Őszi kirándulási tippek

Őszi kirándulási tippek Ősz van, bár az időjárás néha még inkább mondható tavaszinak. Sokan használják ki a szép időt, és felkerekednek egy jó kis kirándulásra. Az őszi hónapok tökéletesek a túrázásra, hisz a nyári hőség már messze, de még élvezhető a napsütés, a természet színeinek kavalkádja pedig magával ragadó.

Felderítettük, melyek azok a helyek, ahol nemcsak csodás látnivalókat, de felejthetetlen élményeket is találhatunk. A több száz gyönyörű helyből ezúttal ötöt választottunk. 

 

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első és legnagyobb nemzeti parkja, melyet 1973. január 1-jén hoztak létre. Ami a neve hallatán szinte mindenkinek eszébe jut, az a puszta, a számos gémeskút és a csikósok, de méretéből adódóan is rengeteg egyéb látnivalót, élményt tartogat az idelátogatóknak. Mindenki hallott már a Kilenclyukú hídról, a táj elképesztő állat- és növényvilágáról. A Tisza-tavi Vízi Sétányon elindulva kirándulhatunk gyékényesek, nádasok, ártéri erdők, hínármezők mentén. Itt működik Magyarország egyetlen olyan kisvasútja, amely halastavi környezetben fut, pontosabban a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot. Van csikósbemutató és isteni finom slambuc* is. 
*A slambuc egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik – ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. A slambuc hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először.

Kilenclyukú híd ősszel

Fotó: Csodálatos Magyarország

 

Kis-Balaton

Fekete István József Attila-díjas magyar író, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet írójának nevét alighanem minden magyar ember ismeri, ha máshonnan nem is, a Tüskevár című, 1957-ben megjelent regényéből biztosan. A regény két nyolcadikos fiú, Tutajos és Bütyök Matula bácsinál, a Kis-Balaton környéki nádasban töltött nyári vakációját írja le, amelynek során a fiúk megtanulják, hogy mi az a berek (mocsaras, elzárt, lassan feltöltődő öböl), és milyen ott az élet. Az ő élményeiket idéző vezetett túra keretében körbejárhatjuk a titokzatos lápvidéket, a Diás-szigeten bepillanthatunk a „Matula-kunyhóba”, megnézhetjük a Fekete István-emlékhelyet és megleshetjük a fokozottan védett madarakat is. Részt vehetünk kenutúrán a Kányavári-sziget körül, ami 2-2,5 órás evezős program a védett vízen. A Kányavári-híd és a Búbos vöcsök tanösvény is rengeteg élményt, látnivalót rejt. 

Kis-Balaton ősszel

Fotó: Böröczky Bulcsú

 

Tisza-tavi Ökocentrum

Az Ökocentrum a Tiszta-tó és Tisza-völgy természeti értékeit és őshonos állatait hivatott bemutatni. A háromdimenziós mozi, az egymillió liter össztérfogatú, édesvízű akváriumrendszer, a körpanorámás kilátótorony, az izgalmasabbnál izgalmasabb játszóterek, a pelikános tó és a sövénylabirintus többórás élményt biztosít a látogatók számára. Az aktív pihenésre vágyók is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget: bringára pattanhatnak a Tisza-tó körül, ahol 4 hídon át vezető, közel 70 km hosszú kerékpárút várja őket. A tavon csónakázásra is van lehetőség, közben megismerhetjük a Tisza-tó vízi világát és bebarangolhatjuk a kis csatornákat is. A csónaktúra során útba ejthető a Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény, ahol 1,5 km hosszú pallóúton sétálva gyönyörködhetünk a természet csodáiban. 

