Fűtési szezon gazdaságosan, biztonságosan

Fűtési szezon gazdaságosan, biztonságosan Jönnek a hideg hónapok, megkezdődik a fűtési szezon. Mindenki igyekszik ezt az időszakot nemcsak körültekintően és kellően biztonságban, de gazdaságosan is megoldani. Más lehetőségeink vannak egy társasházban, egy családi házban, valamint egy épülő vagy már kész ingatlan esetén.

Gazdaságosság lépésről lépésre

Egy már évek vagy évtizedek óta használt ingatlanban, ha nincs lehetőség nagy beruházást igénylő korszerűsítésre, a legegyszerűbb praktikáktól kezdhetjük el a gazdaságos fűtés megvalósítását. Számos használható és kivitelezhető ötletet lehet találni az interneten. 
A nagyim mindig élen járt a spórolásban. Kiskoromban imádtam nála a cserépkályhában ropogó fa illatát és látványát. Amikor anyagi és kényelmi szempontok miatt végül a gázkazánt kezdte el használni, megtanultam tőle, hogy a gázkészülékek rendszeres karbantartása, tisztítása nemcsak a biztonság miatt fontos, hanem a fűtés hatásfokát is növeli. A radiátorok mögé, a falra helyezett, alufóliával ellátott néhány mm-es hőszigetelő réteg is a hatékonyságot növeli. Elmondta, hogy a redőnyök leeresztése nyáron a nagy felmelegedés ellen hasznos, télen pedig a gyors lehűlést akadályozza meg. Nála sokszor láttam télen a két ablak közé betett huzatfogót, mert hát a nyílászárócserére már nem volt lehetősége. 

A szüleim már egy korszerűbb otthonban tudtak megvalósítani egy gazdaságos, mégis biztonságos fűtési rendszert. Hőszigetelt ablakok, modernebb gázkazán, szigetelt falak, radiátoros és padlófűtés. Sosem gondoltam azt végig korábban, hogy míg a radiátorok, illetve anno a nagyi cserépkályhája is a levegőt fűtötte, addig a padlófűtés (valamint az azóta már elterjedt fal- és mennyezetfűtés) sugározza a hőt, amely közvetlenül a bent tartózkodók testfelszínén hasznosul anélkül, hogy a levegőt felmelegítenénk. Ehhez jóval kevesebb energiára, ezáltal kevesebb pénzre van szükség, és a hőérzetünk is teljesen más. 

Elektromos fűtési lehetőségek

Vannak települések, településrészek, ahol a gáz bevezetése nem megoldott, vagy a gázzal való fűtés kiépítése, korszerűsítése nagyon drága lenne. Ezekben az otthonokban a meleget többnyire valamilyen elektromos eszköz adja, hisz a rendszer kiépítése olcsóbb, engedélyeztetési eljárás nem feltétlenül szükséges hozzá. Manapság már több fűtési célt szolgáló, mégis tetszetős eszköz közül is választhatunk. A padlófűtés is kivitelezhető elektromosan, ha pedig nem lehet a padlót bontani, akkor elektromos fűtőpanel a legcélszerűbb, mert plafonra vagy oldalfalra is szerelhető.  Manapság légkondival nem csak hűteni tudjuk az ingatlanunkat, számos készülék kifejezetten fűtésre optimalizált. A fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami nagyon jó hatásfokot biztosít. A klímával való fűtésnél az elektromos áram a rendszer működését biztosítja, nem pedig közvetlenül a hő előállításáért felelős. Így lehetséges az, hogy egy jó minőségű légkondicionáló készülékkel akár négyszer-ötször hatékonyabban fűthetünk, mint egy villanyradiátorral, valamint használatával biztosított az egyik leghasznosabb lehetőség, a temperáló fűtés. Amennyiben az ingatlanban a gáz és a klímával való fűtés is megoldott, akkor az átmeneti időszakban vagy a többet használt helyiségekben tökéletesen megoldható a kellemes érzet csupán a klíma használatával. 
De bármilyen elektromos fűtési megoldást is választunk, egyértelműen a napelemes rendszer kiépítésével érjük el a leghatékonyabb, leggazdaságosabb megoldást. A napelemes rendszer kiépítése hosszú távú és értéknövelő beruházás, amelyre a maximális kihasználhatóság érdekében vigyáznunk is szükséges. 

A leggazdaságosabb fűtési forma

A mai építkezések során sok esetben gázt már be sem vezetnek az ingatlanba. A fűtést hőszivattyús technológiával oldják meg. Talán elmondható, hogy ez az egyetlen valóban takarékos megoldás. A berendezés működési elvéből adódóan harmadakkora az elektromos fogyasztás, mint amekkora hőt lead a ház fűtésére. A hőszivattyú hűteni is képes, tehát a fűtés és hűtés egyetlen berendezéssel megoldható. Olyan berendezés, mely szállítja, „átszivattyúzza” a hőt egyik helyről a másikra, kihasználva a gázok hőtágulási képességét.

Bármelyik fűtési technológiát választja, lényeges, hogy annak kivitelezése kizárólag szakember által történjen. Ez nemcsak az esetleges későbbi garancia érvényesítése miatt, de a rendszer biztonságos működése érdekében is nagyon fontos. 
A másik nagyon fontos tényező, hogy gondoljon arra, bármennyire új vagy modern a rendszer az ingatlanban, azt folyamatosan karban kell tartani, hogy egy esetleges meghibásodás vagy káresemény miatt ne kelljen feltétlen mélyen a zsebbe nyúlni. Vannak azonban biztosítások, amelyek ilyen helyzetekben a segítségére lehetnek.
Az Otthon SOS Gázszerviz biztosításunkkal nemcsak háztartási vészhelyzetek esetén nyújtunk gyors és szakszerű segítséget, de egy esetleges gázkazán-meghibásodás esetén is levesszük a javítás szervezési és anyagi terhét az Ön válláról. Az Otthon SOS Gázőrzők biztosításunkkal pedig a vészhelyzeti szolgáltatás mellett a gázüzemű fűtő- és melegvíz-előállító készüléke évi egyszeri karbantartásáról is gondoskodunk. De ha mind a karbantartást, mind – egy esetleges meghibásodás esetén – a javítást igénybe venné egy szolgáltatás keretében, arra is van megoldásunk. Ismerje meg jobban Otthon SOS asszisztencia biztosítási csomagjainkat, amelyek számos vészhelyzetre megoldást kínálnak.