Energiahatékony hűtés praktikákkal fűszerezve

Energiahatékony hűtés praktikákkal fűszerezve Nyáron vannak napok, amikor elviselhetetlenül tetőfokára hág a kánikula, mindenki megsül, alig lehet levegőt kapni, elbújunk a nap elől. Izzadás, étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, szédülés… mind-mind a hőség egészségre gyakorolt káros hatása, a szervezet válasza. Hűtés, hűtés, hűtés – csak ez jár az emberek fejében. Na de hogyan?

Hogyan tegyük elviselhetővé a meleget energiahatékonyan?


A legtöbb ember nem teheti meg, hogy a nyári kánikulát a tengerparton, lágyan lengedező szellő közepette vészelje át. Ugyanúgy be kell járni dolgozni, el kell menni bevásárolni, az élet nem áll meg, még ha le is lassulunk, a feladatunk pont ugyanannyi. A klíma sokaknak megkönnyítheti az életét, ám ez sem mindenki számára adott és elérhető lehetőség. Az ember azonban leleményes, ezért különböző praktikákhoz folyamodik. 

 

Praktikák a hőség elviselésére

 

Hűvös helyiség klíma nélkül?

Klíma nélkül nagyon nehéz hűvösen tartani a lakást. Amit mindenképp tegyünk meg, hogy nappal hagyjuk csukva az ajtókat, ablakokat, eresszük le a redőnyt, vagy más módon árnyékoljunk, hogy ne tűzzön be a nap az ablakon. Szellőztetni csak kora reggel, késő este és éjszaka érdemes, amikor a levegő hőmérséklete kint is mérséklődik. 
Klíma híján egy ventilátor is elviselhetőbb környezetet teremthet. A ventilátorok ugyan nem hűtik le a levegőt, de segítenek a levegő mozgatásában, és hűvösebbnek érzékelhetjük a benti hőmérsékletet. Éjszakára pedig bőven elég csak egy lepedővel vagy az ágyneműhuzattal takarózni
Főzéssel és főleg sütéssel további hőt termelünk a lakásban, így próbáljunk meg inkább hideg ételeket, salátákat, gyümölcsöket és egyéb hűsítő ételeket fogyasztani. 

Ventillátor előtt ülő meleg miatt homlokát törlő ember

Folyadékbevitel

A nagy meleg elviselésében segítségünkre van a megfelelő folyadékbevitel is. Az ember a melegben izzad, ezzel egyensúlyban tartja a hőháztartást, egyúttal sok folyadékot, ásványi anyagot és vitamint veszít szervezete. Melegben ezért akár a normál folyadékszükséglet többszörösét is igényeljük. Ha nem iszunk eleget, a vér besűrűsödik, a sűrű vért pedig a szív nem tudja átszivattyúzni a hajszálerekbe, így a sejtekben oxigénhiány lép fel
Bizonyos tudományos kísérletek egyértelműen rávilágítottak arra, hogy a száraz, nagy melegben elfogyasztott forró ital segíthet hosszú távon lehűteni a szervezetünket. Gondoljunk csak a szinte egész nap forró teázó törökökre. Ha a megnövekedett verejtékezést a szervezet képes elpárologtatni, akkor a szervezetbe vitt forró ital lecsökkenti a testben tárolt hő mennyiségét. A forró ital által bevitt hő magasabb, mint a test hője, amivel viszont a test átlaghőmérsékletét nem emeli meg jelentősen, vélhetően a szájban és a torokban elhelyezkedő hőérzékelők már kiváltják a megnövekedett verejtékezést, ami viszont a teljes testben lehűlést eredményez. Az egész folyamat kulcsa tehát az izzadás.

