Kondenzációs kazánok hatékonysága és jövője

Kondenzációs kazánok hatékonysága és jövője A 813/2013/EU-rendelet és a magyarországi kiegészítő szabályozás szerint a lakossági fogyasztók 2016. július 1-jétől kizárólag olyan kazánokra kaphatnak használatbavételi engedélyt, melyek szezonális hatásfoka legalább 86%. Ennek a feltételnek elsősorban a kondenzációs kazánok felelnek meg. A régi turbós vagy kéménybe kötött gázkészülékek javíttathatók, de cserélni már csak kondenzációsra lehet.

Hogyan működnek a kondenzációs kazánok?

A kondenzáció azt a folyamatot jelenti, amikor kicsapódás következtében a gőzből folyadék vagy szilárd anyag keletkezik. Erre az elvre épül a kondenzációs gázkazán is, amelyet Hollandiában találtak fel még az 1970-es évek végén. A hagyományos kazánokban a vízgőz és a benne termelődő rejtett hő a füstgázzal együtt távozik a kéményen keresztül. Ez a hőmennyiség a teljes fűtőérték 11%-a. Mivel a vízgőz is jelentős mennyiségű energiát tartalmaz, ez így kárba vész. A kondenzációs kazán megoldja ezt a problémát, és a vízgőzt nem engedi a kéménybe távozni, hanem lecsapatja – innen a kondenzációs elnevezés –, felhasználva annak energia(hő)tartamát is, tehát a kondenzációs kazán képes a vízgőzzel együtt távozó rejtett hő hasznosítására is. Ezáltal növeli a gázkazán hatékonyságát, és csökkenti a fűtésszámlákat.

Kondenzációs kazánok vázlata, működési elvének rajzaKészítette: Kaboldy - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0,

Kondenzációs kazánok vázlata. A bal oldali külön hőcserélőt és kondenzátort alkalmaz, a jobb oldali egyesítettet. 1-gáz csonk, 2-friss levegő, 3-füstgáz, 4-fűtésből visszatérő víz, 5-forró víz fűtéshez, 6-füstgázból lecsapott víz
 

Kondenzációs kazánok előnyei

Zárt égésterű kazánok

A kondenzációs kazánok elődjeikkel ellentétben, zárt égésterű kazánok. Ezeknél a készülékeknél az égés egy elzárt területen következik be, így az égési folyamatok nincsenek kapcsolatban a kazánnak helyet adó helyiséggel. Ez azt jelenti, hogy sem a levegő nem jut be a helyiségből a kazánba, sem az égéstermék nem jut ki a kazánból a helyiségbe. Ez biztonságos, mivel a kazán nem használja fel a helyiségben lévő levegőt, és minimalizálja a szén-monoxid mérgezés kockázatát

Hatékony energiafelhasználás

A tapasztalatok alapján a kondenzációs gázkazánok használatával mintegy 20-35%-os árcsökkenés érhető el a gázszámlán. A gázkazánok előnyeit az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél – padló- vagy falfűtés esetén – tudjuk legjobban kihasználni, mivel ezeknél a kazán nem dolgozik maximális teljesítményen, viszont az égéshője a láng hőmérsékletéből adódóan ugyanakkora.

Emellett minden olyan esetben, amikor a rendszer nem dolgozik maximális teljesítményen, energia takarítható meg kondenzációs gázkazán alkalmazásával. A megnövekedett hatásfoknak köszönhetően csökken a szükséges energiafelhasználás: kevesebb gáz fogy ugyanakkora fűtésmennyiség mellett. Ennek következtében a fűtési költségek jelentősen csökkenhetnek.

A kondenzvíz keletkezése és kezelése

A kondenzációs kazán működése során kondenzvíz keletkezik, amelyet műanyag csövön keresztül el kell vezetni a csatornahálózatba. A kondenzvíz kémhatása enyhén savas, így elvezetésére nem alkalmasak a hagyományos kazánoknál használatos vékony vezetékek, viszont nem okoz kárt a környezetben. A szennyvíz kémhatása lúgos, amit a szennyvíztelepeken semlegesítenek. A fentieknek megfelelően az enyhén savas kondenzvíz is semlegesíti a háztartási szennyvíz lúgosságának egy részét.  

