Eltűnt Buksi! Keressük, vagy biztonságban hazatalál?

Eltűnt Buksi! Keressük, vagy biztonságban hazatalál? Vannak kutyusok, akik rendszeresen, kalandvágyból el-elszöknek otthonról, vagy sétáltatás közben egy óvatlan pillanatban észrevesznek valami nagyon érdekeset, utána rohannak, és eltűnnek a szemünk elől. Vajon biztonságban hazatalálnak ilyenkor, vagy legyünk aktívak, és ragadjunk meg minden általunk elérhető eszközt, hogy megtaláljuk a kis csavargókat?

A biztonság kedvéért

A kutyák valóban nagyon okosak, és valóban képesek elég messziről is hazatalálni, de ne felejtsük el, hogy megannyi veszély várhat rájuk az utcákon. A pánikba esett kutyák sokszor csak rohannak, rohannak, gyorsaságuk miatt pedig már olyan messzire jutnak, hogy végül azt sem tudják, hol vannak. Nagyon fontos, hogy ilyen szituációkra felkészülve legyen a kutyusnak regisztrált chipje, és legyen rajta nyakörv, amelyen a legfrissebb és legfontosabb információk jól láthatók. Ilyen a kutya neve, lakcíme, a gazdi telefonszáma. És persze mindig legyen egy jó minőségű kép a kedvencünkről, de azt gondolom, ez minden gazdi telefonján bármikor elérhető néhány száz példányban. Idegen helyen mindenképp pórázon sétáltassuk, megelőzve az újdonság élménye miatti fókuszvesztést. A kerítést ellenőrizzük rendszeresen, hogy nem lyukas, nem hibás-e, illetve hogy nem maradt-e nyitva a kertkapu. Manapság már kapható kisállatoknak kifejlesztett GPS nyomkövető eszköz, amely egyszerűen a nyakörvre erősíthető egy szilikonpánt segítségével. Az eszközhöz pedig elérhető telefonos applikáció is, amelyben az értesítések testre szabhatók, így valós időben követhetjük kisállatunk helyzetét, és rögtön értesülünk arról, ha elkóborol otthonról.

Mozgassunk meg mindent!

Ha mégsem sikerült az óvintézkedésekkel elkerülni a szökést, nagyon fontos, hogy amint észrevesszük, hogy eltűnt a kutya, azonnal kezdjük el a keresését. A kutyás társadalom nagyon összetartó, ha a környéket bejárjuk, és kérdezősködünk – főleg a többi kutyatulajdonostól –, biztosan örömmel segítenek, hogy minél hamarabb megtaláljuk kedvencünket. Szóljunk minden ismerősnek, aki ismeri a kutyát, mozgósítsunk mindenkit, aki egy kicsit is tud segíteni. Értesítsük a környék állatorvosait is, hátha a megtaláló beviszi vizsgálatra, chipleolvasásra. Kérjük meg állatorvosunkat, hogy az adatbázisban jelezze a kutya eltűnését, mert ha valamelyik rendelőben vagy egy menhelyen leolvassák a chipet, tudni fogják, hogy keressük az ebet. Ilyenkor kell, hogy előkerüljenek a jó minőségű képek, és készüljenek belőlük plakátok, szórólapok, amelyeket rövid időn belül minél több helyre kifüggesztünk, illetve szétosztunk az állatorvosoknál, a menhelyeken. 

Biztosított a segítség interneten

Az internet használata a mai világban már elengedhetetlen. Használjuk szórakozásból, munka miatt, információgyűjtésre, reklámfelületként, vásárlásra. Kedvencünk eltűnése esetén kihasználhatjuk a social media felületeinek leghasznosabb tulajdonságát, hogy a lehető legrövidebb időn belül juttathatjuk el a lehető legtöbb emberhez az információt képpel, figyelemfelkeltő szöveggel. Ügyeljünk arra, hogy bárki meg tudja osztani az információt.  De nem csak a közösségi oldalak vannak ilyenkor segítségünkre. Az interneten sok fórum, civil szervezetek által létrehozott és működtetett adatbázis áll rendelkezésre, amelyek összegyűjtik az elveszett, illetve megtalált kisállatok adatait, jellemzőit. Fontos, hogy ezek a fórumok egy része regisztrációval érhető el. Legyünk nagyon összeszedettek, amikor az eltűnt kutyusról töltünk fel információkat, minden szükséges részletet adjunk meg: pl. hol, milyen körülmények között tűnt el? Mikor tűnt el? Kora, ismertetőjegyei, súlya? És minden olyan pluszinformáció, jellemző, amely segítheti a keresést. 

