Legfontosabb kincsünk az egészség. Ne bízzuk a véletlenre!

Legfontosabb kincsünk az egészség. Ne bízzuk a véletlenre! Az egészségpénztárak és az egészségbiztosítás működése, hasonlóságok és különbségek a gyakorlatban.

Sajnálatos módon az utóbbi pár évben – főleg a pandémia következtében – gyakran tapasztalhatjuk, hogy nincs szabad időpont az adott orvosnál, vagy ha van is, csak hónapokkal későbbre. Az egészségügyi rendszer leterheltsége miatt sajnos egyre nehezebb gyorsan szakorvoshoz kerülni az egészségügy egyes szegmenseiben. A gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, a gyógyászati segédeszközök árának kifizetése is sokaknak okoz gondot manapság. Ezekre a problémákra is megoldást kínálnak a már eléggé ismert egészségpénztárak és az egyre népszerűbb magánegészségügyi szolgáltatások. 

No de mégis pontosan mit takar ez a két elnevezés, és mit tud számunkra nyújtani az egészségpénztár és az egészségbiztosítás? 

Az egészségpénztár egy olyan önkéntes szolgáltatás, amellyel minden magyar állampolgár élhet. Mivel egy olyan szolgáltatásról beszélünk, amely már jó ideje jelen van a mindennapjainkban, szerencsére bőven van választék a piacon. A lehetőségek széles palettája ellenére az alapvető funkciók mindegyik szolgáltató esetében megegyeznek. A pénztártagok nemcsak saját maguk, de közeli hozzátartozójuk számára is igényelhetnek bizonyos kedvezvényeket, szolgáltatásokat. Az egészségpénztári regisztrációt egyénileg is kezdeményezhetjük, de ha munkáltatónk biztosítja, munkavállalóként is igénybe vehetjük. Amennyiben cégünk rendszeresen utal az egészségpénztári számlánkra, ettől függetlenül egyéni befizetéssel is növelhetjük az ott gyűjtött összeget. Az egészségpénztár által biztosított kedvezmények szolgáltatónként változhatnak, ugyanis partneri megállapodás szükséges a kedvezményt biztosító vállalat (munkáltató) vagy az egyén és a szolgáltató között.
 
Az egészségpénztári kártya (EP-kártya) használatát a sima bankkártyával történő fizetéshez tudjuk hasonlítani – ami nem is csoda, hiszen a bankkártyákhoz nagyon hasonló kártyára tölthető fel az az összeg, amellyel a későbbiekben vásárolni tudunk. Ha nem EP-kártyával fizetünk, számla ellenében a szolgáltatás díját visszautalja számlánkra az egészségpénztár – ehhez csupán egy formanyomtatványt kell kitölteni, és mellékelni a szolgáltatásról szóló számlát. Az egészségpénztári számláról  finanszírozhatunk fogorvosi vagy fogszabályozási ellátást,  kiválthatunk gyógyszereket, vásárolhatunk többek között optikai termékeket, gyógyászati segédeszközöket, de akár olyan hétköznapi ápolási cikkeket is, mint például a pelenka.

Természetesen nem szabad összekeverni az egészségpénztár működését az egészségbiztosítás rendszerével, amely azért jóval szélesebb körben nyújt szolgáltatásokat az egészségpénztárhoz képest, illetve gyakorlatilag úgy működik, mint bármely hagyományos biztosítás megfelelő havi díj ellenében. 

Az egészségbiztosítás, amelynek a szolgáltatási rendszere csupán néhány éve jelent meg és lett egyre népszerűbb, egy olyan személyre szabott, egyéni szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy egészségünk kiszámíthatóbb kezekben legyen. A havonta a biztosítónak fizetendő, viszonylag csekély összegért cserébe – a csomagajánlatoktól függően – a biztosító különböző kényelmi szolgáltatásokat nyújt az ügyfeleinek. Így nem okozhat gondot egy gyors laborvizsgálat, képalkotó diagnosztikai eljárás vagy akár szemészeti ellátás, csak hogy néhány példát említsünk. Az egészségpénztárhoz hasonlóan ezt a biztosítási formát is igénybe lehet venni akár magánszemélyként vagy munkavállalóként – utóbbi esetben természetesen a munkáltató a szerződő fél, aki biztosítja az alkalmazottak számára ezt a lehetőséget. 
CT felvétel

Az MVM Otthon Vitál egészségbiztosítást bármely – MVM Next-számlázással rendelkező – magánszemély igénybe veheti egy rövid és egyszerű regisztrációt követően. A honlapon történő regisztráció során a személyes adatok megadása után már nincs is több teendő, csak kiválasztani a biztosítási csomagot és beküldeni az online megrendelést. 

Ügyfeleink 5 csomag közül választhatnak, amelyek között megtalálható az egészen kedvező, 990 Ft-os havi díjas Standard egyéni csomag vagy ennek családi változata, a szintén ár-érték arányban ideális Standard családi csomag. Akik jóval szélesebb körű szolgáltatásra vágynak, választhatnak a Fókusz vagy az Exkluzív csomagok közül. Minden csomagunk magában foglalja a 7/24 orvosi call center szolgáltatást, a korlátlan járóbeteg-szakellátás megszervezését, valamint a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (MR, CT, cardio-CT és PET CT) megszervezését és finanszírozását évi 1 millió Ft értékben.   

Az MVM Otthon Vitál egészségbiztosítás esetében garantáljuk a gyors és első osztályú egészségügyi ellátást. Ezenfelül biztosításunkkal lehetőséget kínálunk arra, hogy várakozási idő nélkül, egy előre egyeztetett időpontban vegyen részt a páciens magánorvosi vizsgálatokon, amelyek költségeit akár 1 000 000 Ft-os összegig a biztosító magára vállalja. 

Az Otthon Vitál egészségbiztosítással semmilyen egészségügyi helyzet nem okozhat problémát. A havonta az energiaszámlával együtt fizetett pár ezer forintért cserébe várakozás nélküli egészségügyi szolgáltatásokat nyújtunk, hiszen az egészségünknél nincs nagyobb kincsünk. 

További információk a https://mvmbiztositas.hu/egeszsegbiztositas oldalon találhatók.