Tisza-tavi Ökocentrum ősszel

Fotó: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség

 

Makó és környéke

Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől – tartja a közmondás. De ez a Makó nem az a Makó. A közmondásban egy Makó nevű katonát említenek, aki az 1200-as években élt, és II. András egyik keresztes hadjáratán úgy felöntött a garatra a Szentföldre tartó hajón, hogy mikor meglátta Split tornyait, üvöltözni kezdett, hogy „Megérkeztünk!”. Pedig a hajóhad félúton sem járt, azaz Makó még igen messze volt Jeruzsálemtől. Na de a mi Makónk, a hagymaváros, rengeteg látnivalót és élményt nyújt akár családoknak is. A legkedveltebb turisztikai látványosságnak számít Makó belvárosában az organikus építészet nemzetközileg is híres mestere, Makovecz Imre (1935–2011) által tervezett, Hagymatikumnak nevezett fürdő. Az épület kupolái azonban valójában nem hagymát mintáznak, hanem a mélyből felszínre törő, bugyogó gyógyvizet jelképezik. Makó másik nagy előnye, hogy folyóparti település. A Maros partján lehet strandolni, napozni, de látogatható az igen izgalmas akadálypályákkal felszerelt Maros Kalandpart is, ahol átbiciklizhetünk a folyó felett, vagy átélhetjük a szabadesés élményét. Nagyon kedvelt kirándulóhely a Lombkoronasétány is, amely csaknem 200 méter hosszan követi a Maros vonalát. Nyolc-tíz méteres magasságból gyönyörködhetünk az ártéri világban, átkelhetünk egy függőhídon, majd a végén lecsúszhatunk egy 45 méter hosszú csőcsúszdán. Egyébként Makón található a legtöbb, Makovecz Imre által tervezett épület az országban, itt még az autóbusz-pályaudvar is az ő nevéhez fűződik.

Makó Hagymatikum ősszel

Fotó: mako.hu

 

Dunakanyar

Ha már folyó, kötelességünk megemlíteni a legnagyobbat, a Dunát, mely egész évben élményekben gazdag szórakozási, pihenési lehetőséget kínál. A Dunakanyar bármely perspektívából nézve gyönyörű. Tulajdonképpen azt kell eldöntenünk, hogy a panoráma mellett milyen program lehet érdekes számunkra, illetve hogy a Duna melyik partja szimpatikusabb. Várlátogatás, történelmi ismeretek gyarapítása? A cél Visegrád vagy akár Esztergom! Túrázás? A folyó mindkét partja bővelkedik túrázási lehetőségekben. Ilyen például Dömös, ahol a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáról, a 639 méter magas Prédikálószék 2016-ban felújított kilátójából tárul elénk a panoráma. De a túloldalon említhetnénk a kanyargó macskaköves utcácskáiról híres Zebegényt, ahol megannyi, akár gyerekek által is teljesíthető túraútvonal nyújthat kikapcsolódást. A Nagymarostól és Zebegénytől is egyformán bő négy kilométerre található Hegyes-tető (482 m) kilátópontja a Julianus-kilátó, ahonnan 270 fokos panoráma tárul a kirándulók elé a Dunakanyarra, a Visegrádi-hegységre, valamint a Börzsönyre. 

Dunakanyar ősszel

Fotó: Kaszás Gergő


Ahhoz, hogy egy csodás kirándulásban legyen részünk, tényleg nem kell messzire utaznunk. Hazánk számos különleges, felfedezésre érdemes helyet rejt. Ha autóval indulunk útnak, a legfontosabb a biztonság: a sajátunk, a családunké, a körülöttünk lévőké. Ebben nagy szerepet játszik a jármű műszaki állapota, ha azonban minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy szakember rendszeresen átnézze a gépkocsit, javítsa az esetlegesen felmerülő hibákat, akkor már „csak” a váratlan helyzetekre kell valahogy felkészülnünk. Ebben nyújt segítséget az MVM Úton SOS autó asszisztencia biztosítása, amelyet már javítási asszisztenciával egybekötve is kérhetnek az ügyfelek. A nap 24 órájában elérhető vele az azonnali segítség a gépjárművel történő közlekedés során, függetlenül az autó életkorától és típusától.

Kösse meg online, 5% havidíj-kedvezménnyel!