Vigyázva vigadni: biztonságos szilveszteri ünneplés

Vigyázva vigadni: biztonságos szilveszteri ünneplés Itt az év vége. A szilveszter napját leginkább a buli, a hangos zene, italozás, petárdázás és tűzijáték jellemzi. Az emberek harsányan, boldogan és önfeledten igyekeznek kiengedni a fáradt gőzt egy nehéz év lezárásának örömére. A néprajzosok szerint minden, az év utolsó napjához köthető, zajkeltő tevékenységgel az ártó, rontó erőket akarják távol tartani a háztól. A sokszor fesztelen bulinak azonban lehetnek veszélyei is, de kis odafigyeléssel ezek megelőzhetők.

Érték a mérték

Tökéletes döntés az óévet egy laza hangulatú bulival zárni, de biztosan senki sem szeretné az újat a kórházban kezdeni. A szilveszteri bulik gyakran járnak nagy lakomával, azt asztalokon mindenféle szerencsehozó finomsággal, mint a malacsült, káposzta, bab, lencse és az elmaradhatatlan szilveszteri fánk, ami igazán megterhelő lehet a gyomrunk számára. Fontos, hogy ilyenkor igyekezzünk nem felfalni mindent, amit a szemünk lát, figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha már jóllaktunk, akkor lehetőség szerint ne folytassuk tovább. Már csak azért sem, mert egy középkori hiedelem szerint, ha nem fogyasztunk el mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. És persze a nagy szilveszteri bulikban könnyen elfeledkezhetünk magunkról, ha úgy alakulna, hogy a pohár fenekére nézünk. Nem szabad elfelejteni, hogy ha túl kimerültek vagyunk, vagy valami miatt azon a napon nem étkeztünk megfelelően, esetleg gyógyszert vettünk be a buli előtt, akkor a szervezet másképp reagál az alkoholra is. Fontos, hogy fókuszáljunk önmagunkra és másokra is, és igyekezzünk elkerülni a gondatlanságból eredő baleseteket. Ne engedjük meg, hogy a buli élénk hangulata a felelőtlenség felé tereljen minket, tartsunk mértéket.  

havas, csillogó környezetben két pezsgővel töltött pezsgős pohár

Se pohár, se ember ne maradjon őrizetlenül!

Szórakozóhelyen ne hagyja senki a poharát, pezsgős üvegét őrizetlenül. Pezsgőbontáskor soha ne irányítsuk az üveg száját ember, állat, ablak felé, mert ez balesetveszélyes. Ne nézzünk szembe a dugóval bontás közben, ha úgy érezzük, mintha nem jönne kifelé a dugó az üvegből. Szabadtéren is figyeljünk egymásra, mert ittasan kevésbé érzékeljük a hideget, ami káros lehet a szervezetünknek, ha túl sokáig időzünk kint. A hipotermia – a szervezet fokozott mértékű kihűlése – akár halálos is lehet. Bár mondják, hogy az ittas embernek külön védőszentje van, ne felejtsük el, hogy valaki akár azért is fekhet a földön, mert rosszul lett. Segítsünk, míg nem késő, hiszen az élete veszélyben is lehet. 

Túl tüzes hangulat?

Egy házibuliban általában mindenki ismer mindenkit, így talán nagyobb eséllyel vigyáznak a résztvevők egymásra is, ami egy szórakozóhelyen kevésbé valószínű. Gyertyát, csillagszórót és egyéb tüzes dolgot ne ittas barátunk próbáljon ki. Ezeket jobb a buli kezdete előtt biztos helyre eltenni. A petárdákat, a tűzijátékokat kizárólag az engedélyezett időszakban és a biztonsági szabályok szigorú betartása mellett használjuk. Sajnos szilveszterkor gyakran hallunk olyan híreket, hogy: „Petárda szakította le az ujját a fiatal bulizónak”, vagy „Ablakot betört tűzijáték okozott lakástüzet”. Ezért fontos az óvatosság és a felelős magatartás.  

Bulizó társaság áll körben, egyik kezükben csillagszóró, másikban pezsgőspohár koccintásra nyújtva

Csúszós utak, járdák

Sok településen szilveszterkor utcabálokat rendeznek, ahol a főtéren koncertek várják az érdeklődőket. Valószínűleg jó buli lehet a település karácsonyfájára felmászni és a csúcsdísz megszerzésére kiírt versenyben indulni, de inkább ne tegyük. Ha bármi baleset történne, az biztosan másnap fájna a legjobban
Éjfél után szokás, hogy a társaságok elindulnak, hogy felkeressék a házibuli résztvevőinek családjait, hogy boldog új évet kívánjanak nekik. Bár szilveszterkor mindenki igyekszik csinosan, alkalomhoz illően öltözködni, az utcai sétához az esések elkerülése érdekében érdemes olyan lábbelit választani, amely nemcsak meleg, hanem a talpa sem csúszik.

Szilveszter éjszaka a tűzoltók sem pihennek 

A tűzoltók szilveszter éjszakáján sosem unatkoznak. Tavaly 133 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra: 52 tűzhöz, 81 alkalommal pedig műszaki mentést igénylő balesethez vonultak ki. Tűzijátékok miatt tizenhétszer avatkoztak be a tűzoltók, de sajnos több súlyos közlekedési balesethez is riasztották őket. Fokozott odafigyeléssel és gondossággal tehermentesíthetjük a tűzoltók szilveszterét is.  

A szilveszter az ünneplés ideje, és fontos, hogy az óévbúcsúztatást ne a balesetek tegyék emlékezetessé. Bármennyire is figyelünk magunkra, családtagjainkra vagy barátainkra, a veszélyhelyzetekből adódó váratlan balesetek sajnos bármikor előfordulhatnak. Ezekre a helyzetekre nehéz felkészülni, de egy jó baleset-biztosítás mégis sokat segíthet ilyenkor. Nézze meg Otthon Gondoskodás baleset-biztosítási csomagjainkat, és válassza ki az Ön vagy családja számára a legmegfelelőbbet. Biztosítási termékeinket pár perc alatt online megrendelheti, és a havi díjakat is egyszerűen, az energiaszámlájával együtt tudja fizetni. 
Gondoskodjon saját, valamint családja védelméről! Kössön biztosítást egyszerűen, online, és kezdje biztonságban a következő esztendőt!

Biztonságos szórakozást és boldog új évet kívánunk!