Szűrővizsgálatok biztonságunk érdekében

Szűrővizsgálatok biztonságunk érdekében Mára már többségünk eljutott odáig, hogy autónkat nem felejtjük el rendszeresen szervizbe vinni, átnézetni. Akkor miért nem fordítunk elég időt és energiát saját testünk átnézésére, átvizsgálására is? Orvoshoz járni senki nem szeret. A tudatunkban az van, hogy akkor megyünk orvoshoz, ha valami nincs rendben. Az ajánlott szűrővizsgálatokra azonban nem betegen tanácsos menni, hanem olyankor, amikor még nincs panasz, nincs tünet. Ezek a vizsgálatok koronként és nemenként is eltérőek. Míg fiatalon alig foglalkozunk a témával, addig az életkor előrehaladtával tanácsos egyre gyakrabban ellenőrizni egészségünket.

A biztonság első lépése: megelőzés

A prevenció egészségügyi szempontból az egyik legfontosabb, amit tehetünk. Ezért szedünk vitamint időközönként, lehetőségeinkhez mérten igyekszünk egészségesen étkezni, sportolni (primer prevenció), és ezért megyünk el szűrésekre is (szekunder prevenció). A szűrővizsgálatok fontosságát igyekszik minden egészséggel kapcsolatos fórum hangsúlyozni, hiszen egyes megbetegedéseket időben fel lehet ismerni, és a korai kezelés akár életet is menthet. Különösen fontos erre odafigyelni, ha a szűrhető betegségek a családban, a felmenőknél is előfordultak, hisz a kockázat úgy jóval magasabb. A szűrővizsgálatok már gyermekkorban megkezdődnek, gondoljunk csak az iskolai fogászati ellenőrzésekre vagy a kamaszok rémálmára, az iskolaorvosi vizsgálatra. Egyre rohanó, stresszes életünk is táptalaja a betegségeknek, de szükséges időközönként tudatosan megállni egy kicsit, és odafigyelni magunkra, tenni magunkért, a jövőért. 

Laboratóriumi vizsgálat
A legfontosabb szűrések egészségünk érdekében

A szűrővizsgálatoknak alapvetően két csoportja van: a szervezett szűrések, valamint a háziorvosunk által, beutalóval kért vizsgálatok. Egy egyszerű, de rendszeresen elvégzett testsúly-, haskörfogat-, testmagasságmérés, a testtömegindex meghatározása esetén is szembe tűnhet egy nem várt, az életvitel alapján nem indokolt változás, így még időben fény derülhet egy kezdődő betegségre. Nem beszélve a vérnyomásmérés fontosságáról, amit otthon is elvégezhetünk magunk, ha rendelkezünk mérőeszközzel. Nemtől függetlenül a vér- és vizeletvizsgálathoz, valamint fogászati és szemészeti ellenőrzéshez, tüdőszűrőhöz szükséges orvosi segítséget is igénybe venni, de bizonyos kor felett ezeket a vizsgálatokat amúgy sem kerülhetjük el éves rendszerességgel. A nőknek minden évben biztosítaniuk kell időpontot a naptárjukban a HPV-teszttel kiegészített nőgyógyászati rákszűrésre, valamint 40 éves kor felett a mammográfiára.

Férfibiztonság – Movember

A férfiak esetén az időben, korai stádiumban felismert prosztatadaganatok jó eséllyel gyógyíthatók. Ehhez évente urológiai vizsgálaton szükséges részt venni, ami célzott vérvétellel is kiegészül. A prosztatarák a férfiaknál a második leggyakrabban előforduló betegség, ráadásul tünetei nem egyből jelentkeznek. A Movember mozgalom 1999-ben indult el Ausztráliában, elnevezése egy szóösszerántás az angol „moustache” (magyarul „bajusz”) és a „november” szóból. Résztvevői november hónap során bajusz- és/vagy szakálnövesztéssel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira, valamint a betegségek megelőzésére – lehet ez prosztatadaganat, de akár lelki betegség is, mint a depresszió. Magyarország 2009-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amely mára egyesületi formában működik, a Movember Magyarország Egyesület keretén belül. 

Movember
A rózsaszín szalag jelképe

Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata, melynek kezelése annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a tumort. A korai emlőrákok esetén nagyjából 80%-os 5 éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15% körüli. Az emlőrák időben történő felismeréséhez elengedhetetlen a rendszeres ön- és szűrővizsgálat. A rózsaszín szalag, masni az emlőrák jelképe, azok viselik, akik szolidaritást éreznek az érintett betegekkel, szimpatizálnak a mellráktudatosság mozgalmával. A mellrák hónapja az október. Svájci diákok feltalálták az okos melltartót, melynek ötlete a mammográfiában használt röntgensugarak helyett ultrahangos rendszeren alapul. Az ultrahangot a fehérneműben lévő elektromos érzékelők generálják, ezek a szenzorok egyszerű nyomásra aktiválódnak. Ha a rendszer gyanús sejttömeget észlel, figyelmezteti viselőjét.


Egészségünk érdekében tennünk kell, figyelnünk kell a helyes táplálkozásra, a rendszeres mozgásra. A szűrővizsgálatokra időt, energiát kell szánnunk. Sajnos a legtöbbször az idő a legkevesebb, sokszor nyűgnek, tehernek érezzük a bejelentkezést, a beutalókérést, mindenhol a sorban állást. Az Otthon Vitál Egészségbiztosítással garantáltan gyors a hozzáférés a legjobb orvosi szolgáltatásokhoz. A nap 24 órájában, az év minden napján kiváló szakorvosi csapat fogadja telefonhívását bármilyen egészségügyi panasszal vagy kérdéssel kapcsolatban. Megszervezik, hogy várakozás nélkül, előre egyeztetett időpontban vegyen részt magánorvosi vizsgálatokon, amelyek költségeit a biztosító rendezi. CT- vagy MR-vizsgálatokra pár napon belül időpontot kap, és 1 millió Ft-ig ennek a költségét is térítik.