Kisállat-egészségügyi tippek: Útmutató a kutyák és macskák gondozásához

Kisállat-egészségügyi tippek: Útmutató a kutyák és macskák gondozásához Az 1960-as évektől kezdődően az Európai Unió számos állategészségügyi jogszabályt hozott, amelyek fokozatosan alakították az állategészségügyi normákat. Ez a szemlélet már ott tart, hogy az emberi egészségügyhöz hasonlóan a prevencióra kell a hangsúlyt helyezni. A prevenció ráadásul sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint a reaktív gyógyítás.

Szűrővizsgálatok kisállatoknak

Kutyák és macskák esetében manapság már számos szűrővizsgálat létezik, amelyek segíthetnek az állatok egészségének figyelemmel kísérésében és a lehetséges problémák korai felismerésében

Kölyök kutya és cica egy tál zöldség előtt

Az alábbiakban néhány általános szűrővizsgálati típust gyűjtöttünk össze:

Vérkép: Elemzi a vörös- és fehérvérsejtek, valamint a vérlemezkék számát és állapotát, ezáltal segítve a vérszegénység, gyulladások, fertőzések vagy egyéb vérrel kapcsolatos problémák diagnosztizálását.

Biokémiai vérvizsgálatok: Megvizsgálja a vérben található különböző anyagok, enzimek és ásványi anyagok szintjét, amelyek információkat nyújthatnak a máj, vesék, hasnyálmirigy és más szervek működéséről.

Vizeletvizsgálat: Segítségével megállapíthatók a vese- és húgyúti problémák, valamint a cukorbetegség tünetei.

Szívultrahang: A szív működésének részletes vizsgálatára használják, különösen, ha szívproblémákra gyanakszanak.

Féregellenőrzés: Az élősködők, mint például a férgek, kimutatása és kezelése fontos a kutyák és macskák egészségének megőrzése szempontjából.

Röntgen- és ultrahangvizsgálatok: Belső szervek, csontok és egyéb struktúrák részletes vizsgálatára alkalmazzák.

Szemvizsgálat: Bizonyos fajtáknál genetikai hajlam miatt ajánlott a szemvizsgálat.

Allergiateszt: Az allergiás reakciók azonosítására alkalmazzák.

Endokrinológiai vizsgálatok: A hormonális egyensúly felmérésére és esetleges endokrin problémák kimutatására.

Daganatvizsgálatok: A daganatok vagy tumorok szűrésére alkalmazzák, különösen idősebb állatok esetében.

Diszpláziaszűrés: A kutyák esetében elérhetőek diszpláziaszűrések, amelyek a csípő, könyök és váll területeit érintik. A diszplázia kifejezést olyan mozgásszervi rendellenességekre alkalmazzuk, amikor a csontvégek és az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ez komoly mozgászavart és állandósult ízületi fájdalmat eredményezhet. Az előszűrést 6 hónapos korban végezhetjük el, míg tenyésztés esetén a végleges szűrésre 12 és 24 hónapos kor között van szükség.

Az állatorvos az állat életkorát, fajtáját, egészségi állapotát és az esetleges tüneteket figyelembe véve határozza meg, hogy melyik szűrővizsgálatokra van szükség. A rendszeres orvosi ellenőrzések és a szükséges vakcinák mellett ezek a szűrővizsgálatok hozzájárulhatnak az állatok egészségének hosszú távú megőrzéséhez.

Gazdi fekszik a földön, rajta kutya és cica

Gyakorlati tanácsok az otthoni szűréshez 

A gazdik, mint a kisállatok legközelebbi ismerői, kulcsszerepet játszanak az egészségügyi problémák korai felismerésében.

A szem a lélek tükre

Igaz ez az emberek, de akár kedvenceink esetén is. A szem állapotából kiolvasható több betegségre utaló jel. Egészséges állatoknál a szemek tiszták, fényesek, színüket tekintve homogének és a tekintet élénk.

