Leggyakoribb nyári balesetek – Tippek a vészhelyzet elkerülésére

Leggyakoribb nyári balesetek – Tippek a vészhelyzet elkerülésére Minden évszaknak megvan a sajátossága, a szezonális programlehetőségek és velük együtt a balesetek kockázata. A nyár talán a legmozgalmasabb időszak. Nincs iskola, a szülők is igyekeznek szabadságot kivenni, több programot és nyaralást szervezni. A strandolás, a kirándulás vagy a vízi sportok mind rejthetnek magukban veszélyt. Otthon a szabadidős tevékenységek, mint a kertészkedés vagy a grillezés, szintén nem mentesek a balesetektől.

Közúti balesetek

Már tavasztól gyakrabban fordulnak elő kerékpáros, rolleres balesetek, számuk nyáron tovább növekszik. Fontos, hogy gyerek és felnőtt is használjon védőfelszerelést, valamint közlekedjen szabályosan. A balesetek mérsékléséhez szükséges még, hogy az autósok is kellő körültekintéssel, óvatossággal közlekedjenek az utakon. A kocsik elé szaladó gyerekek száma is megnő a jó idő közeledtével, hisz előkerülnek a focilabdák is. Érdekesség, hogy a statisztikák szerint a nyári hónapokban jelentősen több közúti baleset történik, mint az év más szakaszaiban.

Vágási, égési sérülések

A kerti munkák is megszaporodnak tavasztól egészen őszig. Metszés, fűnyírás, permetezés, mind olyan munkák, amelyek akár komoly veszélyt is hordozhatnak magukban. Fontos, hogy megfelelő védőruházatot viseljünk a kerti munkák során, például kesztyűt, hosszú ujjú ruházatot és zárt cipőt. Ezek nemcsak a vágási és égési sérülésektől védenek, hanem a rovarcsípésektől és egyéb bőrirritációktól is. Mindig ügyeljünk arra, hogy a szerszámokat rendeltetésszerűen használjuk és karbantartsuk, hogy elkerüljük a baleseteket. 
Egy méretes dinnye felszeletelése is könnyen balul sülhet el, ahogy grillezés közben is komoly égési sérüléseket szenvedhetünk. Ajánlatos hosszú nyelű konyhai eszközök használata, valamint a gyúlékony folyadékok mellőzése is. Emellett mindig legyen kéznél elsősegélycsomag, és tudjuk, hogyan kell gyorsan és hatékonyan ellátni egy sérülést. 

Grillen felcsapó láng, ahol szaftos húst süt egy férfi

Napégés, napszúrás, kiszáradás

Nagy melegben különösen oda kell figyelni a folyadékbevitelre, valamint a nap- és fényvédelemre. Egy felnőtt számára naponta a 2 liternyi folyadékpótlás az ideális, de nyári meleg esetén ennek akár a duplája, triplája is lehet a szükséges bevitel. A kiszáradás nemcsak a szomjúság érzésével jelentkezik. A tünetek közé tartozhat a száraz bőr, a fejfájás és az izomgörcsök is. Különösen veszélyeztetettek az idősek és a gyermekek, akiknél a kiszáradás gyorsabban alakulhat ki. Számukra különösen fontos a rendszeres folyadékbevitel, még akkor is, ha nem érzik magukat szomjasnak.
Egy ártatlan napozásból is adódhatnak kellemetlen élmények, hiszen a magas UV-sugárzás miatt bárki gyorsabban leég a tűző napon, és könnyebben kaphatunk napszúrást is. Régóta ökölszabály, hogy 11–15 óra között ne tartózkodjunk a napon, valamint mindig használjunk megfelelő faktorszámú naptejet, és legyen nálunk sapka vagy fejkendő akár egy városi séta alkalmával is. 

Vízparton álló kalapos nő orra és szeme alatt naptejjel bekenve

Ételmérgezés

A nyári melegben a gyorsan romló élelmiszerekre, hozzávalókra is nagy figyelmet kell fordítani. Óvatosan kell bánni a nyers tojásból készült fagylaltokkal, süteményekkel, feltétekkel. Csak friss árut vásároljunk, és az általunk elkészített, könnyen romló ételeket időben tegyük a hűtőbe. A precíz hőkezelés különösen fontos ebben az évszakban. A kisbabák és kisgyerekek, valamint az idősebb korosztály tagjai (60 év felettiek) esetén a tünetek még súlyosabbak lehetnek. 

Vízi balesetek

A gyerekek, de mondhatni a felnőttek körében is az egyik leggyakoribb, akár halállal is végződő nyári balesetek a vízi balesetek. Ezek fő kiváltó oka az elmerülés. A víz nemcsak a gyerekre, úszni nem tudókra nézve rejt veszélyeket, hiszen gyakran találkozhatunk olyan jól úszó középkorú felnőttekkel, akik felhevült testtel vagy ittasan mennek a vízbe, esetleg a viharjelzés ellenére indulnak úszni, veszélybe sodorva ezzel saját életüket. Felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe, valamint úgy se, hogy nem bizonyosodott meg előtte a víz mélységéről. Az Úszó Nemzet Program célja, hogy minden gyermek megtanuljon úszni, legyen vízbiztonsága, csökkentve ezzel a balesetek számát. A vízparti helyeken lévő vízimentők szerepe is kiemelkedően fontos, így mindig figyeljük az ő jelzéseiket és útmutatásaikat. A vízi jármű használata is szigorú szabályokhoz kötött, amelyeket szintén az élet védelme érdekében szükséges betartani. 

Túrázás során bokáját fájlalva ül egy nő, felette férfi nézi a sérülést

Rovarok, kullancsok

A nyár a kullancsok kedvelt évszaka, az idei időjárás pedig kifejezetten kedvez szaporodásuknak. Egy-egy szabadban töltött nap után, különösen, ha erdőben kirándultunk, alaposan nézzük át saját és családtagjaink testét. Manapság nem árt körültekintőnek lenni, hiszen akár saját udvarunkban is találkozhatunk ezekkel az apró élősködőkkel. Ha kullancsot találunk, fontos, hogy azt minél hamarabb eltávolítsuk, és figyeljünk a veszélyes jelekre, a Lyme-kór ugyanis gyógyítható. Védőoltással pedig védekezhetünk a súlyosabb agyvelő- vagy agyhártyagyulladás ellen.

Minden baleset és gyanús jel, tünet észlelése esetén keressük fel a háziorvost, aki szakszerű tanáccsal láthat el bennünket, megelőzve a nagyobb bajt. Bármennyire is figyelünk magunkra, családtagjainkra vagy barátainkra, a veszélyhelyzetekből adódó váratlan balesetek sajnos bármikor előfordulhatnak. Ezekre a helyzetekre nehéz felkészülni, de egy jó baleset-biztosítás mégis sokat segíthet ilyenkor. Nézze meg Otthon Gondoskodás baleset-biztosítási csomagjainkat, és válassza ki az Ön vagy családja számára legmegfelelőbbet. Biztosítási termékeinket pár perc alatt online megrendelheti, és a havi díjakat is egyszerűen, az energiaszámlájával együtt tudja fizetni. 

Gondoskodjon saját, valamint családja védelméről! Kössön biztosítást egyszerűen, online!
Biztonságos nyarat és önfeledt pihenést kívánunk!