Reszkessetek, balesetek!

Reszkessetek, balesetek! Elérkezett az év azon része, amikor a rádiók egész évben játszott slágerei közé befurakszik Mariah Carey csilingelő hangja, ahogy az All I Want for Christmast énekli, a tévéműsorok készítői leporolják a régi klasszikus filmtekercseket, és újra műsorra tűzik a már elmaradhatatlan Reszkessetek, betörők! filmsorozat részeit. Az utcán sétálva egyre több helyen csapja meg orrunkat a forralt bor, a kürtős kalács és a sült gesztenye illata. A tereket ellepik a kis fabódék, és kezdetét veszi a karácsonyi vásározás, az épületek, kirakatok, de még a villamosok is fénybe borulnak ilyenkor, ezzel várva a szeretet ünnepét.

Advent harmadik vasárnapjával a hátunk mögött, ha csak titokban is, de kicsit már mindenki ünnepi lázban ég, és alig várjuk az ünnepeket, hogy magunk mögött hagyhassuk a munkahelyi stresszt, és néhány jól megérdemelt napot tölthessünk el szeretteink körében az otthon melegében.

Ha bárkit megkérdeznénk arról, hogy mi az első dolog, ami eszébe jut a karácsonyról, valószínűleg a következőket kapnánk válaszul: család, szeretet, meghittség, finom ételek, karácsonyfa, ajándékok, pihenés. Nem is tévednek ezzel sokat, hiszen a karácsonynak pontosan ezekről kellene szólnia, azonban sajnos hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, mennyi munkával jár, hogy a család összegyűlhessen, finom ételek és sütemények kerülhessenek az asztalra. 

A legtöbbünknek ismerős emlék, szinte még most is látjuk magunk előtt, amikor visszagondolunk gyermekkorunkra, ahogy édesapánk baltával próbálja befaragni a karácsonyfa törzsét, hogy az rendesen beleférjen a karácsonyfatalpba, vagy ahogy édesanyánk tüsténkedik a konyhában, hogy a karácsonyi családi ebéd után mind a tíz ujjunkat megnyaljuk. 

Eltört karácsonyfadíszek


Emellett sokunknak ugyancsak eszébe juthatnak ezekről az emlékekről a kevésbé szép (visszagondolva már inkább vicces), ügyetlenségből bekövetkezett balesetek, amelyek nélkül valahogy sosem sikerül megúszni az ünnepeket. Legyen szó akár a legapróbb konyhai sérülésekről – mint hogy megvágjuk az ujjunkat, miközben a hagymát aprítjuk a töltött káposztához – egészen az olyan súlyosabb balesetekig, amelyektől gyorsan káosszá változhat az ünnep. Az adventi koszorún égő gyertya lángja elkapja a függönyt; házi kedvencünknek csak pillanatok szükségesek, hogy maga után rántsa a feldíszített fát; a régi karácsonyi égősortól enyhe áramütést szenvedett édesapánk a kezét fájlalja, míg édesanyánk a már füstölő sütőből igyekszik megmenteni a maradék diós bejglit. Alighanem minden háztartásban fordultak már elő ilyen vagy ehhez hasonló balesetek az év legszebb időszakában, így bizton állítható, hogy amint nincs karácsony Kevin nélkül, úgy az is ugyanannyira igaz, hogy nincs karácsony egy kis zűrzavar nélkül sem – és sajnos az ilyen esetekben akár az egész család érintett lehet. Nem ritka az sem, hogy a balesetnek kórházi ápolás lesz a vége.

Fontos tudnunk, hogy a legtöbb baleset könnyedén megelőzhető egy kis odafigyeléssel, némi felkészüléssel. A legjobb tanács, hogy ne siessünk, ne kapkodjunk, szánjunk mindenre elegendő időt, mivel az esetek nagy részében a sietség következtében kialakult figyelmetlenség okozza például az olyan apró baleseteket, mint hogy a zöldségaprítás közben megvágjuk magunkat, vagy nem megfelelő helyen fogjuk meg a forró edényt. A karácsonyfát érdemes egy sarokban elhelyezni és alá egy szőnyeget teríteni, hogy egy esetleges ütközés se borítsa fel, nem mellesleg így a lehulló tűlevelek sem szóródnak szét a lakásban.


Tartsuk távol házi kedvenceinket, ugyanis ők örömmel vesznek részt a karácsonyi rombolásban, szeretik a fényes díszeket, sőt némelyikük még a szaloncukrot is megkóstolja. A kisgyerekeknek is számos veszélyforrást rejt a karácsonyfa égősora vagy éppen egy szúrós dísz, ezért sose hagyjuk őket egyedül, mindig legyen mellettük egy felnőtt vagy egy nagyobb testvér, amikor a fa közelében játszanak. Célszerű elemes égősort vásárolni, amely sokkal biztonságosabb, mint egy hálózatra csatlakozó fénysor.
  
Amennyiben mégis megtörténik a baj, van egy jó tippünk: az ilyen és ehhez hasonló esetekre tökéletes megoldást nyújt az Otthon Gondoskodás baleset-biztosítás.

Előzzük meg az ünnepi káoszt, és gondoskodjunk előre szeretteinkről, hogy az idei karácsony valóban a meghittségről és a pihenésről szóljon!

Az MVM Otthon Plusz Zrt. kellemes karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új évet kíván minden kedves ügyfelének!