Előkerült az elveszett gézengúz

Amint előkerült elveszett kedvenced, ne felejtsd el ugyanazt az utat mielőbb ismét végig járni. Szólj az ismerősöknek, akiket riasztottál az eltűnésekor, írd ki a közösségi oldalakon, fórumokon a nagy hírt, elkerülve a további felesleges fáradozást. Mindenekelőtt szeretgesd meg a rosszcsontot, és vidd állatorvoshoz egy átfogó vizsgálatra, hogy biztos lehess benne, nem történt baja a kalandja során. 

Elkóborolt kutyát találtam

Az sem árt, ha azzal is tisztában vagyunk, mit tegyünk, ha mi találtunk egy kis szökevényt. Egy kutyán látszik, hogy csak ideiglenesen kóborolt el otthonról, vagy már régóta az utcán él. Ha a kutyus alapvetően rendezett szőrzetű, nem sovány, egészségesnek tűnő, akkor vélhetően van gazdája, csak elvesztették egymást. Ha nincs nyakörve, vagy van, de információt nem tartalmaz, vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz vagy benzinkútra, ahol le tudják olvasni a chipjét. A chipből kiolvasható adatok alapján fel lehet keresni a gazdit, aki vélhetően kicsattanó örömmel fogadja majd elkóborolt kis kedvencét. Ha a kutyus nem rendelkezik chippel, ugyanazt az utat járhatjuk be, amit akkor tennénk, ha mi veszítettük volna el: állatorvosnál és menhelyeken való érdeklődés, közösségi oldalakon való kutakodás, hirdetése fotóval, hogy találtunk egy kutyát, aki nagyon hazavágyik. Ezzel mind hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gazdi és kedvence újra boldogan egymásra találjon. 

Kis kedvenceink rengeteg szeretetet adnak nekünk, de tudnak meglepetést is okozni. Tudjuk, hogy kalandvágyból képesek elkóborolni, vagy kíváncsiságból szétrágni egy jó cipőt, esetleg a roller vezetékét. Sőt, játékosságból a szomszéd virágait is szívesen „kigazolják”. Na de ilyenkor kié a felelősség, ki rendezi a károkat? Tegyük hozzá, ez még a kisebbik rossz. Ennél sokkal rosszabb, ha kalandozásai vagy csibészségei közben baleset éri, vagy valamilyen komoly betegségben szenved. Ilyenkor bizony a gazdinak nemcsak az aggódás jut osztályrészül, de a pénztárcáját is érzékenyen érintheti bármelyik eset. Ha kedvencét baleset vagy betegség éri, akkor a megfelelő kisállat-biztosítás megtéríti az állatorvosi költségeket a biztosítási összeg erejéig, vagy anyagi segítséget nyújt, ha a kutyusa vagy a cicája baleset miatt elpusztul. Az Otthon SOS Kedvenc kisállat-biztosítási csomagunk biztosítási időszakonként (12 havonta) jelentős, akár összesen 300 000 Ft anyagi segítséget biztosít betegség, baleset, elhullás kapcsán szükséges állatorvosi kezelések, valamint a kisállat által okozott károk költségeinek rendezéséhez. A biztosítás 4 hónapnál idősebb és 8 évesnél fiatalabb kisállatra köthető, a már biztosított állat esetében a biztosítási védelem nem ér véget a korhatár elérésével.
Kössön kedvencére biztosítást kényelmesen, online, hogy ne kelljen még a költségek miatt is aggódnia.