Biztonságos utazás kutyával

Biztonságos utazás kutyával Közeledik a tavasz, egyre több kirándulást tudunk tervezni a természetbe. Nem csak nekünk, embereknek kell a friss levegő, kutyánk megmozgatása is fontos, a közös élményekről nem is beszélve. Ha távolabbra tervezzük a kirándulást, nem árt arról is tájékozódni, hogy hogyan szabályos és biztonságos kis kedvencünkkel az utazás, valamint ha többnapos távolmaradást tervezünk, a szálláshely kiválasztása során is számos szempontot kell figyelembe venni.

A biztonság kedvéért tervezzen előre, készüljön már idejekorán!

Sok esetben a kutya a régi házőrző szerepén már túlnőtt, és abszolút a család része, ezért viszik magukkal a hosszabb nyaralásra, hétvégi időtöltésre vagy napon belüli kirándulásra is. Ezeket a közös élményeket meg kell előznie a gazdi részéről egy gondos, széles körű tervezésnek. Mivel utazzanak? Milyen szabályok vannak érvényben a kiválasztott közlekedési eszközön a háziállatra nézve? Milyen eszközöket szükséges vinni az útra? Az otthontól távol töltött napoktól függően igényel több vagy kevesebb szervezést, körültekintést a kirándulás. Az utazásokra már idejekorán, kölyökkorban el kell kezdeni tréningezni kedvencünket. Ha csak akkor ültetjük autóba, amikor oltásra visszük, vagy amikor betegség vagy baleset esetén állatorvoshoz kényszerülünk vele, akkor egy negatív élményt köthet az autóhoz. Hiába visszük a sokadik autós utazás során egy jó élményt kínáló kirándulásra, az eb vélhetően izgatott, sőt akár ingerült lesz a korábbi tapasztalatai miatt. 

Kedvencünk helytelen utaztatása!

A biztonságos kirándulás eszközei

Vannak eszközök, amelyeket mindenképp magunkkal kell vinnünk, függetlenül attól, hogy hova és milyen hosszú időre utazunk el kisállatunkkal. Fontos, hogy oltási könyvet, pórázt, szájkosarat, zacsit az ürüléknek, szomjoltónak vizet és baj esetére elsősegélycsomagot feltétlenül vigyen magával a gondos gazdi. Több minden határozza meg azt, hogy a nyakörv vagy a hám használata a célszerűbb. Függ a kutya fajtájától, a megszokástól, de függhet attól is, hogy milyen programra visszük. Egy sík terepű sétához vihetünk hagyományos nyakörvet is, de egy hegyi túrázáskor a hám biztonságosabb, mivel vész esetén a nyakörvnél fennáll a fojtásveszély. A nyakörv ettől függetlenül természetesen maradhat, hiszen sok fontos információt tartalmaz egy esetleges elkóborlás esetén. Erdős részen történő túrázás során fontos eszköz lehet még egy kullancscsipesz vagy bármilyen más csipesz, amellyel akár mancsba került tüskét is el tud távolítani a gazdi. A kontrollálatlan vadászösztönnel rendelkező ebeket a vadállatokkal való találkozás esélye miatt az erdőben mindenképpen pórázra kell kötni. Nagyobb szabad teret biztosíthat a keresőpóráz használata, amely lehetővé teszi kedvence számára, hogy kedvére szimatolhasson.  

A kutyás utazás szabályai

A túrázás izgalmas helyszínére vagy egy többnapos pihenésre is utazhatunk gépkocsival, busszal vagy akár vonattal is. Minden közlekedési eszköznek megvan a maga szabálya, hogy hogyan vehetjük igénybe négylábú társunkkal. A KRESZ szerint a kutya rakománynak számít, ezért szállításának lehetséges körülményeit is ennek alapján határozták meg. Kistestű kutyák előnyben, hisz kényelmes, könnyű hordozókban utazhatnak autóban vagy tömegközlekedési eszközön is. Nagytestű ebek személygépkocsiban biztonságosan rögzített boxban szállíthatók, vagy kombi csomagtartójában szabadon, de biztonsági övvel bekötve. Buszon, metrón, villamoson vagy akár vonaton, ha nem szállítóeszközben szállítjuk kedvencünket, kötelező a szájkosár és a póráz használata. Legyen nálunk minden esetben a kutya oltási könyve, mert kérésre be kell tudnunk mutatni azt, illetve jegyet is szükséges váltani számukra. Mindegy, hogy kicsi vagy nagy, a legfontosabb, hogy a járműben úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személybiztonságot semmiképpen ne veszélyeztesse, valamint hogy a gazdi tájékozódjon az utazás érvényben lévő feltételeiről az adott társaságnál, mert lehetnek egyedi előírások is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy napjainkban sok jármű ajtaja automata, vagy megközelítése esetleg mozgólépcsővel lehetséges. Figyeljen minden gazdi arra, hogy ajtó vagy lépcső nehogy becsípje az állat valamely végtagját vagy farkát. Egy hosszabb autóút esetén biztosítson pihenőt, rövid mozgáslehetőséget kedvence számára, ne sajnálja az időt a megállásra.
Bármerre is utazzon, rövidebb vagy hosszabb időre, kellő körültekintés és felkészülés szükséges ahhoz, hogy a legkomfortosabb legyen a pihenés gazdi és kedvence számára is. Többnapos tartózkodás esetén fontos, hogy a kutyatulajdonos tisztában legyen azzal, hol talál a közelben állatorvost, akihez fordulhat egy esetleges baleset vagy hirtelen fellépő betegség esetén. Kisállata orvosi kezelése betegség vagy baleset esetén súlyos összegekbe kerülhet. Legyen otthon is és négylábú társával közös utazásai során is körültekintő, biztosítsa kedvence mielőbbi szakszerű ellátását, válasszon számára bárhol állatorvost szabadon! Szükség esetén vegye igénybe a 24 órás, élő hangos ügyfélszolgálatot, ahol gyorsan tájékozódhat ügyelet, állatorvosi rendelő, gyógyszertár elérhetőségéről vagy akár nyitvatartásáról. Az Otthon SOS Kedvenc kisállat-biztosítási csomagunk az előző szolgáltatásokon túl biztosítási időszakonként (12 havonta) jelentős, akár összesen 300 000 Ft anyagi segítséget biztosít betegség vagy baleset kapcsán szükséges állatorvosi kezelések, valamint a kisállat által okozott károk költségeinek rendezéséhez.