Helytakarékos kialakítás

A kondenzációs kazán egyszerűen beépíthető, helytakarékos, hiszen egyetlen beltéri elemmel rendelkezik. A piacon elérhető akár az egyszerűbb kivitelektől az okoskazánokig széles választékban. 

Kondenzációs kazán vezérlő panelja

Kondenzációs kazán hátrányai

Megújuló energia hiánya

Megújuló energiával a kazán sajnos nem kapcsolható össze. A fűtést és meleg vizet áram és gáz felhasználásával állítja elő. Éppen ezért az energiafelhasználási hatékonyságát befolyásolhatja a gáz minősége.

Kémény

Csere esetén nagy valószínűséggel kéményrendszert is cserélni kell. A zárt égésterű kazánok egy zárt rendszeren keresztül, az épületen kívülről vételezik a levegőt. A kémény ezért két csőből áll: az egyiken beáramlik a friss levegő, a másikon távozik az égéstermék és a vízgőz. A rejtett hőt hasznosító kazánnál olyan égéstermék elvezető kéményt kell alkalmazni, amely dupla falú és közepén műanyag csövet tartalmaz. Lényegesen kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.

Elektromos fűtőtest előtt melegedő nő

Alternatív megoldások

Néhány évvel ezelőtt a hagyományos fűtési rendszerekhez képest (a gázkazán vagy a fatüzelés) alternatív megoldásnak számított a hőszivattyús megoldás vagy a napelemről üzemeltetett elektromos fűtés. Mára a tendencia alapján ezek a megoldások válnak lassan alapértelmezett iránnyá, és egyre kevesebb lesz a hagyományos fűtési rendszerrel ellátott új háztartás. Magyarországon 2022. július 1-től már csak közel nulla energiaigényű épületek építhetők. Új épület építése esetén a megújuló energia részarányának el kell érnie a 25 %-ot. 

Az elektromos fűtési megoldás azoknak előnyös, akiknek ingatlana jól hőszigetelt és alacsony hőszükségletű, akik nem szeretnének kéményt, vagy függetleníteni szeretnék magukat a gázszolgáltatástól, esetleg nem elérhető a gázszolgáltatás a településen (pl. nyaralóövezet, külterület). Ilyenkor elektromos kazán vagy fűtőpanelek, fűtőkábel alkalmazása lehetséges.
 

Hőszivattyús fűtési rendszer választása előtt érdemes megvizsgálni, hogy milyen hőszivattyúk közül lehet választani. Ezeket zömében víz-víz vagy víz-levegő rendszerekre lehet kategorizálni. A levegős hőszivattyúk esetén levegőből nyerjük ki vele az energiát (villamos energia hozzáadásával). A talajkollektoros hőszivattyúk az egyes talajrétegek hőjét hasznosítják. A hasznosítható energia szempontjából a víz-víz hőszivattyúk az optimálisak, hiszen a legtöbb hőenergiát ezek állítják elő az összes hőszivattyútípus közül. Előnyük, hogy fűtés mellett a meleg víz, valamint a hűtés kérdése is megoldható egyetlen eszközzel, valamint hogy kapcsolható hozzá napelemrendszer is. 

Tekintettel arra, hogy egy meglévő rendszer hőszivattyúra történő cseréje jelentős többletköltséggel és munkával jár, a legtöbb otthonban máig a gázüzemű kazánok a legelterjedtebbek. Azonban fontos megérteni, hogy a kazán hatékony működéséhez elengedhetetlen, hogy kifogástalan műszaki állapotban üzemeljen. Ennek érdekében tenni kell, kifejezetten ajánlott évente karban tartani, felülvizsgálni az eszközt. Nagy segítséget nyújt ebben az Otthon SOS asszisztencia biztosítás, mellyel biztosítjuk a gázüzemű fűtő- és melegvíz-előállító készülék évi egyszeri karbantartását, gázkészülék javítását akár 300 000 Ft-ig. Sőt, korlátlan alkalommal nyújtunk megoldást háztartási vészhelyzet esetén, legyen szó csőtörésről, dugulásról, üveg- vagy kulcstörésről, gázvezeték vagy elektromos hálózat meghibásodásáról. Asszisztencia biztosításaink között talál csomagot napelem rendszerre valamint hőszivattyúra is. 

Kösse meg 5% kedvezménnyel online!