Kutyák védelme a kullancsok ellen

Kutyák védelme a kullancsok ellen Elindult a kullancsszezon. Vannak kullancsok, amelyek a kutyákra és az emberre is veszélyt jelentenek. Fontos azonban tudni, hogy nem a kullancs a betegségek okozója, mert ez az élősködő csupán terjeszti a fertőzéseket egyik élőlényről a másikra vándorolva. A betegségeket a kullancs nyála, ürüléke tartalmazhatja. A veszélyt azonban nem mindegyik fajta hordozza.

 

Kullancsfajták

 

A kullancs a pókszabásúak osztályába tartozó élősködő, amelynek csak hazánkban 42 fajtája ismert. Összesen 2 őshonos, és 1 újonnan megjelent fajta veszélyes a kutyákra, ezek pedig a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és végül a barna kutyakullancs (Rhipicephalus sanguineus).  Minél több időt tölt el a kullancs a kutya bőrébe fúródva, annál nagyobb a kockázata, hogy megfertőzi kedvencünket. Némelyik esetben már néhány óra is elég ahhoz, hogy a különféle kórokozók átkerüljenek a vérkeringésébe attól kezdve, hogy a bőrébe belefúrta magát. Egy súlyosabb fertőzés után akár pár nap alatt végezhet a kutyánkkal, ha nem kerül idejében állatorvoshoz, de az enyhébbek is hosszan tartó tüneteket és sok szenvedést okozhatnak.

Kutya bundáját széhúzva a testébe fúródott kullancs látványa

Betegségek


Babesiosis

A legveszélyesebb betegség, amelyet a kullancs vérszívása idézhet elő a kutyáknál, a magas lázzal és vérfestékvizeléssel járó kullancsfertőzés, tudományos nevén a babesiosis. Ezt a Babesia canis nevű egysejtű vörösvértest-élősködő okozza, és a kutyakullancs és a barna kutyakullancs fajták hordozzák.  A kullancs a nyálával juttatja a szervezetbe a kórokozót, egy gyors lefolyású, és gyakran végzetes kimenetelű tüneteket produkálva. Ha egy ilyen kórokozóval fertőzött kullancs csípi meg a kutyát, az rövidesen bágyadt és étvágytalan lesz, mozgáskoordinációs zavarok és hányás jelentkezik nála, közepes vagy magas lázzal kísérve, majd ezt követi a már említett a sötét színű, véres vizelet is. 

Lyme-kór

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű baktérium okozza, amelyet a közönséges kullancs hordoz magával. A Lyme-kórral fertőzött kutya magas lázzal járó heveny ízületi gyulladástól szenved, ezért időről időre sántít azon a végtagján, amelyhez a kullancscsípés a legközelebb esett. Előfordul, hogy néhány napos antibiotikum-kezelés hatására, sőt néha e nélkül is elmúlik a tünet, majd visszatér, és más ízületeken jelentkezik. További tünete a levertség, a láz, az étvágytalanság

Vérzéses kullancsláz

A betegséget a hazánkban még ritka barna kutyakullancs terjeszti. Kórokozója az Ehrlichia canis nevű baktérium, amely a fertőzött négylábú fehérvérsejtjeit támadja meg. Tünetei a bágyadtság, a levertség, a láz, az étvágytalanság és a hirtelen fogyás. Kezeletlenül a beteg kutya meg is vakulhat, vagy egyéb visszafordíthatatlan szervi károsodások is előfordulhatnak.

Agyhártyagyulladás

Ez inkább az emberekre veszélyes, de ritka esetekben a kutyák is elkaphatják. Legtöbbször a leggyengült immunrendszerű vagy nagyon idős kutyáknál jöhet elő. A kullancscsípés után pár héttel jöhetnek elő a tünetek, amelyek viselkedési zavarokban vagy bénulásban nyilvánulhatnak meg.

Kölöyk kutya nyakára cseppeket hord fel gazdája

Védekezés, megelőzés


Védőoltás

Csak a Lyme-kór ellen létezik oltás kutyák számára, amelyet először két adagban, 4-6 hét szünettel kell beadni a kutyusnak, majd évente ismételni. Sajnos ennek eredményessége egyelőre nem bizonyított. A többi betegség ellen jelenleg nem elérhető védőoltás.

