Okos vízhasználat – tippek a takarékoskodásra

Okos vízhasználat – tippek a takarékoskodásra Íztelen, színtelen, szagtalan, folyékony halmazállapotú és az élet egyik legfontosabb erőforrása: ez a VÍZ. Vízkészleteink végesek, ezért muszáj foglalkozni hosszú távú fenntarthatóságukkal. Az ember víz nélkül maximum 3-4 napig képes élni. De akkor miért nem vigyázunk jobban erre a természeti kincsünkre? Nem is beszélve arról, hogy mint oly sok minden, ez sincs ingyen. A takarékoskodás lenne az első lépcsőfok, hiszen ahogy Neil Armstrong is mondta: „Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek.”

A vízhiány biztosítva?

A víz felhasználása kétszer nagyobb ütemben nőtt az elmúlt több mint 100 évben, mint a Föld lakossága. A Föld felületének ugyan 71%-át víz borítja, de ennek csak kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós, és az összes víznek mindössze 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ebből pedig nemcsak az emberek által ivásra fordított mennyiséget kell fedezni, de ebből itatjuk az állatokat, ebből termeljük meg az élelmiszernövényeket, ebből locsoljuk az udvart, az utakat, ezzel öblítjük le a vécét, mosogatunk, mossuk le a kocsit és töltjük fel a medencét is. A Föld iható minőségű vízkészletét nemcsak ezek a fogyasztások, hanem az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés is negatívan befolyásolja. A gyárak által kibocsátott szennyeződések és a növényvédő szerek használata mind-mind csökkentik az ivóvíztartalékot. Mindennek megvan a vízigénye. Egy kávé előállításához összesen 140 l vizet használunk fel a végtermékig, amelyet 3 perc alatt elfogyasztunk a reggeli ébredéshez. Egy pamutpóló előállításához 2700 liter víz szükséges, míg a pörköltbe vagy steakhez felhasználható marhahús előállítása kilónként 13 000 liter vizet igényel. Ebből is látszik, hogy a közvetett vízhasználat ökológiai lábnyoma is jelentős. Magyarország az ivóvizét 95%-ban felszín alatti vizekből nyeri, ezek a vizek azonban már több térségben szennyezettek, ami korlátozza használhatóságukat. Az első vízzáró réteg fölött található talajvíz általában sajnos erősen szennyezett, ezért a kerekes kutak, talajvízforrások (főleg az Alföldön) ivásra nem alkalmasak. A mélyebben, a vízzáró rétegek között elhelyezkedő rétegvizek legtöbbször tiszta, iható vizet adnak (kivétel az Alföld délkeleti része az arzéntartalom miatt). Idesorolhatók az artézi vizek, ásványvizek, hévizek.

Vizet iszik a kislány

A kulcs az újrahasznosítás?

Vízfelhasználás szempontjából a két legnagyobb fogyasztó az élelmiszer- és a ruhaipar. Egyes becslések szerint a fejlett ipari országok nagyvállalatai 2-3-szor annyi vizet használnak fel, mint amennyit a természet vízkörforgása biztosít, éppen ezért a víz újrahasznosítása nagyon fontos és egyre népszerűbb is, azonban a szabályozásnak való megfelelés az ipari létesítmények számára is kihívást jelent. Az újrahasznosítás során a keletkezett ipari víz megfelelő tisztítás után visszakerülhet a víz felhasználásának körforgásába.  Az eljárás tartalmaz fizikai és kémiai lépéseket is, és természetesen iparáganként különböző. Vannak szektorok, ahol a magas vízfelhasználást nem a termék előállítása indokolja, hanem a gyártás során alkalmazott gépek tisztítása. Az ipari termelés során keletkezett szennyezett víz újrahasznosításával a vízlábnyom jelentősen csökkenthető. 
A háztartásokban is egyre elérhetőbb a víz újrahasznosítása. Az otthonokban elhasznált víznek két típusát különböztetjük meg: a szürke- és feketevizet. A szürkevíz könnyedén újrahasznosítható otthoni körülmények között is, a feketevízzel viszont nincs mit tenni, bele kell engedni a csatornába. A szürkevíz olyan kevésbé szennyezett vizet jelent, amelyben csak szappan- vagy mosószermaradványok, kisebb-nagyobb szennyeződések vannak, így megfelelő kezelés után több fronton is hasznát vehetjük. Az egyik legpraktikusabb megoldás, amikor a kézmosó vagy mosogató vizét egyszerűen átvezetjük a vécétartályba. Ehhez persze egy kisebb vízgyűjtő tartályt kell elhelyezni az egység alatt, amelyet összekötünk a vécével.

