Autónk téli felkészítése

Autónk téli felkészítése Az utakon évről évre egyre több autó közlekedik, lehet nyár, ősz vagy akár tél. De szükséges vajon az autókat felkészíteni az időjárásra? A mostani autókat tesztelik szélsőséges, sivatagi és sarkvidéki körülmények között is. Vannak alapvető és szükséges intézkedések, de van sok apróság is, amire érdemes lehet egy kis időt szánni, hogy kíméljük járművünket a zord időjárástól, illetve kényelmesebbé tegyük a téli utazásokat.

Téli autógumi

A legevidensebb, hogy a hideg idő beálltával lecseréljük a kocsi gumiabroncsait télire. A téli gumi speciális anyagösszetételének köszönhetően 7 °C hőmérséklet alatt is megőrzi rugalmasságát, így hideg időben sem válik merevvé és rideggé. Ez növeli a futófelület tapadását és rövidíti a fékutat. A téli gumi speciális mintázata a havas és jeges utakon is megfelelő tapadást biztosít, így csökkenti a kisodródás kockázatát. Téli abroncsot nem csak a hajtott kerekekre szükséges felhelyezni, hiszen mind a négy kerék kiveszi a részét az autó úton tartásából. A klímaváltozás magával hozza, hogy a fagyos napok száma, valamint az esős időszakok hossza is fokozatosan csökken, míg a hőség jobban elhúzódik. Ebből akár arra is következtethetünk, hogy a négy évszakos gumik is tökéletesen hozzák az elvárható biztonságot. De ne felejtsük el, hogy elegendő néhány kilométert megtenni szélsőséges időjárási körülmények között, és hamar megcsúszhat az autó, előidézve ezzel egy balesetet. 

Gumifelületek ápolása, ellenőrzése

Nincs rosszabb, mint egy esős nap után az éjszaka összefagyott ajtótömítés, amely akár el is szakadhat, ha kellően hirtelen és vehemensen nyitjuk az ajtót. Ezt megelőzendő, ajánlott a gumit ápoló és vízlepergető bevonatot tartalmazó anyaggal bekenni. A téli fagyok előtt az ablaktörlő lapát gumiját is érdemes ellenőrizni, szükség esetén újra cserélni, gondolva az őszvégi, téli gyakoribb használatra. Ha pedig éjszakára kihajtjuk, nem is fagy a szélvédőhöz. 

Havas környezetben az autó mellett álló nő kézi seprűvel hó mentesíti a kocsi szélvédőjét

A szélvédő védelme télen

Az ablaktörlő lapátok ellenőrzése nem elegendő, hisz a szélvédő fagyása újabb feladatokkal lát el bennünket indulás előtt. Az kézenfekvő, hogy olyan szélvédőmosó folyadékot használjunk téli időszakban, amely legalább -25 Celsius-fokig folyékony marad. A reggel jegesre fagyott szélvédőt mindig teljesen jégmentesítsük saját magunk és mások biztonsága érdekében is. Nem árt, ha rendelkezünk üvegre használható jégoldó spray-vel, de nagy segítség lehet a zárba fújható jégoldó is. Jégkaparók széles választéka is elérhető a boltokban, ezért inkább ne egy használaton kívüli CD-lemezt kapjunk elő a cél érdekében.  

Praktikák a szélvédőfagyás megelőzésére

Nem biztos, hogy épp a burgonya jutna eszünkbe elsőként, ha a szélvédő jégtelenítéséről van szó. Pedig glicerintartalma miatt a krumpli nagyszerű fagyásgátló tulajdonsággal bír. Vágjunk félbe egyet, és még este dörzsöljük át vele az üveget, így reggelre garantáltan nem lesz semmilyen gondunk a jegesedéssel. Ha pedig éjjel esik az eső, akkor még jobb eredményt érhetünk el, mivel a glicerin korlátlanul tud elegyedni a vízzel is.
A szélvédő fagyásának megelőzésére egy másik régi, bevált módszert is használhatunk. Töltsünk meg egy szórófejes flakont ¾ rész háztartási ecettel, illetve ¼ rész szoba-hőmérsékletű vízzel. Ha este ezzel a keverékkel permetezzük be a szélvédőt, akkor jégtűrővé válik. Célszerű lehet akár állandóan a kocsiban tartani egy kis méretű flakont ezzel a keverékkel.

A karosszéria védelme

A havas utak karbantartása szükséges a közlekedés szempontjából, azonban az útra szórt, jegesedést gátló szerek sokszor árthatnak az autó karosszériájának. A sértetlen fényezésnek igazából nem árt a só, de a lakkhibák, rozsdafoltok környékén valóban fokozhatja a bajt. Az újabb autók alváza már gyárilag kap korrózióvédelmet, ám a régebbi típusokat nem árt védelemmel ellátni. Érdemes levaxolni a kocsi fényezett elemeit, mert a vax vagy szilárd viasz hosszan tartó védőbevonatot ad a karosszérián, ráadásul az eső vagy a hó is könnyebben lefolyik róla. Léteznek olyan konzerváló viaszok, melyek hatékonyan védik a korróziónak kitett részeket is. Parkolás esetén garázs hiányában jó szolgálatot tud tenni egy takaróponyva akár a fagyás elkerülése, akár csak a védelem céljából. A ponyva legyen fémmentes kivitelű, hogy a fel- és levétele közben esélyt se adjunk a felületi sérüléseknek. Nagyon fontos arra figyelni, hogy csak száraz, tiszta járműre helyezzük fel, ellenkező esetben a ponyva és a karosszéria közé szorult nedvesség és szennyeződések apró karcokat okozhatnak a kocsin.

A téli autózás aranyszabályai

Fontos biztonsági szabály, hogy télen hosszabb útra mindig teli tankkal induljunk. Vannak tárgyak, amelyeket nem árt, ha bepakolunk az autóba. Ilyen az amúgy is kötelező láthatósági mellény, egy palack meleg ital, ásó, csoki, telefontöltő, bikakábel, pléd

Lehet tél, tavasz, nyár vagy ősz, a legfontosabb mindenhol, így az utakon is a biztonság: a sajátunk, a családunké, a körülöttünk lévőké.  Fontos, hogy ne kelljen a jármű műszaki állapota miatt is aggódnunk, és ha minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy szakember rendszeresen átnézze autónkat, javítsa az esetlegesen fellépő hibákat, akkor már „csak” a váratlan helyzetekre kell valahogy felkészülnünk. Ebben nyújt segítséget az MVM Úton SOS autós asszisztencia biztosítása, amelyet már javítási asszisztenciával egybekötve is kérhetnek az ügyfelek. A nap 24 órájában elérhető vele az azonnali segítség a gépjárművel történő közlekedés során, függetlenül az autó életkorától és típusától.

Kösse meg online 5% kedvezménnyel!