Nyakörv

Akár fél évig is hatékony lehet a nyakörv, ugyanakkor mindig figyelni kell arra, hogy a csomagoláson fel legyen tüntetve a kullancs elleni védelem is! Hosszú szőrű kutyáknál sajnos kisebb a hatékonysága, néha pedig allergiás tüneteket okozhat.

Spot-on készítmények

A cseppeket a kutyák nyakbőrére kell csepegtetni, és általában egy hónapig nyújtanak hatékony védelmet. Hátrányuk, hogy nem vízállók és néha allergiát okozhatnak. Előnyük, hogy láthatatlanok. 

Tabletta

A jelenleg elérhető leghatékonyabb védelem a tabletta. Ezek számos variációkban kaphatók, vannak havi rendszerességgel adandó és hosszabb hatású készítmények is. Ma már ízesített tablettákat gyártanak, így olyan a kutyának, mint egy finom jutalomfalat. Léteznek kombinált készítmények is, melyek kullancsra és szívférgesség ellen is hatásosak, de ezeket kizárólag akkor szabad adni a kutyának, ha negatív szívféregteszttel rendelkezik. 

Spray

Leginkább csak a kölyökkutyáknál használják, eseti védelemre. Ára nem túl gazdaságos. A szemek, a fül, az orr és a száj kivételével a kutyák teljes testét be kell vele fújni a hatékony védelemhez.

Vegyszermentes védelem

Manapság már különböző bio és vegyszermentes megoldások is léteznek a piacon. Ezek között találunk ultrahangos bilétát, amely ember számára nem hallható hangot ad ki, és ezzel tartja távol az élősködöket, vagy bio spray-ket is, amelyek különböző illóolajat tartalmaznak. Ezen készítmények és eszközök nem adnak sajnos akkora védelmet, nem túl hatékonyak.

 

Otthoni átvizsgálás

 

Hosszabb séták, erdei kirándulások után mindenképp tanácsos átvizsgálni kedvencünket, mert 100%-os védelem nem létezik, valamint a kutya szőrébe rejtőzve a kullancs bekerülhet a lakásba, és akár embert is megcsíphet.
A kullancs itt telepszik meg a leggyakrabban:
Fej, arc, szemtájék
Fülek kívül és belül
Ágyék, hónalj területe
Nyakörv alatti terület
Száj belseje
Mancsok, ujjak között

Szükséges a kutya szőrzetét is alaposan átnézni, valamint a testét is, dudor vagy duzzanat után kutatva.
Amennyiben kullancsot fedezünk fel kedvencünk testén, annak mielőbbi eltávolítása fontos, ugyanis ezzel csökkenthető a fertőzésveszély. Erre a feladatra a legalkalmasabb a gyógyszertárakban, állatfelszerelés-üzletekben megvásárolható kullancscsipesz vagy kullancskanál. Kiszedés közben figyelni kell arra, hogy az élősködő testét ne nyomjuk össze. Amennyiben a kullancscsípés után (de elég az is, ha a csípés lehetősége felmerül) a kutyát étvágytalannak, bágyadtnak látjuk, sürgősen forduljunk állatorvoshoz.

Bármennyire igyekszünk legjobb tudásunk és szeretetünk szerint odafigyelni kedvencünkre, elfordulhat betegség, amely mind az állatot, mind a gazdit és mondhatni a teljes családot megérinti.  Ráadásul a kisállat orvosi kezelése baleset vagy betegség esetén súlyos összegekbe kerülhet. Erre nyújthat segítséget egy jól megválasztott biztosítás. Az Otthon SOS Kedvenc kisállat-biztosítási csomagunk biztosítási időszakokként (12 havonta) jelentős, akár összesen 300 ezer forint anyagi segítséget biztosít betegség, baleset, elhullás kapcsán szükséges állatorvosi beavatkozások, valamint a kisállat által okozott károk költségeinek rendezésében.

Vigyázzon kisállatára, és kössön rá online biztosítást a legrövidebb idő alatt!