Hogyan készüljünk fel a biztonságos fűtési szezonra?

Hogyan készüljünk fel a biztonságos fűtési szezonra? Az októberrel már az igazi őszi időjárás is beköszöntött, ami azt jelenti, hogy nemsokára kezdetét veszi az ősztől tavaszig tartó fűtés szezon is. Napjainkban már számtalan lehetőség létezik a fűtésre, kezdve a fával való tüzeléssel, a társasházakban jól ismert távfűtésen keresztül egészen az árammal működő melegítőkig.

Hiába hallunk azonban sokat a témáról, hiába találkozunk évről évre egyre több figyelmeztetéssel és felhívással a szén-monoxid-balesetek megelőzésére, sajnos minden évben visszatérő téma az őszi és téli hírekben a szén-monoxid-mérgezés.
 
Na de mégis mi a „néma gyilkosként” is emlegetett szén-monoxid? Ez a színtelen, szagtalan gáz elsősorban szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik. Erősen mérgező, és veszélyességét az is fokozza, hogy érzékszerveinkkel nem felismerhető. A szén-monoxid ebből adódóan alattomosan fejti ki hatását az emberi szervezetre, ezért már csak a súlyos mérgezést vehetjük észre, amely először az influenzához hasonló tüneteket idéz elő: fejfájás, hányinger, émelygés, szédülés, egyensúlyvesztés, hastáji fájdalom. Ha az előbb említett tüneteket észleli magán, akkor azonnal nyisson ablakot, hogy friss oxigén kerülhessen a szervezetébe. 

A probléma megelőzéséhez hozzátartozik a szén-monoxid-jelző készülékek felszerelése a lakásban. A különböző épületgépészeti, elektromos és barkácsáruházakban sokféle szén-monoxid-vészjelző van forgalomban. Mivel egy ilyen készülék életmentő is lehet, fontos, hogy megbízható gyártó termékét válassza. Keresse a készüléken vagy a csomagolásán a CE és az „EN50291:2001 szerint tanúsítva” jelöléseket! Azonban a szén-monoxid-érzékelő sem ad teljes körű biztonságot, ezért megvásárolt fűtőkészülékét évente vizsgáltassa felül! A biztonságot kizárólag a fűtőberendezések és a kémények rendszeres karbantartása és ellenőrzése tudja garantálni.


Ahhoz, hogy az említett balesetek ne történjenek meg, fontos, hogy a gáz- és egyéb fűtőkészülékeink rendszeresen ellenőrzésen menjenek keresztül, és időközönként korszerűsítésen essenek át.  Emellett fontos kiemelni a kémények folyamatos ellenőrzését és tisztítását is annak érdekében, hogy a füst távozni tudjon a szabad levegőbe, és ne a lakásban koncentrálódjon, mérgezést okozva.

Ha rendelkezik Otthon SOS asszisztencia biztosítással, akkor nem is kell a szakemberkereséssel foglalkoznia. Továbbá az Otthon SOS Gázőrzők és az Otthon SOS Gázőrzők Plusz biztosítások keretein belül a biztosító vállalja, hogy díjmentesen elvégzi a gázüzemű fűtő- és melegvíz-előállító készülék évi egyszeri karbantartását, legyen szó akár konvektorról, átfolyós vízmelegítőről, fali/álló fűtő- és kombi kazánról vagy kondenzációs kazánról. Biztosításaink közkedvelt előnyei közé tartozik az is, hogy elromlott gázkészülékének javítását 300 ezer forintig terjedően átvállaljuk.
A biztosítást kötött ügyfelek számára az év minden napján hívható, 0–24 órás telefonos segítségnyújtás áll rendelkezésre, valamint vállaljuk, hogy háztartási vészhelyzet esetén a kárbejelentést követően 4 órán belül a helyszínre érkeznek a szakemberek.
Bővebb információért keresse fel a https://mvmbiztositas.hu/asszisztencia-biztositas oldalt!