Tippek pénztárcabarát külföldi utazásokhoz

Tippek pénztárcabarát külföldi utazásokhoz Az utazásnak számos előnye van: élménygyűjtés, közvetlen tapasztalás, más kultúrák megismerése. Egy-egy utazás mindig költséggel jár, melynek egy részét maga az utazás, másik részét a szállás emészti fel. Amennyiben kellően körültekintők vagyunk, ebből a két kiadásból lehet a legtöbbet faragni.

Utazási költségek

Ma már nemcsak a szabadidő korlátozottsága miatt, de az árak szempontjából is többen a repülőgéppel történő utazást választják. Persze jelentős összeget lehet megspórolni stoppolással is, vagy olyan repülőutakkal, amelyek során többször kell átszállni. Ennek azonban megvan a nehézsége is, hisz több idő szükséges hozzá, és sok esetben a bonyodalmak miatt sem nyerünk vele. Bár néha az utolsó pillanatban is kifoghatunk nagyon kedvező repülőjegy-ajánlatokat, érdemesebb általában 2-3 hónappal előre gondolkodni. Általában 1-2 hónappal indulás előtt találni a legjobb ajánlatokat. A profi utazók szerint érdemes a lehető legfurább időpontokban is megnézni az aktuális árakat. Vannak, akik ébresztőórát állítanak be a hajnali órákra, akkor csekkolják a repülőjegyeket, és ha jóval olcsóbb, mint egyébként, akkor meg is veszik azt. Az utazás előtt körülbelül hatvan nappal, illetve az ehhez a naphoz legközelebb eső vasárnapon érdemes foglalni, statisztikák szerint ugyanis mindig vasárnap a legolcsóbbak a repülőjegyek.

Város felett hátizsákos nő háttal áll magasba lendített karral

Szállásköltségek

Az egyik legfontosabb dolog az életben, hogy milyen kapcsolatot ápolunk más emberekkel. Egyre többen költöznek külföldre, ezért bárkinek lehet egy-egy olyan barátja, rokona, ismerőse, aki külföldön él, dolgozik. Kössük össze a kettőt, ne hagyjuk parlagon ezeket a kapcsolatokat, inkább ragadjuk meg a lehetőséget, és látogassuk meg külföldön élő ismerőseinket

Több legyet egy csapásra: 

  1. akár ingyen szállás és idegenvezetés,
  2. emberi kapcsolatok ápolása, építése, bővítése (barát barátja),
  3. olyan helyeket is meglátogathatunk, amelyekről útikönyveken nem esik szó.

Amennyiben nem tudunk ilyen baráthoz utazni, akkor bizony mérlegelnünk kell a szállás foglalásakor, hogy melyek a fontos szempontok. Más a prioritás egy városnézős, néhány éjszakás utazás során, és más egy hosszabb, egy- vagy akár kéthetes passzív pihenésre épülő utazáskor is.    
Számos lehetőség áll rendelkezésre a drága szállodáktól és hotelektől az olyan megoldásokig, mint az AirBnB, ahol egy magánembertől egyszerűen, akár féláron foglalható egy szabad szoba vagy teljes otthon. A nyugati országokban egyre népszerűbb az úgynevezett house sitting, melynek lényege, hogy meghatározott ideig ingyen lakhatunk más otthonában, ha cserébe vigyázunk a lakásra, locsoljuk a virágokat (plant sitting) vagy akár gondoskodunk az illető házi kedvenceiről (pet sitting). Fontos, hogy csak megbízható oldalakon keresgéljünk, figyeljünk az értékelésekre, a vendéglátók minősítésére.

Napsütötte teraszon hátizsákos nő nézi a város látképét 

Egyéb költségek – tippek a takarékoskodásra

Sok esetben olcsóbb a helyi tömegközlekedés, ha előre online és a kint tartózkodás teljes idejére bérletet vásárolunk. 
A nevezetességek belépőjegyeit is lehetőség van előre online megvásárolni, mellyel nem csak pénzt spórolhatunk, de értékes időt is, hisz sorban állás nélkül juthatunk hozzá. 
„Ingyenes” városnéző programokat találhatunk az interneten, amelyhez elegendő egy netes jelentkezés. Azért a túra végén illik borravalót adni a túravezetőnek, mégiscsak megmutatja nekünk a meghirdetett látnivalókat. 
Minden költségen faraghatunk, ha jól választjuk ki az utazás időpontját. Nem titok, hogy főszezonban a legdrágább a repülőjegy és a szállás is. Ha van lehetőségünk, akkor gondolkodjuk előre, és foglaljunk időpontot elő- vagy utószezonra.  
Mondhatni minden nagyvárosban található piac, ahol bármilyen helyi étel vagy souvenir megvehető olcsóbban, mint a boltokban. Az árak mindig magasabbak a nevezetességek környékén, ezért érdemes pár utcával lejjebb keresgélni.    
Bizonyos járatokra bőröndöt felvinni plusz költséget jelent. Így, ha szeretnénk olcsón utazni, ne csomagoljunk sok ruhát, hiszen a mosás manapság sehol nem jelent problémát. Minden tisztálkodószerből lehet venni kis kiszerelést, amely nem csak helykihasználásban, de súlyban is sokkal praktikusabb.

Repülő száll a kék égen
Nélkülözhetetlen az utazáskor

Számos nélkülözhetetlen dolog van:

  • pénz,
  • bankkártya,
  • iratok.

Fontos, hogy pénz ÉS bankkártya legyen, és ne azon gondolkozzunk, hogy pénz VAGY bankkártya. Előfordulhat olyan hely is, ahol nem tudunk kártyával fizetni, például egy jó kis piaci forgatagban. A másik nagyon fontos dolog, hogy ezeket ne egy helyen tartsuk. Sőt, ha többen utazunk, inkább mindenkinél legyen pénz és kártya is. Így, ha elveszítjük, ellopják az egyik helyről, nem maradunk pénz nélkül. Mindig vigyázzunk az értékekre! Javasolt a Konzuli Szolgálat weboldalán is előzetesen információt gyűjteni, ahol a célállomással kapcsolatban találtunk hasznos tanácsokat, vízummal kapcsolatos infókat, egészségügyi tudnivalókat stb. Ugyanitt érdemes regisztrálni a külföldi utazásunkat konzuli védelemre, így gyorsabban megtörténhet a konzuli segítségnyújtás, amennyiben külföldön bajba kerülünk. 

Az utazások elengedhetetlen kelléke egy jól megválasztott utasbiztosítás. Napi néhány száz forintért nem éri meg kockáztatni. A biztosítás sok minden ellen megóv: betegség vagy baleset miatt egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor, elveszett tárgyak, poggyászsérülés, repülőjárat késése vagy törlése esetén.

Nézzen körül oldalunkon, és válasszon magának vagy akár az egész családnak utasbiztosításaink közül.