A sport jelentősége – Egyéni kontra csapatsport

A sport jelentősége – Egyéni kontra csapatsport Az egészséges életmód egyik alappillére a rendszeres testmozgás. Mondják, hogy sosem késő elkezdeni, de azért a legjobb, ha már gyermekkorban mozgásra szoktatjuk a csemetéket. A sport nemcsak a testi egészségre van kedvező hatással, de a lelki egyensúlyra is, illetve nevelő ereje sem elhanyagolható.

Mit sportoljon a gyerek?

A legtöbb család számára nagy dilemma, hogy melyik sportot válassza a gyermek. Az első és legfontosabb, hogy kedvvel menjen, szeresse a kiválasztott sportágat. Ebben három dolog szokott a leginkább befolyásoló lenni: maga a mozgásforma, az edző és az eredményesség. Az eredményes szerepléshez szükséges a nagyobb körültekintés. Figyelembe kell venni többek között a gyermek testalkatát, a természetét, az érdeklődési körét, valamint azt is mérlegelni kell, hogy van-e fejlesztendő képessége, területe.  A hónapok vagy évek során előfordulhat, hogy több sportágat is kipróbál a gyermek, fontos, hogy ezt a szülő ne úgy élje meg, hogy nem elég kitartó a csemetéje. 
Általánosságban elmondható, hogy a nagy mozgásigényű gyerekeknek előnyösek lehetnek az állóképességet fejlesztő mozgásformák. Ezek javítják az erőnlétet, serkentik a vérkeringést, a légzést. Ilyen például az úszás, a kajak-kenu, a kerékpározás, a futás, a távgyaloglás, valamint ezek kombinációi. 

A labdajátékok (röplabda, kosárlabda, kézilabda) fejlesztik az ügyességet, javítják a koordinációs és a koncentrálóképességet. A kosárlabda és a kézilabda mindemellett növeli a fizikai erőnlétet is, a röplabda pedig tartáshibák esetén is rendkívül eredményes.

A küzdősportok (birkózás, karate, cselgáncs) fokozzák a fizikai erőnlétet, önfegyelemre nevelnek, tréningezik a koncentráló- és a reakciókészséget egyaránt.

A higgadtabb gyermekek próbálkozhatnak ügyességi játékokkal, például pingpong, tollaslabda. Az impulzívabb gyermekek számára azok az ideális edzésformák, ahol kiabálhatnak, szaladgálhatnak, a fölösleges energiájukat le tudják vezetni, pl. a futás vagy a küzdősportok, ahol az önfegyelmet gyakorolják.

Sporteszközök: focilabda, teniszütő, kulacs

Népszerű sportágak

Az egyes sportágak népszerűségét több tényező is befolyásolja. Megfigyelhető, hogy ha adott évben rendezik meg valamely sportág nemzetközi vagy világversenyét, akkor az a sportág a népszerűségi lista elejére kerül. Ebben az évben várhatóan sok gyermek áll be focizni a helyi sportegyesületbe a foci-Eb-nek köszönhetően is. Ezt még megerősíti, amennyiben van a sportágnak egy aktuális nemzeti ikonja is, a magyar fociban pedig Szoboszlai Dominik abszolút példakép. A 2024-es olimpiai játékok is hasonlóan népszerűsíthetik a sikersportágakat a fiatalok körében, és így kedvet kaphatnak a rendszeres testmozgásra. Eredményes és egyben kedvelt sportág az úszás, a vízilabda, a kajak-kenu. Mindenhol büszkélkedhetünk nagyon tehetséges sportolókkal. A tavalyi atlétika-vb és az idei Eb is jót tett a sportág népszerűségének. 

Gyorsúszó sportoló a medencében

Egyéni vagy csapatsport?

Általánosságban elmondható, hogy a sportolók extrovertáltabbak, lelkiismeretesebbek, valamint magasabb önértékeléssel rendelkeznek. Pozitívabb beállítottságúak, ezáltal a boldogság-, az életvidámság-, az optimizmus- és az energiaszintjeik magasabbak, valamint önértékelésük is jobb, mint nem sportoló társaiké. Csapatban lenni, közösen küzdeni egy célért hihetetlenül erős kapcsolatot jelent a csapattársakkal és az edzőkkel is. A csapatban való sportolás különösen jó hatással van az önértékelésre, főleg a legelhivatottabbaknál. A csapatban sportolóknak sokat fejlődik alkalmazkodóképességük, társas interakciós készségük, sőt a vezetői képességük is. Megtanulnak győzni, de veszíteni is. Az egyéni sportot űzőknek nem kell máshoz alkalmazkodniuk egy edzés során, saját magukra számíthatnak az eredményeket illetően, így önállóságra, függetlenségre nevel. Egy vereség esetén nem hibáztathat mást a sportoló. Megtanulják magukat motiválni, a belső motiváció pedig gyakran sokkal erősebb, mint a csoportos.

Futás közben a fák alatt

Bármelyik sportágat is választja a gyerek vagy a felnőtt, az előnyökkel jár számára. A legfontosabb az aktív sportolás, hogy a szervezet egészséges maradjon, és elkerülje a különféle betegségeket. Egészségünk érdekében a rendszeres mozgáson túl a megfelelő táplálkozással is tehetünk.

De mindennek ellenére előfordulhat, hogy azt érezzük, valami nincs rendben a szervezetünkkel. Időhiány miatt gyakran nyűgnek, tehernek érezzük a bejelentkezést, a beutalókérést, mindenhol a sorban állást. De ne hagyjuk figyelmen kívül az egészségünket! Az Otthon Vitál Egészségbiztosítással garantáltan gyors a hozzáférés a legjobb orvosi szolgáltatásokhoz. A nap 24 órájában, az év minden napján kiváló szakorvosi csapat fogadja telefonhívását bármilyen egészségügyi panasszal vagy kérdéssel kapcsolatban. Megszervezik, hogy várakozás nélkül, előre egyeztetett időpontban vegyen részt magánorvosi vizsgálatokon, amelyek költségeit a biztosító rendezi. CT- vagy MR-vizsgálatokra pár napon belül időpontot kap, és 1 millió forintig ennek a költségét is térítik.

Sportoljon, vigyázzon egészségére! Kösse meg Otthon Vitál Egészségbiztosításunkat egyszerűen, online!