Orr

A kutya és a cica orra is általában nedves és hideg. Ha meleg és száraz, utalhat lázra, de nem feltétlenül, mert akár az idősebb kor, vagy érzelmi változások jele is lehet, emiatt ne essünk egyből kétségbe, de figyeljünk oda a „páciensre”.

Fül

A fül bizony egy érzékeny terület mind a kutyák, mind a cicák esetén. Egészséges kisállat fülének belső része rózsaszín, szagtalan, és az állat nem piszkálja, kapargálja magának. Ha nem ezt tapasztaljuk, érdemes orvoshoz fordulni.

Tappancsok

A tappancsnyalás természetes viselkedés lehet. Azonban, ha a kutya tappancsának nyalása túlzott vagy sűrű, az ok lehet fájdalom vagy irritáció. Ez lehet például sérülés vagy bőrprobléma. Amennyiben egyéb tüneteket is észlel, például vörösödést, duzzanatot vagy szőrhullást, érdemes az állatorvos segítségét kérni.

Szabadban egymással játszó kutya és cica

Rendszeres mozgás 

A prevenció része a rendszeres testmozgás és az egészséges tápanyag, mely kedvencek esetén szintén a gazdi felelőssége. Minden kisállat-tulajdonos kötelessége, hogy biztosítsa kutyusa vagy cicusa számára az igényeinek megfelelő testmozgást. Egy hosszabb-rövidebb séta vagy kirándulás a természetben, egy kiadós kocogás vagy egy mozgalmas közös játék is remek időtöltést jelenthet mindenkinek. A kutyák kifejezetten társas lények. Nagyon jót tesz nekik, ha fajtársaikkal együtt tölthetik el idejüket.

Léleksimogatás

Ép testben ép lélek mottó alapján a kutyáinknak is szüksége van a pozitív, megerősítő interakciókra. Egy kutya boldogságához elengedhetetlen a mindennapos figyelem és szeretgetés. Természetesen ez is fajta- és korfüggő. A cicák pedig majd eldöntik, hogy mikor, kitől és mekkora dózisban van a igényük szeretgetésre.

Vitaminok

A vitaminszükséglet nemcsak faj-, fajta-, korfüggő, de a tartás módjától is függ. Például a lakásban tartott cicák a kijárós társaikkal ellentétben jóval több vitamint és táplálékkiegészítőt igényelnek. A kijárós macskák különböző füveket, fűféléket is rendszeresen fogyasztanak, mondhatni „legelnek”, így napi szinten hozzájutnak a szervezetük számára fontos természetes növényi rostokhoz, számos vitaminhoz, nyomelemhez és többek között klorofillhoz is. Az is befolyásolja a szükségletet, hogy mivel etetjük kedvencünket. A házi kosztban levesebb, míg a tápokban, kor alapján tudatosan összeállított étrendben több a vitamin vagy étrend-kiegészítő. A helyes táplálék- és vitaminszükséglet megállapításához kérjünk segítséget állatorvostól.


Bármennyire igyekszünk legjobb tudásunk és szeretetünk szerint odafigyelni kedvencünkre, elfordulhat betegség, amely mind az állatot, mind a gazdit és mondhatni a teljes családot megérinti.  Ráadásul a kisállat orvosi kezelése baleset vagy betegség esetén súlyos összegekbe kerülhet. Erre nyújthat segítséget egy jól megválasztott biztosítás. Az Otthon SOS Kedvenc kisállat-biztosítási csomagunk biztosítási időszakokként (12 havonta) jelentős, akár összesen 300.000 Ft anyagi segítséget biztosít betegség, baleset, elhullás kapcsán szükséges állatorvosi beavatkozások, valamint a kisállat által okozott károk költségeinek rendezésében.

Kösse meg biztosításunkat 2024. január 31-ig, így 100 000 Ft értékű vásárlási utalványt is nyerhet, amellyel tovább fokozhatja kedvence jólétét.