Kiszámíthatatlan időjárás kiszámítható védelemmel

Kiszámíthatatlan időjárás kiszámítható védelemmel Az éghajlatváltozás, klímaváltozás, globális felmelegedés ma már a hírek naponta használt kifejezései. A klímaváltozás egyik legfenyegetőbb hatása az időjárási szélsőségek egyre gyakoribbá és egyre extrémebbé válása.

Eső? Zápor? Zivatar? 

Nem ugyanazt jelentik, mégis sokszor egymás szinonimájaként használjuk őket. Az eső olyan csapadék, amely vízcseppek formájában, folyékony halmazállapotban, tartósan, nagy területen hullik a Földre a felhőkből. Mi, emberek ezt a folyamatot teljesen magától értetődőnek és természetesnek tartjuk, és általában bele sem gondolunk, hogyan is alakul ki az eső, vagy miben más a zápor, zivatar. A zápor a csapadékzóna mozgása miatt csak adott helyen, rövid időre kialakult heves eső. A zápor leginkább a nyári időszakban tud utolérni minket, azonban általában amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan távozik is.  Olyan is előfordult már nem egyszer, hogy a település egyik felén bőrig áztak, míg a másikon nem láttak egy csepp vizet sem lehullani. 
A zivatart az különböztetni meg az előzőktől, hogy ilyenkor a heves esőzés villámokkal és mennydörgéssel is jár. Általában ez is melegebb időjárás alkalmával alakul ki. A villám tulajdonképpen egy nagy energiájú, légköri elektromos kisülés, amit nem látunk, csupán a villanásokat, amelyek a felhő és a földfelszín között játszódnak le. A villámlás nemcsak ezzel a fénnyel, de hanggal is jár. A hatalmas áramerősség hatására a levegő hőmérséklete megemelkedik, amitől hirtelen kitágul; a folyamat során keletkező hangot nevezzük mennydörgésnek. 

Hol vagyunk biztonságban?

Talán nem is gondolnánk, de autóban, sőt még repülőn is biztonságban vagyunk ilyen időben, ugyanis mindkettő Faraday-kalitkaként funkcionál villámláskor. Ez azt jelenti, hogy mivel ezek fémből készültek, külső elektromos erőtér nem hatol be rajtuk. De azért lehetőleg ne érjünk fém alkatrészekhez és a karosszériához. 
Sokan úgy hiszik, hogy egy fa alá bújva biztonságban átvészelhetik a hirtelen jött vihart. Azt tudni kell, hogy a magányos vagy egyesével álló fák menedéke veszélyesebb, azoktól minimum 10 méter távolságtartás javasolt. Ha a villámlás után 30 másodpercen belül hallható mennydörgés, akkor ki vagyunk téve a villámcsapás veszélyének, mely ellen a legjobb védekezés a biztonságos menedék keresése. A természetben – épület hiányában – a legjobb, amit tehetünk, hogy összekuporodva leülünk a táskánkra vagy a földre, ezzel földeljük magunkat. Fontos, hogy semmiképp se feküdjünk, mert akkor csak nagyobb felületet hagyunk a becsapó villámoknak. Jusson eszünkbe az Anima Sound System dalszövege: „Hová szaladsz, értsd meg már, a vihar elől miért futnál? Hatalmasabb, mint te vagy, de kérlek, ne hagyd el magad!”

Műszaki eszközeink védelme

A viharok nemcsak minket, embereket sodorhatnak veszélybe, de műszaki eszközeinkben is kárt okozhatnak. Minden olyan elektronikai berendezést érdemes védeni, amely önmagában is értékes, értékes adatokat tárol, vagy olyan szolgáltatást nyújt, amelynek leállása kárt okozhat. Zivatarok esetén biztonságot a túlfeszültségvédelmi rendszer nyújt, mely több védelmi szintből áll a villámhárítótól a fedővédelmen át a finomvédelemig. A villámhárító az épület tetején lévő eszköz, amely magához vonzza a villámot és levezeti az áramot a földbe. Ha egy épület nem rendelkezik villámhárítóval, akkor a villámcsapás elektromos hibát vagy akár tüzet is okozhat. Lehet kapni túlfeszültség ellen védő hálózati adaptert, amelyet a konnektor és a készülék villásdugója közé kell bedugni. Ezzel az egyszerű eszközzel megvédhetők az értékes műszaki berendezések. A legnagyobb biztonságban azok az eszközeink lesznek, amelyeket a vihar közeledtével áramtalanítunk.

Extrém viharkárok

Napjainkban nem egyszer előfordult már, hogy olyan mennyiségű eső zúdult ránk rövid idő alatt, amit a csatornarendszer sem bírt el, sőt villámárvizet okozott egyes településeken. Útburkolatok sérültek vagy mentek tönkre, aluljárók váltak használhatatlanná, autók, motorok úsztak a vízben. Egy esetleges jégverés mindenkinek jelentős veszteséget okozhat. Nemcsak a nagyüzemi mezőgazdaság van veszélyben, de a kiskertben lévő gyümölcsfák, a veteményes termései is. A jég pusztítása a házakat, épületeket is eléri, amikor a szúnyogháló szakad, vagy a redőny lyukad ki, nem beszélve a szabadban parkoló autókról, amelyek karosszériája, szélvédője is megsérülhet, és javíttatásuk komoly anyagi terhet jelent.

Előrelátás = Biztonság?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kritikus időjárási helyzetekben, illetve ezeket megelőzően a nyilvános honlapján (www.met.hu) hiteles információforrást biztosít a lakosság és a média számára. A különböző erősségű és súlyosságú veszélyeket színekkel jelölik egy térképen, így régiókra bontva is tájékozódhatunk. A veszélyjelzést a következő időjárási eseményekre szokták kiadni: heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső, hófúvás, nagy mennyiségű eső és havazás, extrém hideg vagy meleg. Az első szint, vagyis a citromsárga jelzés figyelmeztetési kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni. A következő szint a narancssárga jelzés. Ez arra utal, hogy veszélyt hordozó időjárási jelenség várható, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. A veszélyjelzések legmagasabb szintje a piros jelzés, amely veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségekre figyelmeztet, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Piros figyelmeztetés esetén törekedjünk otthon maradni, vagy bármilyen biztonságos helyre behúzódni!  

Természetesen egy természeti csapásra nem lehet teljes mértékben felkészülni, azonban vannak biztosítások, amelyek megkönnyítik a vihar okozta nehézségeink egy részének leküzdését. Ilyen az MVM Biztosítások szeptember 1-től elérhető Úton SOS javítási asszisztenciacsomagja, amely kiterjed a biztosított gépjárműre közvetlenül ható (elsődleges) villámcsapás, földcsuszamlás, kő- és földomlás, természetes üreg vagy talajszint alatti építmény beomlása, legalább 15 m/s sebességű szélvihar, felhőszakadás, árvíz, belvíz, egyéb vízelöntés, jégverés, lezúduló hótömeg és hónyomás vagy földrengés által okozott károkra. 

De, hogy magunk is biztosítva legyünk a klasszikus balesetek veszélyei ellen, nem árt megkötni egy széles körű balesetbiztosítást.

Gondoskodjon saját és családja védelméről az Otthon Gondoskodás baleset-biztosítás csomagjainkkal!