Védekezés a kerékpártolvajok ellen

Védekezés a kerékpártolvajok ellen Sokunkkal előfordult már, hogy a biciklink hűlt helyét találtuk, amikor szükség lett volna rá. Garázsból, udvarról, bringaparkolóból, a közért vagy a posta elől is eltűnhet. Azon túl, hogy anyagi kár éri a tulajdonost, még bosszantó is. Ha biztosítva van a kerékpár, legalább anyagilag kompenzálható a veszteség.

Kerékpárok az utakon

Évről évre lassan, de folyamatosan emelkedik a bringások száma hazánkban. Több oka lehet ennek a növekedésnek; az egyik, hogy időjárásunk egyre kedvezőbb a biciklis közlekedéshez. A tél nem túl hideg, minden évszak csapadékszegényebb, mint korábban. A másik oka az lehet, hogy az üzemanyagköltségek az utóbbi években jelentősen emelkedtek, ráadásul a nagyvárosokban a gépkocsival parkolás egyre nehezebb és drágább. Szeretném hinni, hogy azért is egyre több a biciklis, mert az emberek egyre tudatosabban törekednek az egészséges életre. Természetesen még így sem közelítjük meg Hollandiát, ahol a kerékpározás aránya a világon a legmagasabb, 51%. Azonban minél több bringa jelenik meg az utakon, annál inkább felkelti a tolvajok figyelmét. 

Kerékpártároló

Kerékpárlopás ellen: védelem

A kerékpárokat teljes mértékben megvédeni nem tudjuk a tolvajoktól, de ha már megnehezítjük a dolgukat, azzal megtettünk egy lépést a siker érdekében. Ne felejtsük el, hogy alkalom szüli a tolvajt. Ha azt gondoljuk, hogy á, csak egy perc az egész, erre az időre nem kell lezárni a bringát, mondhatni, tálcán kínáljuk fel tulajdonunkat. 

Tippek a tolvajok ellen

A megszokott alapszintű védelem

Sok olyan apró fogás van, amellyel, ha nem is akadályozzuk meg a lopást, legalább az esélyét csökkentjük, a lopás folyamatát meghosszabbítjuk, amivel egyértelműen nő a lebukás veszélye. Ezt pedig egy tolvaj sem kockáztatja meg szívesen. 

  1. A tároló szélső helyére ne parkoljuk bringánkat!
  2. A nagy forgalom, bekamerázott közterületek védelmet nyújthatnak.
  3. Álcázzuk kerékpárunkat kevésbé vonzóvá egyedi matricákkal. Tegyük csúnyábbá egy vélhető karcot, hibát elrejtő szigszalaggal, egy szakadt üléshuzattal!
  4. Ne hagyjunk a biciklin vagy a kosárban értéket! Drága világítás, sebességmérő se maradjon a kerékpáron!
  5. A lezárás technikája sem mindegy. Amihez rögzítjük a kerékpárt, az legyen masszív, stabil!
  6. Egy zár nem zár! Használjunk minimum kétféle típusú kerékpárzárat (láncost, sodronyost, U alakút vagy lamellás szerkezetűt).

Bicikli lelakatolása
Újdonságok a védelem érdekében

  • Egyedi megjelenés

Minél inkább feltűnő, minél inkább egyedi a kerékpár, annál kevésbé csábító a tolvajoknak, hiszen nehezebb értékesíteni lebukás nélkül, sőt a hatóság dolgát is megkönnyíthetjük az elcsent kétkerekű felkutatásban. Ezt az egyediséget elérhetjük úgy is, ha rajzolunk, festünk valami személyes mintát rá, vagy egyszerűen csak valami nagyon extravagáns színnel látjuk el

  • Kerékpárriasztó

Lehet kapni már kerékpár vázára szerelhető riasztót is, amelyet csak a tulajdonos által ismert négyjegyű kóddal lehet inaktiválni. Ha a kód beírása nélkül mozdítják meg a biciklit, akkor hangos jelzést ad, elriasztva a tolvajt, és felhíva a környéken tartózkodók figyelmét. Tetszés szerint állítható a riasztó érzékenysége, hogy jelezzen a könnyű érintéstől a tolásig, rúgásig vagy rázásig. Ezek az eszközök elemmel működnek, vízállók, és már távirányítós kivitelben is elérhetők.

Kerékpározó nő a városban

  • Nyomkövető

A piacon már kapható az egyedi biztonsági csavarral és a hozzá járó csavarkulccsal a vázra, a kulacs alá szerelhető nyomkövető. A nyomkövető a mobilkommunikáció alapelvén működik, mini-SIM-kártya van a készülékben, amely közel száz országban használható. A mobilapplikáció letisztult, egyértelmű és könnyen kezelhető, mutatja a készülékünk legfontosabb adatait, az akkumulátor állapotát, és leolvashatók a riasztások is. A kerékpár elmozdulásáról azonnal értesítést küld, amely tartalmazza az időt és a készülék helyét GPS-koordinátákkal és Google-címadattal. A készüléket nem lehet ki-be kapcsolni, állandó bekapcsolt állapotban 30 nap készenléti időt biztosít. Az alacsony töltöttségről időben értesítést küld a készülék, amelyet USB-csatlakozón keresztül könnyedén tölthetünk. Burkolata masszív, víz- és ütésálló, alumíniumból és műanyagból készül. 

  • Okospedál

Az okosítás a kerékpárokat sem kerülte el. A pedálban GPS van, mely érzékeli, ha a kerékpárt elmozdítják a helyéről, erről figyelmeztető jelzést küld egy applikáció segítésével a tulajdonos telefonjára. Az okospedál felszerelése nagyon egyszerű, a lopás megakadályozása érdekében azonban a leszerelése nehézkes, csak az egyedi kód birtokában lehetséges. Extra tulajdonsága, hogy tölteni nem kell, mert mozgás közben megtermeli a működéséhez szükséges áramot.  

  • Ingyenes, olcsó okosságok 

Persze maradhatunk a legegyszerűbb megoldásoknál is, miszerint könnyen le- és felszerelhető pedálokat szerzünk be, amelyeket táskába dobunk parkolás és a kerékpár lezárása után. Amennyiben a kerékpár tengelyei gyorskioldó zárakkal rendelkeznek, érdemes lecserélni őket fix vagy olyan zárakra, melyek nyitásához egyedi kulcsra lehet szükség. De pont ilyen hasznos lehet a leeresztett kerékgumi is, mellyel szintén megnehezítjük a tolvajnak a gyors távozást. Mondjuk a mi gyors kerékpárra pattanásunkat és indulásunkat sem könnyíti meg. :-)

Az igazán elszánt tolvajokat azonban semmivel sem tudjuk elijeszteni, semmi sem jelenthet teljes biztonságot, ezért fontos, hogy a kerékpárt biztosítsuk is. Az MVM Biztosítás új terméke, az Otthon SOS Aktív kerékpár-biztosítás kártérítést fizet, ha a kerékpárt ellopják vagy megrongálják. Segítünk műszaki meghibásodás vagy közlekedési baleset miatt elszenvedett károk esetén, valamint harmadik félnek okozott károk megtérítésében is. 

Rendelje meg online egyszerűen, gyorsan, 5% kedvezménnyel! 

TUDJA BIZTONSÁGBAN KERÉKPÁRJÁT, E-BIKE-JÁT IS!