Újévi fogadalmak – a sikeresség kulcsa

Újévi fogadalmak – a sikeresség kulcsa Év végén gyakran elszámolunk a dolgainkkal, számot vetünk az elért eredményekkel, az addigi életünkkel, mondhatni egy lezárási időszak ez. Majd jön az új év, aminek újult erővel, lendületesen és lelkesen futunk neki, mert úgy érezzük, ez lehet valami igazán jónak a kezdete, egy lehetőség a változásra, a dolgok vagy életminőség javítására. Talán pont ez az oka annak, hogy minden évben több millióan tesznek újévi fogadalmat.

A sikertelenség okai

Statisztikák alapján sokan már az első hónapban feladják fogadalmaikat. Ilyenkor mindig érdemes elgondolkozni azon, hogy mi volt a gond. Kevés a kitartás, vagy rossz célt tűztünk ki, esetleg az eszköz nem volt megfelelő? Érdemes mindig olyat megfogadni, amit képesek is vagyunk teljesíteni. Amikor túl magasra tesszük azt a bizonyos lécet, hamar elveszíthetjük a motivációt, és pont az ellenkezője történik. Feladjuk. Nem tudunk túlfeszülni a cél érdekében, hiszen ezek általában a napi munkán, rutinon és feladatokon felül teljesítendő dolgok. Ha a fogadalmak elvont célokat tartalmaznak, és nincsenek meg a konkrét lépések, akkor nem lesz, ami elvezessen a célok megvalósulásáig. 

Sportos ruhában török ülésben elhelyezkedő nő jegyzetel egy füzetbe

A sikerhez vezető út 

Fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé, hogy lépésről lépésre haladjunk, és hagyjunk időt arra, hogy egyáltalán megtaláljuk a megfelelő eszközöket a megvalósításhoz. Nem mindegy, hogyan szól a fogadalom. „Egészségesebben élek!” Ez a legritkábban vezet sikerhez, hisz nincs benne konkrét cél. Lépésről lépésre! Szóljon inkább úgy a fogadalom, hogy „mozgok hetente 2-3 alkalommal”. Kell idő, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb sportot, ami a végső cél elérésében is segít, de mellette élvezhető és kikapcsolódást is nyújt. Akkor nem lesz nehéz teljesíteni, hisz ahogy szoktuk mondani: kellemest a hasznossal. 
Írjuk le a fogadalmat, és helyezzük ki jól látható helyre! Mindig jól jön, ha naponta akár többször is a szemünk elé kerül, ráadásul a szó elszáll, az írás megmarad. Készüljön a megvalósításra terv, legyenek meg a konkrét lépések, hogyan érhető el a kitűzött cél. Fontos, hogy ezek a lépések olyanok legyenek, amelyek könnyen beilleszthetők mindennapi rutinba.

Leggyakoribb újévi fogadalmak

Egészséggel kapcsolatos ígéretek

Talán a Covid19 hatására is lehet, hogy a leggyakoribb fogadalmak az egészséges életmódra, az egészség megőrzésére vonatkoznak. Gondolhatjuk, ha valaki jó egészséget kíván, az nem olyan nagy dolog. Pedig a legfontosabb, a legnagyobb kincs az egészség. Ha egészség van, sok mindenre képesek vagyunk. Ha borul az egészség, az mindent negatívan érint. Az egészség megőrzésének több pillére van. Egyikük a megfelelő életmód, hiszen egészségünk érdekében figyelnünk kell a helyes táplálkozásra, a rendszeres mozgásra. A megfelelő életmód megtalálásában is igénybe tudjuk venni szakember segítségét. Az egészség megőrzésének másik pillére a szűrővizsgálatok rendszeres elvégeztetése. A szűrővizsgálatokra időt, energiát kell szánnunk. Sajnos gyakran az idő a legkevesebb, sokszor nyűgnek, tehernek érezzük a bejelentkezést, a beutaló-kérést, a sorban állást mindenhol. Szerencsés, ha megszervezik helyettünk, hogy várakozás nélkül, előre egyeztetett időpontban vegyünk részt magánorvosi vizsgálatokon, amelyek költségeit akár a biztosító rendezi. Erre tökéletes választás az Otthon Vitál Egészségbiztosítás, mellyel garantáltan gyors a hozzáférés a legjobb orvosi szolgáltatásokhoz. 

Egészséges ételek: zöldségek, gyümölcsök, magok egy tálban, pohárban gyümölcslé

Rendszeres mozgásra irányuló fogadalmak

A második legnépszerűbb fogadalmak a rendszeres mozgást ígérők. Óvatosan kell a fogadalommal bánni, hiszen, ha valaki korábban alig, vagy egyáltalán nem mozgott, akkor semmi jó nem sül ki abból, ha átesik a ló túloldalára. Fennáll a sérülés veszélye és rövid időn belül elveszítheti a motivációját. Fontos a fokozatosság, illetve, hogy olyan mozgásformát találjunk, amely élményt, feltöltődést is ad. Az is segít abban, hogy ne unjunk rá a mozgásra, ha akár évszakokként változtatjuk a mozgásformát. Nyáron úszás, ősszel futás, télen konditerem, tavasszal kerékpározás. A skála elég széles. Mindezek mellett az sem árt, ha felkészülünk az esetleges sérülések miatti jövedelemkiesésre, egyéb váratlan helyzetekre, ha már megelőzni nem tudjuk azokat. Az anyagi biztonságunk és a családunk védelme érdekében fontos, ha Otthon Gondoskodás baleset-biztosítást kötünk - akár az egész családra. Ráadásul weboldalunkon ez is pár perc alatt kényelmesen, online megrendelhető.

Életkörnyezetünk javítására, fejlesztésére irányuló fogadalmak

A legnagyobb változást a megtakarításokkal kapcsolatban tett ígéretek mutatják. 2022-ben a fogadalmat tevők még csak 30 %-a határozta el azt, hogy több pénzt rak félre. 2023-ban ez már 41 százalék volt. Ráadásul a megtakarítások egyik fő oka és célja a lakáscsinosítgatáshoz, -felújításhoz kapcsolódik. 
Az ingatlan karbantartása, állagának megóvása mindig jelentős anyagi következményekkel jár. Jó megoldás egy sokoldalú biztosítás, mely valós segítség vészhelyzetben, hogy a hirtelen fellépő problémák megoldására ne kelljen nagyobb pénzösszegeket mozgatni. 
Az Otthon SOS Komfort Asszisztencia biztosítással a biztosító garantálja, hogy háztartási vészhelyzet esetén 4 órán belül szakembert küld. Korlátlan alkalommal nyújt megoldást, legyen szó csőtörésről, dugulásról, üveg- vagy kulcstörésről, gázvezeték vagy elektromos hálózat meghibásodásáról. Ha nincs vészhelyzet, akkor is segít szakiparost találni. Otthoni, iskolai, kórházi lopás, szabadban tárolt vagyontárgyak lopása esetén a biztosító megtéríti az eltulajdonított vagyontárgyak használati értékét, vandalizmus által okozott kár esetén pedig a helyreállítás költségét. A szolgáltatások igénybevételére, illetve bejelentésére 0–24 órában van lehetőség.

Az újévi fogadalmak kiváló lehetőséget nyújtanak a személyes fejlődésre és pozitív változásokra, de ezek betartása hosszú távon bizony komoly elszántságot és tervezést igényel. Mindenkinek kívánjuk, hogy sikerüljön fogadalmát és minden álmát maradéktalanul teljesíteni!

Boldog új évet kívánunk!