Csapból folyik a víz a pohárba

Biztonsági lépések egyesével

A Föld lakossága drasztikus mértékben nő, miközben a bolygó keletkezése óta ugyanabból a vízmennyiségből gazdálkodunk, ezért nagyon fontos, hogy ne szennyezzük meglévő vízkészleteinket, és takarékoskodjunk. Számos olyan lépés van, amelyet ha minden egyes fogyasztó megtesz, akkor összességében látványos eredmények érhetők el. Ha például minden ember kevesebb állati eredetű terméket (pl. húst, felvágottat, tejet) fogyaszt vagy kevesebb új ruhát vásárol, akkor jelentős mértékben csökken a vízfogyasztásunk. De az olyan élvezeti cikkek fogyasztásának visszafogása is, mint a csokoládé vagy a kávé, jelentős megtakarítással jár. Szokásaink egy kis odafigyeléssel, tudatossággal változtathatók. Fogmosás vagy tusolás közben ne folyassuk a vizet feleslegesen, és ne mosogassunk folyó vízzel. Növényeink locsolását intézhetjük az összegyűjtött esővízből is, amivel nem csak takarékoskodunk, de még a növények is hálásak lesznek érte. Fontos, hogy a téli időszakban használaton kívüli épületeket víztelenítsük, illetve kemény tél esetén védjük a mérőt az elfagyástól.

Néhány víztakarékossági tipp:

  • Vásároljunk olyan műszaki eszközöket, amelyek vízfelhasználásban gazdaságosak. 
  • A mosó- vagy mosogatógépet is több évre vesszük, így érdemes azok vízfogyasztását is figyelembe venni a vásárlásnál. 
  • Jó eszköz a takarékoskodásra a kettős öblítésű vécé, amely osztott öblítőgombbal rendelkezik, így a vízmennyiség igény szerint szabályozható. Ezzel feleannyi vizet használunk el, mint a korábbi öblítési rendszerrel.
  • Létezik csapra szerelhető, úgynevezett perlátor, amelynek segítségével minimális, pár száz forintos beruházással elérhető a szerelvényeknél, hogy kisebb vízmennyiséggel biztosítsák ugyanazt a komfortérzetet.
  • Vannak takarékos zuhanyfejek is, amelyekkel szintén jóval kevesebb vízzel lehet ugyanolyan sikeresen, élvezetesen letusolni. 

Bármennyire odafigyelünk a műszaki eszközök vagy akár a csapok állapotára, helyes tisztítására, előfordulhat, hogy csöpög a csap, szivárog a víz a vécétartályból, még rosszabb esetben csőtörés miatt folyik el a víz. Fontos, hogy ezeket a problémákat a lehető leggyorsabban orvosoljuk. Ilyenkor nemcsak a Föld értékes vízkészlete fogyatkozik feleslegesen, de a kárba ment víz súlyos összegeket is felemészt a családi kasszából, hiszen a mérőn átment vízfogyasztást ki kell fizetni. Azért, hogy ezeket és sok más háztartási vészhelyzetet a lehető legkisebb kiadással és a leggyorsabban megoldhassuk, jó előre kell gondolkoznunk. Az Otthon SOS Komfort asszisztencia biztosítási csomagunkkal korlátlan alkalommal nyújtunk segítséget, legyen szó akár csőtörésről, dugulásról, üveg- vagy kulcstörésről, gázvezeték vagy elektromos hálózat meghibásodásáról. A mielőbbi elhárítás érdekében garantáljuk, hogy 4 órán belül szakembert küldünk, ellenkező esetben 5000 Ft kötbért fizetünk.