Kedvenceink védelme a hidegben

Kedvenceink védelme a hidegben Manapság teljesen máshogy tartjuk a kutyákat, cicákat, mint régen. A család szinte teljes jogú tagjai, figyelembe vesszük programjaink, napi tevékenységünk kapcsán az ő igényeiket, szükségleteiket is. Sajnos épp úgy megbetegedhetnek, mint a család többi tagja, megfázhatnak, lehet felső légúti betegségük, vagy akár fel is fázhatnak a hidegben. De hála a fejlődésnek, számos lehetőség van arra, hogy felkészítsük őket az időjárás viszontagságaira.

Mi a hideg időjárás egy kutyának?

A téli időszakra való felkészülést sok minden befolyásolja. Függ attól, hogy milyen fajta a kutya, mennyi idős, udvaron vagy lakásban éli mindennapjait, illetve milyen egészségi állapotnak örvend. A vastagabb szőrzetű kutyák jobban bírják az alacsonyabb hőmérsékletet, míg a rövid szőrű, kis testű kutyusok kifejezetten nem szeretik azt. A kölyök- és idősebb kutyákat sokkal rosszabbul érinthetik az időjárás változásai. Az egészségi állapot is fontos tényező, így a szívproblémákkal, vesegondokkal vagy cukorbetegséggel, egyéb immunhiányos állapottal küzdő kutyák érzékenyebben reagálnak a hidegre. Nem beszélve arról, hogy mi is tapasztaljuk a saját bőrünkön, hogy a +2 fok lehet télen napsütéses, kellemes érzés is, de lehet akár kifejezetten kellemetlen, ha hideg széllel jár együtt. Ez a tényleges hőmérséklet és a hőérzet között a különbség. Mivel a tél és a hideg időjárás beállta viszonylag várható minden évben, jó előre fel is készülhetnek rá a gondos gazdik.  

Fontos a prevenció kedvenceink életében is

A primer prevenció két fontos alappillére nálunk, embereknél az étkezés és a rendszeres mozgás. Nincs ez másként az állatoknál sem. A házi koszton tartott kutyáknak biztosan szükségük van vitaminpótlásra, táplálékkiegészítőkre, valamint udvaron élő kedvenceink esetén figyelnünk kell arra is, hogy téli időszakban energiában dús eleséget biztosítsunk számukra, a normál adagokhoz képest akár többet is kaphatnak. A megfelelő minőségű, „szuper prémium” feliratú, a kereskedelemben kapható táplálékkal etetett kutyáknak nem kell pluszvitaminforrást biztosítani, hacsak az állatorvos másként nem javasolja. Egy kis kedvenc vitaminszükséglete más-más az egyes életszakaszokban, ezért is különböztetnek meg kor alapján ajánlott tápokat, eledeleket, amit tanácsos követni. Nagyon fontos azzal tisztában lenni, hogy a kutyák szervezetében más szükségletet elégítenek ki a vitaminok, mint az embernél. Az A-vitamin – hétköznapi nevén retinol – a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, és az egyik legfontosabb funkciója emberek esetén, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. Kutyák esetén elsődlegesen a növekedésért felelős, az immunműködésért és a sejtek működéséért. Vannak azonban vitaminok, amelyek túladagolása veszélyes is lehet a kutyákra. A túl sok A-vitamin kiszáradást, ízületi fájdalmat okozhat, de akár a kutya ereit is károsíthatja. A kalciumtúladagolás pedig csontrendszeri problémákat okozhat nagy fajtájú kölyökkutyáknál. Éppen ezért a legbiztosabb, ha állatorvossal konzultál minden felelős állattartó kedvence vitaminszükségletéről. Függetlenül attól, hogy házi állatunk kint vagy bent, a meleg lakásban él, egészséges életük elengedhetetlen része a rendszeres mozgás is. Mindez a gazdik felelőssége, feladata, pont úgy, mint a hideg, nyirkos idő beállta előtt felkészülni különböző praktikákkal, eszközökkel a védelmük érdekében.  

A fizikai védelem is a prevenció része

A legnagyobb odafigyelést az udvaron tartott kutyák és az apró testű, rövid szőrű állatok igénylik, hiszen a testük közel van a hideg földhöz, és ezáltal jobban ki vannak téve a kinti körülményeknek. A kint élő kutyák esetén fontos a jó minőségű, szigetelt kutyaház, amely lehetőleg nem ázik be, szél- és esővédett helyen elhelyezve. Az őszi és téli időszakban nem árt, ha a házikót lábakra állítjuk, és megemeljük 5-6 cm-re a földtől, valamint ha belülről puha, meleg takaróval béleljük. A kutyusok maguk is készülnek a télre, bundát váltanak – annak rendszeres fésülésére továbbra is szükség van ilyenkor, mert a csomós bunda kevésbé hatékonyan véd a hótól és a hideg esőtől. 

Ugyanakkor a lakásban élő állatok nem annyira védettek a hideggel szemben. Ennek egyik oka, hogy az állatok szőrét hatékonyabbá tevő faggyúréteg a kutyák fürdetésével lemosódik. A másik ok, hogy a kutyusok ősszel nagyobb mennyiségű szőrtől szabadulnak meg a benti, kiegyenlített meleg levegő miatt, így a szőrzetük kevésbé szigetel, szervezetük pedig kevésbé tud természetes módon felkészülni, alkalmazkodni az évszak változására. Ezért is javasolt a házi kedvencekre ruhát adni a kinti sétához, a szabadban lévő időtöltéshez. Szerencsére már számos ruhát, overallt, pulóvert, kiskabátot, de még kiscipőt is vásárolhatunk kedvencünknek a boltokban, webáruházakban. Azon túl, hogy ezek a ruhadarabok védjék és melegen tartsák a kisállatot, fontos szempont, hogy kényelmesek és megfelelő méretűek is legyenek, ne zavarják őt a mozgásban. A mai kutyaruhák cukik, színesek, olykor viccesek, de sokszor nem túl praktikusak. A korábban említett kutyacipőnek azonban rendkívül fontos szerepe van, és nem csak a hidegtől való védelem miatt. Sajnos a mai napig sok helyen még sózzák a jeges, havas útfelületeket a csúszás ellen, ami a kis tappancsoknak nem tesz jót, kimarja azokat, ezzel fájdalmas sebeket ejtve. És ne feledjük, hogy hideg, száraz időben kedvencünk érzékeny orra is törődést igényelhet, erre kaphatók különféle bőrápoló készítmények. 
Minden igyekezetünk és intézkedésünk ellenére előfordulhat, hogy kutyusunk vagy cicánk megbetegszik. Figyeljük a tüneteket, mert ha az orra folyik, tüsszög vagy köhög, forduljunk egyből állatorvoshoz a gyógyító praktikák, gyógyszerek beszerzése érdekében. Akinek van házi kedvence, sajnos tisztában van vele, hogy az állatorvosi költségek igen megterhelők tudnak lenni. Ebben nyújt segítséget az Otthon SOS Kedvenc kisállat-biztosítás, mely csomag biztosítási időszakonként (12 havonta) jelentős, akár összesen 300 000 Ft anyagi segítséget biztosít betegség, baleset, valamint a kisállat által okozott károk költségeinek rendezéséhez. Gondoskodjon kis kedvencéről, de ne csak hideg időben, hanem az év minden napján!