Stresszes vezetés: fékezd meg, és vezess könnyedén!

Stresszes vezetés: fékezd meg, és vezess könnyedén! Míg 2000-ben Magyarországon 2,3 milliós volt a közúti gépjárműállomány, addig 2020-ra közelítette a 4 milliót. Az autók számának növekedésével nő a fogalmi dugó előfordulása és az ezzel járó stressz is az utakon. A stressz amúgy egy veszélyes népbetegség, de talán a legveszélyesebb az utakon, hisz ott nemcsak saját egészségünkre van hatással, de mások testi épségére is.

Mi a stressz?

A stressz tulajdonképpen a szervezet válasza a külső ingerekre. Mai értelemben folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, mely gyengíti a szervezet ellenálló-képességét. A stressz kiváltó okai változatosak lehetnek. Ilyenek például a traumatikus események, különböző iskolai, munkahelyi, magánéleti próbatételek vagy akár a belső konfliktusok. Ezek a szituációk olyan érzelmi válaszokat eredményezhetnek, mint a szorongás, depresszió vagy akár az agresszió

Felháborodott sofőr a forgalomban

Vezetés előtti stressz

Számos dolog okozhat stresszt a vezetést megelőzően, ami rányomja a bélyegét az utazás hangulatára is.

Mik azok a dolgok, amik miatt már előre izgulunk, amiktől feszültek leszünk?
•    Idegen helyre kell menni, nem ismerős a terep.
•    Időre kell megérkezni.
•    Az autó műszaki állapota kívánni valót hagy maga után.
•    Hosszú az út.
•    Fáradtság, kialvatlanság.

A fenti okok hatására sokszor már idegesen, türelmetlenül ül autójába a sofőr, ezt az állapotot pedig hatványozottan felerősítik az utakon előforduló stressztényezők.

Stressz vezetés közben

Egy kutatás szerint a sofőrök kétharmada stresszel autózás közben. A kutatás arra is kitért, hogy melyek a leggyakoribb okai a stresszes vezetésnek, melyek egy része egyértelműen betudható az autók és autósok számbeli növekedésének. 

A stresszes vezetés leggyakoribb okai:
1.    türelmetlen, agresszív és szabálytalan vezetőtársak
2.    az utak rossz minősége, útépítések
3.    dugók, forgalmi torlódások
4.    az utakon szabálytalanul közlekedő e-rolleresek, kerékpárosok vagy éppen gyalogosok
5.    parkolóhelyek hiánya
6.    időjárás okozta rossz látási viszonyok
7.    zajos utasok (pl. gyerekek)

Hogy ezeket miként kezeljünk, az csak tőlünk függ! 

Lerobbant autó mellett fiatal pár ül

A stressz csökkentése

Vezetés előtti stressz leküzdése
Mielőtt autóba ülünk, nézzük át autónkat.
Gumik rendben? 
Világítás rendben? 
Olajszint rendben?
Különösen fontos lehet ez egy hosszabb út előtt. Városon belül sem árt indulás előtt megtervezni az utat, megnézni az útvonalat, egy-két közlekedési csomópontot memorizálni. Indulás előtt még egy fontos dolog lehet: mindenképpen csatlakoztatni szükséges a telefont a kihangosítóhoz. Aztán már csak egy feladat maradt, a lehető legnagyobb nyugalomban beülni az autóba, minden zavaró tényezőt kizárni, és elindulni. 


Stressz csökkentése vezetés közben

Szabálytalankodók
A közúti közlekedésnek vannak írott és íratlan szabályai. Az írottak természetesen mindenkire egységesen vonatkoznak, ennek ellenére vannak, akik nem tartják be őket. Szabálytalankodó lehet autós, kerékpáros vagy akár gyalogos. Fontos, hogy ha lehetőségünk van rá, kerüljük el a szabálytalankodókat. Menjünk át a másik sávba, előzzük meg őket, vagy maradjunk le jobban mögöttük.
A szabálytalankodást megtorolni tilos! Annak se üljünk fel, ha valaki direkt provokál. Ettől nem lesz jobb, inkább csak rosszabb.  

Hatalmas dugó az úton

Dugó
A dugó miatt fellépő stressz az egyik leggyakoribb, főleg nagyvárosban, és akkor, ha sietünk. A hosszas egy helyben ülés és várakozás, hogy nem tudjuk, mi történik előttünk, különösen feszültté tehet minket. De láttak már a dudálástól megszűnő forgalmi dugót?  Induljunk el időben, indulás előtt tájékozódjunk az útviszonyokról, és használjunk applikációt. Megbízhatóan „látják” a fogalmi helyzetet, és annak alapján tervezik meg a legrövidebb idő alatt megtehető útvonalat. Hallgassunk olyan műsort (zenét, podcastot), amely nyugtatóan hat ránk, vagy hívjunk fel telefonon – persze a kihangosítón keresztül! – egy barátot, családtagot. 

Mindig történik a környezetünkben olyan esemény, szituáció, amely felbosszanthat bennünket. A legfontosabb a biztonság: a sajátunk, a családunké, a körülöttünk lévőké. Nagyfokú tolerancia szükséges az utakon minden résztvevőtől. Nem egy harctéren vagyunk! Persze a jármű műszaki állapota miatt is aggódhatunk, de ha minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy szakember rendszeresen átnézze, javítsa az esetlegesen fellépő hibákat, akkor már „csak” a váratlan helyzetekre kell valahogy felkészülnünk. Ebben nyújt segítséget az MVM Úton SOS autó asszisztencia biztosítása, amelyet már javítási asszisztenciával egybekötve is kérhetnek az ügyfelek. A nap 24 órájában elérhető vele az azonnali segítség a gépjárművel történő közlekedés során, függetlenül az autó életkorától és típusától.