Balatoni érdekességek

Balatoni érdekességek A Balaton Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb tava, területe 600 km², medrében kb. 1800 millió köbméter víz van. Vízmélysége sekély, átlagosan 3 méter, így könnyen felmelegszik, és strandolásra kiválóan alkalmas. Legmélyebb pontja a Tihanyi-kútnál 12,5 méter. Ma már elmondható, hogy népszerűsége egyre nagyobb, tavasztól szinte a tél beálltáig érezhető a megnövekedett látogatottság.

A tó medre egy térben és időben szakaszos süllyedés eredményeként kialakult poligenetikus medence. Mintegy 30-35 ezer évvel ezelőtt a Föld kőzetburkában található kisebb kőzetlemezek elmozdulásának következtében a térségben süllyedékek, medencék jöttek létre, melyeket ellepett a víz. Így alakult ki a Balaton. Magyar elnevezése a szláv „blato”, „boloto” (mocsár, láp, sár) szóból ered, latin neve, a Lacus Pelso magyarul sekély tavat jelent.

Badacsony és a Balatonban tükröződő képe

A víz

A Balaton vize összetételét tekintve egyedülállónak mondható.  Kémhatása lúgos. Tartalmaz természetes ásványi sókat, így a fagyáspontja is némileg alacsonyabb, mint 0 Celsius-fok (-0,0177 °C). A tó a történelem során már többször kiszáradt. 1867-ben olyan alacsony volt a vízszint, hogy több helyen át lehetett gyalogolni az északi partról a délire. A víz szintje jelenleg stabil, de emberi beavatkozás nélkül a Balaton idővel feltöltődne hordalékkal, és elmocsarasodna. Legnagyobb táplálója a Zala folyó. A víz magasságát ma a Sió-zsilippel szabályozzák, mely a Sió-csatornán keresztül levezeti a vízhozam egy részét. A teljes vízkészlet 2,2 év alatt tud kicserélődni. A tó vize és az iszapos talaj gyógyhatású, a tó közvetlen környezetében számtalan gyógyforrás található, így már a 19. században kedvelt gyógyturisztikai célpont volt. A víz jót tesz a fájós deréknak, hátnak, végtagoknak is, nincs más dolgunk, csak belefeküdni.

 

Az éghajlat

Napsütés

Klímáját tekintve a mérsékelt kontinentális éghajlaton belül itt az átlagosnál erősebbek az óceáni és a mediterrán hatások. A napsütéses órák száma évente átlagosan 2000 körül mozog, pont annyi, mint a francia Riviérán. A tó víztükre a napsugárzás jelentős részét visszaveri, ezzel biztosítva az északi part szőlőtermésének zamatát. A júliustól szeptemberig tartó időszakban mindössze 5-6 teljesen borult nap valószínűsíthető.

Szél

A Balatonnál a széltől gyorsan alakulnak ki hullámok. Az uralkodó szélirány a tóra merőleges, a szél északnyugati irányból fúj. A délnyugati és délkeleti szelek inkább a vitorlásszezonon kívül, ősszel és télen gyakoribbak. A kialakult hullámok sokszor szokatlanul meredekek is, amit a viszonylag sekély vízmélység, a meder interferenciája idéz elő. Az eddigi legmagasabb hullámok partközelben 1,82, a meder közepén 1,95 méteresek voltak, hosszuk általában 2–12 méter. A vízfelületnek 2 óra kell, hogy a szél elülte után a felkorbácsolt hullámok elnyugodjanak. Télen a víz felülete képes fodrozódva befagyni, ami kivételes látványt nyújt.
A levegő minősége a Bakony és az Alpok közelségének köszönhetően kitűnő, az országban a legtisztább, ami kedvezően hat a krónikus légúti betegségben szenvedők panaszaira.

A Kányavári szigetre vezető fahíd a fák között

Népesség

A Balaton területén három vármegye – Somogy, Zala és Veszprém – osztozik. A tó és környezete a Balaton Kiemelt Üdülőkörzethez tartozik, amely összesen 179 települést fed le, közelében mintegy 200 ezer állandó lakos él, de üdülőszezonban ez a szám a duplájára is nő. A legnagyobb lélekszámmal, 25 000 fővel Siófok rendelkezik, majd következik Keszthely a maga közel 20 000 lakosával. 

 

Élővilág

Sok halfajtának ad otthont a tó vize. A Balaton egyik különlegessége az angolna, és még véletlenül sem a hekk (tengeri ragadozó, eredeti neve: hake). Európa egyik legidősebb angolnaállománya és egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye is itt található. A nádasok számos madárfaj számára biztosítanak fészkelőhelyet. A Balaton legnagyobb röpképes madara a bütykös hattyú, amely a nádasban építi meg nagyméretű úszó fészkét, fiókáit pedig gyakran a strandok, sétányok közelében neveli fel, mert itt a nyaralók rendszeresen etetik őket.

Balaton partközeli vizén pihenő hattyúk

+ 1

Szekrényessy Kálmán volt az első Balaton-átúszó, aki 1880. augusztus 29-én Siófok és Balatonfüred között szelte át a tavat. Ezt a napot tekintjük a magyar úszósport születésnapjának.

A Balaton és környéke Magyarország legnépszerűbb üdülőhelye, amely vonzó úti cél a hazai és külföldi turisták számára egyaránt. A strandoláson, vízi sportokon kívül számos olyan lehetőséget – történelmi emlékeket, különleges természeti értékeket, remek kirándulási lehetőségeket – tartogat, amelyek az év bármely napján, bármely évszakban kikapcsolódást, érdekességet nyújtanak az odalátogatónak. Országon belül autóval néhány óra alatt a Balatonhoz utazhatunk. Ilyenkor is fontos a biztonság, hogy ne kelljen a jármű műszaki állapota miatt aggódnunk. Ha szakemberrel rendszeresen átnézetjük autónkat, javíttatjuk az esetlegesen fellépő hibákat, akkor már „csak” a váratlan helyzetekre kell felkészülnünk. Ebben nyújt segítséget az MVM Úton SOS autós asszisztencia biztosítása, amelyet már javítási asszisztenciával egybekötve is kérhetnek az ügyfelek. A nap 24 órájában nyújt azonnali segítséget a gépjárművel történő közlekedés során, függetlenül az autó életkorától és típusától.

Kösse meg gyorsan, online 5% kedvezménnyel!