Kutyusunk védelme a hőségben

Kutyusunk védelme a hőségben Tombol a nyár, mindenhol csukott ajtók és felhúzott autóablakok jelzik, hogy működik a légkondi. Ezen hűsítő eszköz hiányában éjjel, aki teheti, minden ablakot kinyit, hogy hűtse az ingatlant és biztosítsa pihenését. A melegben mindenki lengén öltözik, több folyadékot fogyaszt, kívánja a fagylaltot, jégkrémet. Akinek gyereke, kisállata van, róluk is gondoskodik, hiszen a kicsik, idősek és kisállatok fokozattan érzékenyek a melegre.


Bundát le?


Sok gazditól hallottam már, hogy a nyári hőségre készülve lenyíratja a kutyusa bundáját, hogy megvédje vagy inkább megszabadítsa ezzel a túl nagy melegtől. A természet azonban tökéletesen kitalálta, hogyan gondoskodjon olló nélkül a kutyák megfelelő testhőmérsékletéről. A bunda jellegzetessége alapján két nagy csoportra oszthatjuk a kutyafajtákat: egyrétegű és kétrétegű szőrzettel rendelkezőkre. Az egyrétegű bunda nyírása fontos, mivel folyamatosan nő a szőrzet. De nyáron sem szabad túlságosan lekurtítani, vagy netán kopaszra vágni, hisz akkor nem tudja ellátni a napsugarak, bogarak, rovarok elől védő funkcióját. A kétrétegű bunda lényege, hogy a felső réteggel védi a kutyát a napsugárzástól, télen az alsó réteggel biztosítja a meleget, a hőszigetelést, nyáron pedig az aljszőrzet teljes kihullásával biztosítja a fedőszőrzet és a bőr között a levegő megfelelő áramlását. A bunda ugyanakkor csak akkor tudja megfelelően ellátni szigetelő, hűtő-fűtő funkcióját, ha ápolt, vagyis nincs összecsomósodva, filcesedve. Az ápoltság ezért nagyon fontos, valamint, ha mégis szeretnénk rövidebb szőrzettel tartani a kutyánkat nyáron, konzultáljunk erről szakemberrel, ne magunk essünk neki a gépi nyíróval. Természetesen vannak kifejezetten kopasz fajták (pl. a kínai meztelen kutya). Nekik a szőrtelenség a „védjegyük”, ezért őket fokozottan védjük a naptól, naptejjel kenjük be bőrüket. 

napsütésben kutyát üvegből itató kéz

Hogyan hűti magát a kutya?


A kutyák izzadása

A kutyák verejtékmirigyei a mancspárnákon vannak, ezért különösen fontos, hogy itt le legyen nyírva a szőr, és ápolt, egészséges legyen. Mivel ezeknek a mirigyeknek a száma nagyon kevés, ezért a kutyák a hőt más módon kénytelenek leadni.

A kutya zihálása

A zihálás az elsődleges, míg az értágítás a második legfontosabb módszer a kutya hűtésének fenntartásában. Amikor egy kutyus liheg, kicseréli a tüdőből származó forró levegőt a külső, hűvös levegővel, közben felgyorsítja a víz elpárolgását a nyelvéről, a száj belsejéből és a felső légutakból. Ahogy ez a víz elpárolog, segít szabályozni a testhőmérsékletüket, és ezáltal lehűti őket.

Értágítás

Amikor a kutyus felforrósodik, az értágítás segít lehűteni őket. Az erek, főként az arcukban és a fülükben, kiszélesednek, és meleg vért hoznak közvetlenül a bőr felületére, ezzel lehetővé téve a vér lehűlését, mielőtt az visszatérne a szívébe. 

 

Praktikák kutyatulajdonosoknak hőség idején


Egy gondos gazdi a rendszeres ápoláson kívül is nagyon sokat tud segíteni kedvencének hőség idején.  

  • Álljon mindig friss víz a kutyus rendelkezésére.
  • Biztosítsunk számára árnyékot.
  • Étrendje lehet akár kevesebb, de lédúsabb.
  • Sétálni csak kora reggel vagy késő este vigyük.
  • Ne sétáltassuk a betonon, ha a saját tenyerünket 10 másodpercig nem tudjuk forróságérzet nélkül az úton lenyomva hagyni. A tappancsa gyorsan megég!
  • Locsoljuk slaggal, hűsítsük vízpermettel, vagy úsztassuk élővízben, ha módunkban áll. 
  • A legnagyobb hőség idejére engedjük be a lakás vagy garázs hideg burkolatára. 
  • Tehetünk ki kedvencünknek törölközőbe csavart jégakkukat vagy hűtött palackokat, amelyek mellé odafekhet.
  • Soha ne hagyjuk az autóban! Pár percre se!
  • Nyári melegben mellőzzük a túlzott játékot, testmozgást.

tóban úszó kutya

Kiszáradás, túlmelegedés, hőguta tünetei


Vegyük észre, ha kedvencünk intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, étvágytalan, csökkent az energiaszintje, letargikus a hangulata, száraz az orra. Ezek mind utalhatnak arra, hogy kiszáradt állapotba került. 

Kiszáradás vizsgálata otthon

A bőr rugalmasságának elvesztése a kiszáradás legkönnyebben észrevehető jele. Ha a kutya bőrét a lapockái közelében megemeljük, és elengedéskor az nem azonnal áll vissza eredeti helyzetébe, akkor folyadékpótlásra van szükség. A másik fő jel, ha a fogíny száraz és ragacsos. Ha egy egészséges kutya fogínyét az ujjunkkal megnyomjuk, akkor az egy pillanatra ugyan kifehéredik, de aztán azonnal újra rózsaszínű lesz. A kiszáradt kutyáknál azonban a kapillárisok feltöltési ideje sokkal tovább tart, így a rózsaszínre váltás jóval lassabb.

Hőguta

Ha az állat nyelvének színe sötétebb a megszokottnál, az hőtorlódást vagy hőgutát is jelenthet, ilyenkor gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet. 

Kisállata orvosi kezelése betegség vagy baleset esetén súlyos összegekbe kerülhet. Legyen körültekintő otthon vagy egy kirándulás, utazás során is, biztosítsa kedvence mielőbbi szakszerű ellátását, válasszon számára bárhol állatorvost szabadon! Szükség esetén vegye igénybe a 24 órás, élő hangos ügyfélszolgálatot, ahol gyorsan tájékozódhat ügyelet, állatorvosi rendelő, gyógyszertár elérhetőségéről vagy akár nyitvatartásáról. Az Otthon SOS Kedvenc kisállat-biztosítási csomagunk az előző szolgáltatásokon túl biztosítási időszakonként (12 havonta) jelentős, akár összesen 300 000 Ft anyagi segítséget biztosít betegség vagy baleset kapcsán szükséges állatorvosi kezelések, valamint a kisállat által okozott károk költségeinek rendezéséhez.  

A nagy hőségben mindig epekedve jut eszünkbe, hogy mennyire kellemes lenne egy légkondicionált helyiség, amelyet élvez minden lakó, legyen az ember vagy kisállat. Kérjen ajánlatot az MVM Home&Pro kiváló minőségű hűtő-fűtő okosklímáira, és kollégáink felkeresik telefonon vagy akár személyesen az ország bármely pontján