Top 10 autós úti cél, avagy hova érdemes ellátogatni Budapest környékén

Top 10 autós úti cél, avagy hova érdemes ellátogatni Budapest környékén A tavasz előrehaladtával egyre melegszik az időjárás is, aminek köszönhetően napról napra több ember indul el felfedezni a környező helyeket. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük az úti cél kiválasztását a már gyakorlott kirándulóknak, valamint hogy bátorítsuk a még bizonytalanokat, összeszedtük kedvenc helyeinket Budapest környékén, amelyek könnyedén megközelíthetők autóval is.

SZENTENDRE

A Budapesttől mindössze 20 km-re fekvő kisváros félórás autókázással könnyedén és gyorsan megközelíthető, ezért a budapestiek közkedvelt hétvégi úti célja. A Fő tértől egy rövid sétára található a város legrégebbi temploma, a Keresztelő Szent János-plébániatemplom, a Duna-parti Duna korzótól nem messze pedig az édesszájúaknak kedvez a Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda. 

VÁCRÁTÓTI NEMZETI BOTANIKUS KERT

Magyarország legnagyobb botanikus kertjéhez elegendő megtennünk egy kb. 40 perces utat az M2-es vagy az M3-as autópályán. Az arborétum kellemes célállomás lehet családoknak, de akár az egyedül vagy baráti társasággal kirándulóknak is.

HENRYXCITY

A Magyarországon egyedülálló westernvároska eléréséhez kicsit többet kell vezetni (egészen a Komárom-Esztergom megyei Császár községig), de az egyórás út után garantált az élményekkel teli nap. Az igazi vadnyugati hangulatú kisvasút, étterem, kávézó mellett megtalálható egy múzeum is, valamint minden hétvégén western show-val várják a látogatókat. 

TATAI FÉNYES TANÖSVÉNY

A fővárostól kb. 45 percre található, 1,5 kilométer hosszú tanösvény 43 állomással rendelkezik, amelyek interaktívan mutatják be az útvonal természeti adottságait. Kisgyermekes családoknak és aktív pihenésre vágyóknak tökéletes úti cél lehet.

MARTONVÁSÁRI BRUNSZVIK-KASTÉLY

Budapesttől 30 kilométerre, Martonvásáron található a Brunszvik-kastély és a hozzá tartozó kastélypark. A Brunszvik családhoz baráti szálak fűzték Beethovent, a birtokon megtalálható egy Beethoven Emlékmúzeum is. A hely egész napos programot kínál a kultúra- és természetkedvelők számára egyaránt.

SZELIM-BARLANG

A barlang Tatabánya mellett, a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban található, az M1-es autópályán haladva mindössze 40 percre Budapesttől. A legegyszerűbb megközelítési mód, ha Tatabánya szélén az 1-es főútból kiágazó Panoráma úton keresztül felautózunk a Kő-hegyen elhelyezkedő parkolóba, ahonnan pár perces könnyed sétára találjuk a turulszobrot és a barlangot is.

BORY-VÁR

Bory Jenő építész, szobrász- és festőművész nagyrészt egymaga felépített vára Székesfehérváron található. Az M7-es autópályán alig 40 perc alatt elérhető, ezért kedvelt úti cél a fővárosiak körében. A vár a hitvesi szeretetnek és a művész álmainak állít emléket, a magyar Tádzs Mahalnak is szokás emlegetni, mivel Bory Jenő eredetileg festőművész feleségének szánta, akinek alkotásai a mai napig megtekinthetők itt. Az épület mellett a vár udvara is számos látnivalót rejt.

GÁNTI BAUXITBÁNYA

A bánya ugyancsak a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, a Vértesben található. A magyar Marsnak is gyakran nevezett bánya a Vértes hegység része. Korábban gazdag bauxitlelőhely volt, azonban mára már csak tanösvényként és múzeumként üzemel.

VISEGRÁDI FELLEGVÁR

A Dunakanyarban magasodó Visegrádi-hegység csúcsán álló erődítmény fontos szerepet játszott a magyar történelemben, hiszen olyan uralkodók fordultak meg benne, mint IV. Béla vagy Luxemburgi Zsigmond, aki egy időben itt őriztette a koronát. A várban több érdekes kiállítás is látogatható. A kisebbek szórakoztatása miatt sem kell aggódni, mivel a vártól nem messze található a Visegrádi Bobpálya.

VELENCEI-TÓ

A Velencei-tó partján fekvő Velence félórás kocsikázással könnyedén megközelíthető, így tökéletes megoldás lehet azok számára, akik esetleg már kicsit unják a Duna-parti sétákat. A Velence Korzón számos étterem és kávézó nyújt lehetőséget arra, hogy egy könnyed ebéd elfogyasztása közben a tóban gyönyörködhessünk. Azonban az aktív pihenésre vágyók se írják le a helyet, hiszen a tó körül kiépített kerékpárút tökéletes egész napos programot kínál.

Annak érdekében, hogy semmi se tudja elrontani a szuper élményeket, kirándulásaihoz válassza az Úton SOS asszisztencia biztosítást, amellyel azonnali segítséget nyújtunk a nap 24 órájában a személygépkocsival történő közlekedés során, függetlenül az autó életkorától és típusától: 

  • lerobbant a személygépkocsi, vagy el sem indul műszaki meghibásodás vagy baleset miatt;
  • lemerült az akkumulátor;
  • kifogyott az üzemanyag, vagy a vezető kizárta magát az autóból.

Autómentős partnereink ingyenes kiszállással Magyarországon 1 órán belül kiérkeznek és segítenek, sőt, egész Európában rendelkezésre állnak (Európa-csomag esetén), hogy az autó mielőbb menetképes legyen: lehetőség szerint az út mentén orvosolják a hibát, vagy ha ez nem lehetséges, beszállítják a személygépkocsit a legközelebbi szervizbe. Kötbért fizetünk, ha Magyarországon történt esemény kapcsán kicsúszunk a garantált 1 órán belüli kiérkezési időből.

*A cikkben szereplő helyszíneket a szerző saját élményei alapján választotta ki, a cikk nem minősül reklámnak.