbolt sárgásra, narancsosra, vörösesre vált. Az árnyak megnyúlnak, a képek melegséget árasztanak.

A biztos siker kulcsai

A siker elsődleges kulcsa talán a kreativitás, a jó szemléletmód. Vannak azonban dolgok, amelyeket megtanulva jelentős minőségi javulást érhetünk el fotóink esetén. A képek szemmel láthatóan dinamikusabbak, ha a fő témát nem középre helyezzük el. A fotót képzeletben feloszthatjuk függőlegesen és vízszintesen is három részre, ahol érdemes a témát kissé oldalra helyezni. A horizont sok esetben jól mutat középen, de a hármas tagolás itt is sikerrel bevethető. Ha a felhők vagy az égbolt gyönyörűségének hangsúlyozása a cél, akkor lejjebb kell vinni a horizontot. Ha pedig épp a látvány alsó részét, a talajt, a növényeket szeretnénk kidomborítani, akkor följebb húzzuk azt. A természetfotók még élőbbé tehetők, ha emberi alakot is teszünk a képre. Az ember által könnyebben tudjuk egy fotón érzékeltetni azt is, hogy egy-egy természeti képződmény milyen hatalmas tud lenni. Biztosan látott már mindenki fotót egy szikláról, melynek lábánál egy pöttynyi ember állt. Ne legyünk túl kényelmesek! Egy jó kép kedvéért érdemes bepiszkolni a ruhánkat. Üljünk, guggoljunk vagy akár feküdjünk le a földre, más szemmel látjuk majd az elénk táruló környezetet. Manapság már ér nappal szemben is fotózni. Persze kiégetni nem kell a képet, de csodás tud lenni a fák lombjai között előtörő napsugár.

Az a drága eszköz

A fotók minősége természetesen függ a használt géptől is. A fényképezőgépek választéka hatalmas, annyiféle van, mint égen a csillag. Egyik-másiknak az ára is ott található meg. Viszont biztos, hogy egy egyszerű, kis tudású géppel is értékelhető, sőt kifejezetten remek természetfotók születhetnek. A fotókat ugyanis az ember készíti, a gép csak eszköz. Azt a fotósnak kell tudnia, hogyan és mit kell beállítani a gépén, hogy minőségileg kifogástalan eredmény szülessen. Figyelnie kell, milyenek a fényviszonyok. Van itt minden: ISO, záridő, rekeszérték, mélyélesség. Más és más eszköz, technika alkalmas vad-, madár- vagy makrofotózáshoz. A fényképezőgép- és objektívgyártók között is széles a skála és a verseny is. Az okostelefonok világában élünk, ezért fontos megjegyezni, hogy vannak közöttük is olyanok, amelyekkel kiváló képeket készíthetünk. Ráadásul ez az eszköz az, amely szinte kivétel nélkül mindenkinek a kezében ott van, és azonnal rendelkezésre áll.
A kínálat végtelen, az eszközök ára pedig inkább több százezertől indul. Mivel nemcsak drága, de fontos eszközök is, ezért ne keseredjen el, ha a gyártói, forgalmazói garanciát túl rövidnek véli, mert van már megoldás erre is.  Az Otthon SOS Garancia biztosítással a garanciaidő lejárta után is biztonságban tudhatja háztartási gépeit, műszaki eszközeit. Hiba esetén rövid időn belül szerelőt küldünk, szükség esetén gondoskodunk a készülék szervizbe szállításáról, majd hazajuttatásáról. Kárbejelentésenként akár 500 000 Ft kártérítést fizetünk. Az alapszolgáltatás kiterjeszthető törés- és beázásvédelemmel laptopra, táblagépre, okostelefonra és digitális fényképezőgépre, ebben az esetben végleges kár esetén akár 200 000 Ft kártérítést fizetünk.