Biztonságos szilveszter kutyusodnak

Biztonságos szilveszter kutyusodnak Az év vége nem csak a békés, meghitt együttlétek, családi találkozók ideje, hisz gondoljunk csak az év zárására, a szilveszterre. Buli, tömeg, zaj, petárdák, tűzijáték. Minden, ami zajjal, villódzó fényekkel jár, kiszámíthatatlan, meglepő, de nem mindenkinek mulatságos. Négylábú kedvenceink, a kutyák egyenesen félnek ezektől a hangos zajoktól. Hogyan és ki tud segíteni rajtuk szilveszteréjjel?

A kutya viszonya a tűzijátékhoz

A kutyák hallása sokkal fejlettebb, mint az embereké. Több mint kétszer annyi frekvenciát hallanak, és a sokkal távolabbról szóló hangokat is érzékelik, viszont agyuk képes szelektálni, differenciálni. Gondoljunk csak a munkakutyákra, mentő- vagy rendőrkutyákra vagy akár a vadászkutyákra. Nem veszíthetik el a fókuszt egy durranás miatt, robbantások közepette is megőrzik hidegvérüket. A kettősség abból ered, hogy ösztönösen kerülik a fenyegetést, legyen az vélt vagy valós. Ilyen fenyegetést jelent számukra a petárda vagy a tűzijáték. Teljesen normális, ha a kutya menekül és szorong a tűzijáték hallatán, mert az számára kiszámíthatatlan. Más-más erősségű, frekvenciájú zajok követik egymást különböző időközönként. Kutyánk a rettegését számos módon jelezheti felénk. Ha látszólag indokolatlanul liheg, remeg, elbújik, azt fogjuk fel tőle segélykiáltásnak, amikor bizony segítségre szorul.

Hogyan tudhatjuk biztonságban?

A kutyákat edzeni szükséges, agyuk ugyanis asszociációkat alakít ki, amelyek befolyásolják a viselkedésüket. Ezért képesek szinte bármit megtanulni, ezért tudjuk őket valamennyire szocializálni is ilyen helyzetekre. Eredményes lehet, ha kölyök korában még időben szánunk arra energiát, hogy játék közben lejátsszunk neki felvételről tűzijátékhangokat. Először halkan, aztán egyre hangosabban. Viszont fontos, hogy közben folyamatosan játsszunk vele, kapjon közben jutalomfalatot, így a kellemes élményt és a hangokat az agya összekapcsolja. Olyan is előfordulhat persze, hogy a trenírozásra nem volt lehetőség kölyök korában, vagy mégsem volt teljesen sikeres az ezekhez a hangokhoz való szoktatás. Akkor se csüggedjünk, hisz a fajta, az életkor, a nem, a tulajdonossal töltött idő és a korai tapasztalatok mind-mind befolyásolják a kutyák reakcióját a tűzijátékhoz hasonló hangokra. 
Sok módon lehetünk kedvencünk segítségére, hogy a legnyugodtabban vészelje át a szilveszteréjszakát. Először is fontos, hogy ne tudjon elszökni ijedtében. A legjobb, ha bevisszük a lakásba, még akkor is, ha esetleg amúgy nem szobakutya. A legkényelmesebb ilyenkor talán egy fürdőszoba vagy más kisebb helyiség, ahol zenével vagy fehér zajjal némileg elfojtható a tűzijáték zaja. Ha maga körül látja, érzi az ágyát, takaróit és játékait, még nagyobb biztonságban fogja érezni magát. 

Biztonságos szorongásoldás

Gondos gazdik tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy szeretgetéssel, odafigyeléssel megfelelően el tudják-e oszlatni a félelmet, szorongást. Amennyiben tudjuk, hogy kedvencünk különösen érzékeny a tűzijátékkal járó hang- vagy fényhatásokra, érdemes előre egyeztetni az állatorvossal az alkalmazható nyugtatókról, szorongásoldó szerekről. A választék nagy, a hatás kifejtésének kezdete és a hatás hossza pedig sokféle lehet. Vannak teljesen természetes összetevőkből készült, nyugtató hatású táplálékkiegészítők, illetve vannak kifejezetten gyógyszerek is. A természetes táplálékkiegészítők adagolását kedvencünknek már napokkal korábban el kell kezdeni. Vannak gyógyszerek, amelyekből csak egyet adhatunk a szorongó kisállatnak, de vannak olyanok i, amelyeket az éjszaka alatt szinte folyamatosan adagolhatunk. Ezek a szerek évről évre változnak, fejlődnek, illetve a szorongás, annak tünete is más és más, ahogy az embereknél is, ezért nem mindegy, hogy milyen hatóanyagot alkalmazunk, hogy segítsünk kedvencünknek. A legfontosabb, hogy mindig konzultáljon a gazdi az állatorvossal, hogy a célzott kezelés megvalósulhasson.

A legbiztosabb „kikötő”

Minden kutya életében a legbiztosabb pont a GAZDA. Vele érzi magát a legnagyobb biztonságban, a falkavezért követi fizikailag is és érzelmileg is. Arra figyelnie kell a gazdinak, hogy ő maga is maradjon nyugodt, ne aggódjon túlzottan, mert ezt a kutyus megérzi, felé pedig mindig azt kell közvetíteni, hogy ez egy normális dolog, nincs min aggódni, biztonságban tudhatja magát. Ha a gazdi nyugodt, ő is nyugodt, ha a gazdi szerint a történések természetesek, akkor a kutyus szerint is, ha a gazdi nem kerít nagy feneket a dolgoknak, akkor nem gyanakszik a kutyus sem. A gazdi viselkedjen pont úgy, mint máskor. Ha a totyogó gyerek esik-kel, akkor sem szabad hangosan ijedezni és sopánkodni, mert akkor a kicsi biztosan megijed és sírni fog. Különben pedig körülnéz, majd feláll és totyog tovább lelkesen. A kutya is pont azért aggódik, amiért a gazdája. 

A szeretet forrása is a gazdi, a gondoskodást is ő biztosítja. Szilveszterkor is a helyzetre történő felkészülés a fontos. Minden az előkészületen, az odafigyelésen, a természetességen múlik. Manapság teljesen természetes, hogy kötünk biztosítást bizonyos előre nem látható, de véletlenszerűen bekövetkezhető eseményekre. Mivel kisállataink is ki vannak téve bizonyos előre nem látható eseményeknek, amelyek akár betegségből, akár balesetből is adódhatnak, ezért rájuk is kötünk biztosítást. Az Otthon SOS Kedvenc kisállat-biztosítási csomagunk biztosítási időszakonként (12 havonta) jelentős, akár összesen 300 000 Ft anyagi segítséget biztosít betegség, baleset, elhullás kapcsán szükséges állatorvosi kezelések, valamint a kisállat által okozott károk költségeinek rendezéséhez. A biztosítás 4 hónapnál idősebb és 8 évesnél fiatalabb kisállatra köthető, a már biztosított állat esetében a biztosítási védelem nem ér véget a korhatár elérésével. 
Kössön kedvencére biztosítást kényelmesen, online, hogy ne kelljen még a költségek miatt is aggódnia!