Biciklizni tanulás: 4,3,2 keréken biztonságban

Biciklizni tanulás: 4,3,2 keréken biztonságban A tavasszal együtt előkerülnek a gyerekek közlekedési eszközei is: kismotor, roller, futóbicikli, tricikli, bicikli. Ahogy a kicsik cseperednek, fejlődnek, úgy váltják le ezeket a járműveket egyre komolyabbra, és úgy jönnek bele az egyes mozgások sajátosságaiba, hogy pillanatok alatt suhannak el mellettünk.

GURULÁS KÉTKERÉKEN

Amikor a háromkerekű kismotoron száguldozik a kétéves, még büszkén, mosolyogva nézzük, mennyire egyszerűen oldja meg a gyorsulás, lassulás és megállás kihívásait. Szinte tanítani sem kellett. Aztán ahogy nő és ügyesedik, úgy kapja meg első futóbiciklijét. Ezzel nagy fejlődésen megy keresztül egyensúlyérzéke, kanyarodási technikája. A futóbicikli előnye, hogy fejlődik az egyensúlyérzék, hátránya viszont, hogy köze nincs a tekeréshez, ami nem minden gyerek számára egyszerű mozdulat.

A biciklizés nemcsak a gyermek testi fejlődését szolgálja, nemcsak a megfelelő mozgásfejlődést biztosítja, de szabadságot is nyújt számára, amit itt érez meg először. Amikor már elég fejlettnek ítéljük a gyereket – magunkat pedig elég türelmesnek – ahhoz, hogy megtanítsuk neki a tekerés mozdulatát, akkor kerül elő a pótkerekes bicikli. 

Bukósisakos, mosolygós gyerekek biciklivel állnak egy szép, fákkal szegélyezett úton likeot mutatva ujjakkal

Én a futóbiciklit imádó gyerekem lábát az oldalkerekes kisbicklin konkrétan ragasztószalaggal hozzáragasztottam a pedálhoz néhány órán át, amíg meg nem szokta, hogy nem kapkodhatja le a lábát róla. Aztán amikor megy az egyensúly, megy a tekerés, le is szerelhetjük a pótkerekeket. De ne felejtsük el, a kerekek számának csökkenésével nő a balesetveszély is. Fontos, hogy megfelelő biztonsági felszereléssel is el kell látni a csemetét, illetve hogy tudjon jól esni, menteni.

Biztonsági felszerelések

Elengedhetetlen: 

  • a jó méretű bukósisak,
  • egy pár kesztyű sosem árt,
  • első-hátsó világítás,
  • fényvisszaverő prizmák,
  • csengő,
  • fényvisszaverő ruházat,
  • első-hátsó fékrendszer.

További javasolt biztonsági eszközök:

  • könyök- és térdvédő,
  • lábpedálra elhelyezhető fényvisszaverő,
  • visszapillantó tükör,
  • szélsőséges esetekben sárvédő.

Két bukósisakos kislány háttal kétkerekű biciklit teker

FŐ A BIZTONSÁG

Szabályok

Amikor a tekerés két keréken is magabiztosan megy, biztos az elindulás és a megállás, ideje megtanítani a gyereknek az alapvető közlekedési ismereteket.  Ez sokkal nehezebb és hosszabb folyamat, mint megtanulni bringázni, de szó szerint életbe vágó, és már az egész kicsik is hihetetlenül sok dolgot képesek átlátni a közlekedésben. Nagyon hamar megtanulják, hogy a kereszteződésben meg kell állni, hogy nem kacsázhatnak az úttesten, hogy 12 évnél fiatalabb gyerek főútvonalon nem közlekedhet. Fontos, hogy idővel finomítani kell a tudást, és meg kell tanulni az egykezes kormányzást, a szlalomozást és a félkezes törzsfordítást az oldalra és hátra nézéshez. A KRESZ tanulása egy örök folyamat. A kor előrehaladtával az sem árt, ha műszakilag legalább annyit konyít a kerékpárhoz a gyerek, hogy ha leesik a lánca, ne essen kétségbe, hanem egy kis szerelés után képes legyen folytatni az útját. 

Tippek és trükkök

Elsősorban a biztonság érdekében mindenképp olyan úton tanítsuk a gyereket kerékpározni, ahol nincs vagy alig van autós és gyalagos forgalom, ellenben van elegendő tér, jó hosszú egyenes szakasz. Amikor kétkerekű biciklire vált a gyerek, jól bevált módszer – még anyáink idejéből – a seprűnyeles technika: a bicikli hátuljához seprűnyelet, partvist vagy erős faágat kell rögzíteni, ezt fogva segít a szülő a gyereknek megtalálni az egyensúlyát és egyenesen tartani a kerékpárt. Sok fórumon olvastam, hogy a kapucnis ruházat is megfelelő, mert könnyen „grabancon” fogható a gyermek.  

BALESETEK MÁRPEDIG LESZNEK

A balesetek elkerülése érdekében vannak a szabályok, amelyeket el kell sajátítani, és mindenkor alkalmazni is kell. A balesetek megelőzéséhez a közlekedési eszköz műszaki állapotára is kellő hangsúlyt, energiát kell fordítani. Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem. 

Eldőlt bicikli előtt ülő gyereket, akinek térdén seb látható, anyukája vígasztalja

A tanulás egy folyamat. A mászó kisgyermek is, amikor feláll, és elindul két lábon, garantáltan esik. Nem is egyszer, ez mégsem szegi kedvét. Pont így van ez a biciklizni tanuló gyerekkel is. És minél inkább úgy gondolja, hogy ez is megy már neki, annál nagyobbakat képes esni. Mint már említettem, a legfontosabb a bukósisak, mert a fejsérülések nagyon komolyak tudnak lenni, de a bringás balesetek kimenetele elég széles képet mutat. 

Azzal is tisztában vagyunk, hogy minden balesetet nem lehet elkerülni. Kisgyermekes családok esetén különösen fontos, hogy biztosítást kössünk azokra az eseményekre, amelyekre lehet, és amelyek előfordulhatnak. Mert ami elfordulhat, az elő is fordul. Vészhelyzetek márpedig nem csak a gyerekeket fenyegetik, Otthon Gondoskodás baleset-biztosításainkkal az egész családra kiterjedően nyújtunk támogatást, anyagi segítséget baj esetén. 

Ha az Otthon Gondoskodás baleset-biztosítások valamelyike elnyerte tetszését, weboldalunkon pár perc alatt kényelmesen, online meg is tudja rendelni. Bővülő baleset-biztosítási csomagjainkról a megjelent hírekben olvashat bővebben.                                                                                                                                                                                                                                         

T. Kata