Vadgázolás: ki fizet, ha elütünk egy vadat?

Vadgázolás: ki fizet, ha elütünk egy vadat? A gépkocsivezetők egyik rémálma az autó elé váratlanul kiugró vad. Nemcsak óriási anyagi kárt, de sok esetben személyi sérülést is okozhat egy ilyen gázolás. Még az „apróbb” sérüléseket sem biztos, hogy olcsón megússzuk, hiszen egy kitört lámpabúra vagy egy behorpadt, eltörött lökhárító is súlyos összegekbe kerülhet autónk típusától függően. De ki a felelős, és ki fizeti meg a kárt?

 

A vadgázolás kárrendezésének története

A rendszerváltás előtt viszonylag egyértelmű volt a helyzet, mivel a vadásztársaságoknak kötelező volt felelősségbiztosítást kötniük a vádgázolások kárának fedezésére. Mára ez a kötelezettség megszűnt, mert a biztosítók a gyakori vadbalesetek, a vadásztársaságok pedig a túl drága biztosítási díj miatt nem kötik meg a felelősségbiztosítást. 
2023. július előtt a szabályozás szerint a vadak által okozott kárt annak kell viselnie, akinek a vadászterületén a károkozás történt. Ha ez nem vadászterület volt, hanem történetesen közút, akkor a kárért az a vadászatra jogosult tartozik felelősséggel, akinek a vadászterületéről a vad kiugrott. De tartalmazott egy kiskaput is, miszerint a vadászatra jogosult mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt az ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok idézte elő. Ilyen elháríthatatlan oknak csak a vadászati jog gyakorlásán és a vadgazdálkodási tevékenység folytatásán kívül eső ok volt tekinthető. Ennek fényében vadgázolás esetén az autós követelhette a járműben esett saját kára megtérítését, a vadásztársaság pedig a vad eszmei értékének a kifizetését. Vagy megindult az egyezkedés kettőjük között, és az jutott hozzá magasabb összegű kártérítéshez, aki bizonyítani tudta a saját igazát. Amennyiben azonban olyan útszakaszon történt a baleset, amelyen figyelmeztető táblát is elhelyeztek, a területet kezelő vadásztársaságnak nem volt kötelező kifizetni az autóban keletkezett kárt. Sőt kérhették a vadkár megtérítését is az autóstól.

Autó belteréből készült fotó, ahol az autó előtt őz áll az úton

 

Jelenlegi szabályozás vadgázolás esetén

2023. július 1-jétől a vadászati törvény módosítása értelmében szinte minden esetben az autóvezető, azaz a kárt szenvedett fél lesz a hibás vadgázolás esetén. Az új rendelkezés szerint nem a vadásztársaság felelőssége, ha egy állat megjelenik a lakott területen kívüli közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén. Ezt ugyanis a vad életmódjára, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedésére lehet visszavezetni. Azon túl, hogy az autós viseli saját kárát, a vadásztársaság további kártérítést kérhet a gázolótól az elpusztult vad miatt

 

Hogyan kerülhető el a baleset?

A vadak életmódját, táplálkozási és szaporodási szokásait egy átlagember nem feltétlenül tartja fejben. A legalapvetőbb dolgokat azonban nem árt figyelembe venni.
-    Vadveszély tábla esetén ajánlott lassabban, körültekintőbben vezetni.
-    Kora reggel és az esti órákban aktívabbak a vadak, továbbá a látási viszonyok is rosszabbak. Ilyenkor is lassítsunk! Különös tekintettel a korábbi sötétedési időszakra. 
-    A szarvasok üzekedési időszaka többnyire szeptember és október hónapokban a legintenzívebb, de előfordulhat, hogy egészen novemberig is eltart. Ilyenkor a hímek agresszívebbek lehetnek, és az éjszakai órákban is aktívak, ami tovább növeli a balesetek kockázatát. Az őzek párzási időszaka azonban már július második vagy augusztus első felében aktuális. 
A természet sosem alszik, legyünk mindig kellően óvatosak!

Őz áll az úttest közepén

 

Mit tegyünk vadgázolás esetén?

Első és legfontosabb, hogy ellenőrizzük, történt-e személyi sérülés. A sérültet el kell látni, szükség esetén mentőt hívni. Egyértelművé kell tenni a forgalom számára, hogy baleset történt (elakadásjelző, vészvillogó), és a gépkocsit úgy kell elhelyezni az úton – amennyiben mozdítható –, hogy további baleset ne történjen. A sérült vadhoz tilos közel menni! Veszélyes lehet. Hívni kell a rendőrséget, és megvárni őket a helyszínen! Ők értesítik majd az illetékes vadásztársaságot. Felkészülve minden eshetőségre, érdemes rögzíteni a történteket: fotókat, videókat készíteni, ha mégis felmerülne bármilyen jogi kérdés. 

Természetesen bármennyire is igyekszünk óvatosak és körültekintőek lenni, aki közlekedik, azzal előfordulhat baleset vagy műszaki meghibásodás. Az autóasszisztencia-biztosítás biztonságot ad a járművel kapcsolatos meghibásodások, baleseti kártérítés esetén. Azonnali segítséget nyújtunk a nap 24 órájában a gépjárművel történő közlekedés során, függetlenül az autó életkorától és típusától. Autómentős partnereink ingyenes kiszállással akár külföldön, egész Európában rendelkezésre állnak (Európa-csomag esetén), sőt Magyarországon 1 órán belül kiérkeznek és segítenek, hogy az autó mielőbb menetképes legyen.

Kössön online biztosítást egyszerűen online, 5% kedvezménnyel!