Kertész leszek, fát nevelek

Kertész leszek, fát nevelek A tavasz és a jó idő megérkezésével az emberek akarva-akaratlanul is „bezsonganak”, és keresik a változást. Na, nem valami óriásit, épp csak akkorát, amekkora kiszakítja őket az ősz, majd a tél okozta borongós hangulatból. Ilyen egyszerű változás tud lenni a takarítás, a lomtalanítás és a kertészkedés is, egy szóval a ház (és kicsit az életünk) kicsinosítása.

A február, március környékén nyíló első virágok hozzák a hírét annak, hogy a természet feléledt, és növények sokasága borul virágba hamarosan. Azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy a virágok nem maguktól kerülnek a földbe, és a gyönyörű, mézédes illatot árasztó gyümölcsfák sem tudnak majd ínycsiklandó gyümölcsöket adni a nyáron, ha most, tavasszal nem gondoskodnak róluk. A fák, cserjék és egyes virágok, mint például a rózsák esetében elkerülhetetlen azok megmetszése, amit új hajtásokkal fog a növény meghálálni. 

Védjük a növények egészségét

Ugyancsak nagyon fontos lépés ilyenkor a növények egészségügyi védelme. A metszést követő tavaszi lemosó permetezés fontos eszköz a telet átvészelt kórokozók ellen mind a gyümölcsöt adó, mind a dísznövények esetében. Lemosó permetezést évente kétszer ajánlott végezni. Amíg a tavaszi permetezés a kártevők ellen lép fel, addig az őszi a betegségekkel szemben hatékony.

A növények egészségének védelme érdekében nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő tápanyag-utánpótlásra is. Az igazán szemet gyönyörködtető kert eléréséhez javasolt hosszú hatástartamú műtrágyákat, tápoldatokat használni. A fák, cserjék és virágok mellett ne feledkezzünk meg a gyepről sem, hiszen az is most fog csak igazán erőre kapni, hogy beszínesítse az amúgy kopár udvarunkat. Nem is gondolnánk, de az áhított „szép zöld gyep” elérése és megtartása sok munkával jár. Három fontos dolgot kell biztosítanunk füvünknek: vizet, tápanyagot és levegőt. Ennek érdekében első lépésként érdemes beszerezni vagy kölcsönözni egy gyepszellőztetőt, mellyel egyrészt megszabadulhatunk a fű elszáradt részeitől, másrészt a talajlazítással javíthatjuk a vízáteresztő képességet is. A szellőztetés után érdemes a kopárabb, kiszáradtabb részeket újra felülvetni fűmaggal, végül pedig jól megöntözni. Az idei tavasz eddig nem hozott túl sok csapadékot, ezért figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű és rendszeres locsolásra.

Kertészkedés biztonságban

Ahogy minden, a kertészkedés is számos olyan váratlan veszélyt tartogat, amire általában nem is gondolunk – egészen addig, amíg meg nem történik a baleset. Mind a cserjék, mind pedig a nagyobb fák, sövények metszése igencsak veszélyes tud lenni, főleg az ujjainkra nézve. Mindig körültekintően bánjunk a metszőollóval és az elektromos vagy kézi fűrészekkel, valamint viseljünk kerti kesztyűt a metszéshez, ezzel is biztosítva egy pluszvédelmet kezeinknek. A metszés mellett a tüskékkel rendelkező növények ellen is védelmet tud nyújtani a megfelelő kesztyű, megkímélve minket sok kellemetlen pillanattól és fájdalomtól. Amikor magasabb fákat vagy bokrokat vágunk, figyeljünk oda a fejünk védelmére is, és ha tehetjük, hordjunk sisakot a művelet közben az esetlegesen lehulló ágak által okozott nagyobb balesetek, sérülések megelőzésére.

A váratlan helyzeteket megelőzni nem tudjuk, viszont reméljük, hogy a fentiekben szolgálhattunk néhány tippel, hogy mire érdemes figyelni kertészkedés közben. Természetesen ezek sem jelentenek garanciát a balesetek elkerülésére, de minimális felkészüléssel sokat tehetünk magunkért, a családunkért és az anyagi biztonságunkért. 

Az Otthon Gondoskodás balesetbiztosítási csomagjaink éppen az ilyen esetekre nyújtanak segítséget.