Vigyázat, kisállat a fánál! Adventi biztonsági tippek

Vigyázat, kisállat a fánál! Adventi biztonsági tippek Már javában az advent időszakában járunk, lassan a csengő is megszólal a feldíszített fa mellett. Ez a csillogó dísztárgyak, ablakmatricák, fényfüzérek, színesen villódzó fényjátékok, lobogó gyertyák és a nagy étkezések időszaka. Az ünnep akkor különösen szép, ha szeretteink körében tölthetjük, és ebbe a körbe bizony a kis kedvenceink is beletartoznak.

Sok otthont már az adventi időszakban feldíszítenek, hisz kiváló módja ez a hangolódásnak. Álló plüssmanók, télapók, fényfüggönyök. Minden újdonság, villódzó dísz és fény a cicák és kutyák számára izgalmas játéknak tűnik, amit „muszáj” felfedezniük. Meg lehet rágcsálni, meg lehet pofozni, szét lehet tépni, fel lehet rá mászni, meg lehet kóstolni – azt gondolom, hogy ismerve őket, ennek csak a képzelet szabhat határt. Persze a következményekkel kedvenceink nyilván nem foglalkoznak, őket hajtja az ösztön és a kíváncsiság, hát ezért kell a gazdiknak különösen körültekintőknek lenni.

Karácsonyfa előtt ülő nő és férfi a kutya szájába teszi a falatot

Vezetékek, törékeny díszek veszélyei

Az elektromos kábelek megsértésével nemcsak a tűzveszélyt kockáztatjuk, hanem azt is, hogy esetleg a cica vagy a kutyus rágcsálás közben áramütést szenved. Érdemes ezért a vezetékeket nem földközelben elvezetni. A legmegfelelőbb egy LED-fényfüzér, amely nem melegszik fel, tartós és energiatakarékos. Emellett az elemes fényfüzér lehet még a kis állatok szempontjából jó választás. Érdemes a különösen finom anyagból készült vagy értékesebb díszeket a fán vagy bútoron magasabban elhelyezni és akár rögzíteni

Karácsonyfa

A legnagyobb kihívást és veszélyt ebben az időszakban a karácsonyfa jelenti. A legnagyobb kihívás, hogy kisállatbiztossá tegyük, és a legnagyobb veszély is egyben mind a gazdira, mind a kis kedvencre nézve. Feldönthető, lerántható, megrágcsálható, megmászható. A kutyák és macskák szeretik a faágakat rágni, de a fenyőfában lévő olajok irritálhatják a szájukat, és akár rosszullétet is okozhatnak. Rágcsálás közben nagy az esélye, hogy az állat lenyel néhány tűlevelet, amely átlyukaszthatja a beleket, vagy összefonódva bélcsavarodást okoz. Mindkettőnek akár halálos következményei lehetnek. Műfenyők esetén sem jobb helyzet, hiszen azt az állatok megemészteni sem tudják, így akár összeállhatnak a belekben a műanyag darabok. Ha a fa ágait lespricceljük citromfűolajos vízzel, vagy a fa közelébe narancshéjat teszünk, a cicák elkerülik azt, ugyanis ők utálják az illatát.

Cica a karácsonyfára mászott, ahol egy díszbe akad a lába

Mérgező ünnepi hozzávalók

Számos ünnepi dekorációs elem lehet veszélyes kis kedvencünkre. Sokan használják a műhóspray-t vagy olyan műanyag fehér dekorációt, mely a havat imitálja. Ezek mindegyike veszélyes lehet kisállatunkra, ha megnyalogatja vagy netán lenyeli azt. Vigyáznunk kell az angyalhajjal és néhány növényi dekorációval, főként a fagyönggyel és a magyallal. De a mikulásvirág is némileg mérgező a kutyák és macskák számára egyaránt, ugyanis irritálhatja a szájat és a gyomrot, néha hányást, hasmenést, hasi görcsöt is okozhat. A tejnedv a bőrön dermatitiszt eredményezhet, szembe kerülve pedig szintén irritáló hatású lehet.

A karácsonyi menü

Mint minden ünnepnek, a karácsonynak is megvan a hagyományok szerinti, jól bevált menüsora. Hisz nincs karácsony nemcsak – a kissé már elcsépelt, ám mi szeretjük – Kevin nélkül, de szaloncukor, csoki, halászlé és mézeskalács vagy bejgli nélkül sem. A csokoládé (kakaó) egyik összetevője, a teobromin mérgező kisállatainkra nézve, mivel nem tudják hatékonyan és gyorsan lebontani ezt az anyagot, mint az emberek, és ez felhalmozódást, súlyos mérgezést okozhat. A csokoládék közül az étcsokoládé az egyik legmérgezőbb számukra a magas teobromintartalma miatt. 
Ünnepek idején különösen nehéz megállni, hogy ne adjunk kóstolót kisállatainknak is az ebédből. Ha azonban az nagyon sós, fűszeres vagy zsíros, akkor jelentősen megterheljük az emésztőrendszerüket, és akár hasnyálmirigy-gyulladást is előidézhetünk. Lehetőség szerint ne etessük kedvenceinket a megmaradt kisebb csontokkal sem. A csontos béltartalom összeállhat, és súlyos székrekedést okozhat. A nagyobb darab csont bélelzáródáshoz vezethet, vagy akár az állat torkában, nyelőcsövében is megakadhat. A bejgliben lévő mazsola kis mennyiségben is súlyos egészségügyi problémákat okozhat, vagy akár halálhoz is vezethet egyes kutyáknál.

Vigyázzon, hogy karácsonykor csak jó élményeket gyűjtsön a család minden tagja, vigyázzon kis kedvencére ilyenkor is!
Akinek kisállata van, az tisztában vele, hogy a kedvencek orvosi kezelése betegség vagy baleset esetén súlyos összegekbe kerülhet. Legyen körültekintő otthon az ünnepek és a hétköznapok során is, biztosítsa kedvence mielőbbi szakszerű ellátását, válasszon számára bárhol állatorvost szabadon! Szükség esetén vegye igénybe a 24 órás, élő hangos ügyfélszolgálatot, ahol gyorsan tájékozódhat ügyelet, állatorvosi rendelő, gyógyszertár elérhetőségéről vagy akár nyitvatartásáról. Az Otthon SOS Kedvenc kisállat-biztosítási csomagunk az előző szolgáltatásokon túl biztosítási időszakonként (12 havonta) jelentős, akár összesen 300.000 Ft anyagi segítséget biztosít betegség vagy baleset kapcsán szükséges állatorvosi kezelések, valamint a kisállat által okozott károk költségeinek rendezéséhez.  

Kössön kisállatára biztosítást gyorsan és egyszerűen online, legyen békés és izgalommentes karácsonya!