Biztosítás albérletre vagy csak ingóságra?

Biztosítás albérletre vagy csak ingóságra? Az ingatlan bérbeadása kifejezetten jellemző egyetemi, valamint turisztikai szempontból kiemelkedő városokban, illetve falvakban. Függetlenül attól, hogy egy diák bérli az ingatlant hosszabb távra, vagy turisták lakják rövidebb ideig, fontos tisztában lenni az ingatlanok biztosításával, akár tulajdonosok vagyunk, akár bérlők.

Ingatlan és ingóság biztosítása


Mind a tulajdonos, mind a bérlő elemi érdeke, hogy az ingatlanon legyen biztosítás, sőt az is, hogy az ingóságok is legyenek biztosítva, és felkészüljön mindenki az esetleges váratlan eseményekre. Egy bérleti jogviszony megkezdése esetén érdemes tisztázni, van-e biztosítás az ingatlanon, illetve ha kötött a tulajdonos biztosítást, az mire terjed ki. Társasházak esetén gyakran a teljes társasházra van biztosítás, amely legtöbbször a közös helyiségekre, a tetőre, a pincére, a falakra, a falakban futó vezetékekre vonatkozik. 

Amennyiben a bérbeadó teljes körű lakásbiztosítással rendelkezik, amellyel az ingóságok is biztosítva vannak, vagyis a bútorok és a háztartási gépek is, fontos tudni, hogy ez a biztosítás kizárólag a szerződő ingóságait védi, vagyis csak azokat a berendezéseket, amelyek úgymond a lakáshoz tartoznak. Ilyen biztosítás esetén tehát például egy vízkár bekövetkezésekor a lakáshoz tartozó mosógép biztosítva van, de a bérlő által vitt tévé már nincs. Egy albérletre megkötött biztosításnál az ingóságaink védelme is nagyon fontos, ezért ha a bérbeadó és az albérlő is rendelkezik saját ingóságokkal a lakásban, érdemes külön-külön megkötni a biztosítást az érintett ingóságokra a megfelelő biztosítási összegek megadásával. Az ingatlanbiztosítás díja nem tartozik a bérleti díj és a rezsi fogalomkörébe, így azt a tulajdonos általában nem terheli tovább az albérlő felé. Tehát alapesetben mindenki a saját tulajdonára köt biztosítást, és azt maga is fizeti.
Sokan nincsenek vele tisztában, de albérlőként is köthetünk lakásbiztosítást, ha a tulajdonos mégsem biztosította az ingatlant, ugyanis bárki köthet, akinek érdekében áll az ingatlan megóvása. Ebbe a körbe pedig kétségkívül az albérlő is beletartozik. 

kulcsátadás a megegyezés jeleként történő kézrázással

Biztosítási nehézségek Airbnb esetén


Mi a helyzet, ha csak pár napos bérbeadás során használjuk az ingatlant, és pont akkor történik káresemény? Gyakori a befektetési céllal vásárolt ingatlanok Airbnb-n keresztül történő bérbeadása. Ha ilyen ingatlanban csőtörés vagy tűz teszi tönkre a bérlő ingóságait, akkor a bérbeadó felel a bérlő ott lévő dolgaiért, hiszen neki kell biztosítania a rendeltetésszerű használatot. Betörés esetén ez már nem állja meg a helyét. De ne felejtsük el, hogy az Airbnb-n számít az értékelés, és nagyon jól veszi ki magát, ha egy bérbeadó azt mondja, hogy itt a biztosításom, jelentsük be, majd a biztosító kifizeti. Káresemény bekövetkezésekor azonban a biztosító semmit sem fizet akkor, ha a károsult nem szerepel név szerint a kötvényen. Mivel ezt a hazai biztosítók nem tudták jól megoldani, az „AirCover házigazdáknak” program keretében az Airbnb létrehozta a házigazdai felelősségbiztosítást, melynek keretében fedezetet nyújt a házigazdáknak abban a ritka esetben, ha jogilag felelősnek bizonyulnak azért, hogy egy vendég megsérül, vagy vagyoni kár éri, illetve ellopják az ingóságait, miközben az Airbnb-n keresztül kiadott szálláshelyen tartózkodik. Az „AirCover házigazdáknak” program részét képező kárvédelmi szerződés pedig azon károkra nyújt fedezetet, amikor egy vendég okoz kárt a lakásban vagy az ingóságokban egy Airbnb-szálláshelyen.

 

Biztosítás egyéb káreseményre


Az ingatlan karbantartásáról a bérbeadó köteles gondoskodni. A bevált gyakorlat, hogy ha káresemény történik, a bérlő jelzi ezt a bérbeadó/tulajdonos felé, aki intézkedik. De hogy tud ő intézkedni, ha túl elfoglalt, vagy messze lakik? Ilyenkor lehet jó megoldás egy sokoldalú biztosítás, mely valós segítség vészhelyzetben, és amellyel a bérlő sem érzi magát kiszolgáltatottnak egy esetleges káresemény miatt. 
Az Otthon SOS Komfort Asszisztencia biztosítással a biztosító garantálja, hogy háztartási vészhelyzet esetén 4 órán belül szakembert küld. Korlátlan alkalommal nyújt megoldást, legyen szó csőtörésről, dugulásról, üveg- vagy kulcstörésről, gázvezeték vagy elektromos hálózat meghibásodásáról. Ha nincs vészhelyzet, akkor is segít a szakiparos választásában. Otthoni, iskolai, kórházi lopás, szabadban tárolt vagyontárgyak lopása esetén a biztosító megtéríti az eltulajdonított vagyontárgyak használt értékét, vagy vandalizmus által okozott kár esetén a helyreállítás költségét. A szolgáltatások igénybevételére, illetve bejelentésére 0–24 órában van lehetőség.

Kösse meg online 5% kedvezménnyel!