Víz kívül is

A nagy melegben, ha nem is lehetünk mindennap a strandon, jólesik naponta többször hűs zuhany alá állni. Az is könnyíti a meleg elviselését, ha többször hideg csapvíz alá tesszük a csuklónkat, bokánkat. A priznic elnevezéstől gyerekkorom óta megborzongok, de ilyenkor kifejezetten jólesik a vizezett sállal, törölközővel nyakunkat, vállunkat beborítani. A hajmosás úgy a legkellemesebb a melegben, ha nem szárítjuk meg a hajunkat, csak hagyjuk a levegőn megszáradni, miközben hűsíti is a fejünket.   

Lélektani praktikák

A legtöbb strandon van szauna. Érdemes beülni egy kicsit, máris nem lesz olyan elviselhetetlen a kinti hőség. Ugye, hogy minden relatív? Nézegethetünk képeket téli tájakról vagy téli élményekről. Eredményes lehet visszagondolni, hogy az őszi, téli nyirkos hidegben mennyire hiányoltuk a napsütést és a meleget. A férfiak mennyire vágytak arra, hogy ne csak nagykabátos, sapkás-sálas öltözékben láthassák az utcán kedvesüket, vagy hogy azt figyelhessék, hogyan pörög a számláló a napelem termelésekor. Mindig azt kell értékelni, ami van, meglátni és élvezni a jót, amíg csak lehet.

 

Energiahatékony hűtési berendezések

 

Ha semmilyen praktika nem vált be, valószínűleg mindenki elgondolkozik olyan lehetőségeken is, amelyek ugyan anyagi beruházással járnak, de hosszú távon biztosan megoldást jelentenek az otthon hűtésére, egy komfortosabb légkört, pihentetőbb alvást biztosítva. 

A hőszivattyúk  és a klímák  hűtésnél a hőt az ingatlan belső teréből egy kültéri helyre szállítják. Azzal hűtik le az otthont, hogy a hőenergiát eltávolítják a lakótérből, és egy külső helyre pumpálják, így hőt vonnak ki a lakásból. Míg a klíma képes hűteni és fűteni, a hőszivattyú ezenfelül még a meleg víz előállítására is alkalmas. Ezek a berendezések nem folyamatosan használják az energiát a hűtésre, hisz az egyre hűvösebb benti levegőt használják fel, nem pedig a kinti forró levegőt pumpálják be annak hűtése után. A klímaberendezéseket és a hőszivattyúkat korszerű, energiahatékony technológiával tervezték, ami lehetővé teszi, hogy hatékonyabban hűtsenek vagy fűtsenek, miközben csökkentik az energiaköltségeket és a környezeti terhelést. Ezért fontos szerepük van az energiahatékonyság elősegítésében és a fenntarthatóbb energiafelhasználásban.

Természetesen mindenki él a lehetőségekkel, hogy a saját helyzetét, komfortérzetét a nyári melegben is maximálisan javítsa, mégis sokszor megviseli a szervezetünket a nagy meleg. Különösen ki vannak téve a veszélyeknek az idősek és a kisgyermekek. Minden praktika és a modern hűtőberendezések ellenére előfordulhat, hogy mi vagy családunk tagja segítségre szorul. Ilyenkor jön jól egy átfogó, könnyen elérhető egészségbiztosítás. 

Az Otthon Vitál Egészségbiztosítás  garantáltan gyors hozzáférést biztosít a legjobb orvosi szolgáltatásokhoz. A nap 24 órájában, az év minden napján kiváló szakorvosi csapat fogadja telefonhívását bármilyen egészségügyi panasszal vagy kérdéssel kapcsolatban. 
Megszervezik, hogy várakozás nélkül, előre egyeztetett időpontban vegyen részt magánorvosi vizsgálatokon, járóbeteg-szakellátáson minden szakmában, labordiagnosztikán, amelyek költségeit a biztosító rendezi. CT- vagy MR-vizsgálatokra pár napon belül időpontot kap, és 1 millió Ft-ig ennek a költségét is térítik. Emellett 25 különböző kritikus betegség, illetve orvosi beavatkozás valamelyikének bekövetkezése esetén a biztosító 1.200.000 Ft-ig állja a költségeket.

Kösse meg online!