Biztonságban a fesztivál szezonban is!

Biztonságban a fesztivál szezonban is! Idén nemcsak az iskolások várhatják izgatottan a nyarat, hanem a felnőttek is, hiszen 2019 óta először zökkenhet vissza minden a megszokott kerékvágásba a fesztiválok terén. Ugyan tavaly is volt egy-két olyan kisebb fesztivál, amelyet már megrendeztek, de az igazán nagyok csak idén térhettek vissza a világjárvány okozta kényszerpihenőről. Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy milyen programok is várnak ránk a nyár folyamán, valamint igyekeztünk néhány tippet is összegyűjteni a biztonságos fesztiválozás érdekében.

Milyen rendezvényeket várhatunk idén?

Sziget Fesztivál
Magyarország legnagyobb fesztiválja, a III. kerületi Hajógyári- vagy más néven Óbudai-szigeten megrendezésre kerülő Sziget Fesztivál augusztus 10. és 15. között várja a szabadság és a zene szerelmeseit. Az 5 napos esemény alatt olyan híres előadókkal találkozhatnak a kilátogatók, mint Justin Bieber, Calvin Harris, Dua Lipa vagy Lewis Capaldi. A koncertek mellett sok egyéb színes program várja a kicsiket és nagyokat: például érdekfeszítő beszélgetések valamilyen társadalmilag fontos témában, kézműves foglalkozások, művészeti előadások, de lehetőség lesz sportolásra vagy vízparti kikapcsolódásra is. 

Balaton Sound
Európa egyik legnagyobb szabadtéri elektronikus zenei fesztiválja, egyben Magyarország második legnagyobb fesztiválja július elején népesíti be a Balaton déli partján fekvő Zamárdit. A balatoni 4 napos partin olyan világhírű külföldi elektronikus zenei előadók, mint Martin Garrix, Alesso vagy Marshmello mellett a hazai elektronikus zene legkiemelkedőbb képviselőit is elcsíphetjük.

Koncertező tömeg

EFOTT - Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója
A Velencei-tó partján megrendezésre kerülő EFOTT fesztivál az egyetemisták egyik közkedvelt úti célja, hiszen minden évben más egyetem kapja a megtiszteltetést, hogy ő legyen a fesztivál házigazdája. A július 13-án kezdődő fesztivál célja, hogy a vizsgaidőszak után a diákok megünnepelhessék a nyár kezdetét, valamint kiereszthessék az iskola okozta stresszt. A fesztivál előadói között szinte az összes sikeres hazai zenekar és előadó megtalálható, azonban a szervezők mindig igyekeznek egy-két külföldi sztárfellépővel is színesíteni a palettát.

SZIN – Szegedi Ifjúsági Napok
Az augusztus utolsó hetében megrendezendő szegedi fesztivált a nyár búcsúztatójaként is szokták emlegetni – nem véletlenül, hiszen mielőtt elkezdődne ősszel az iskola, ez az utolsó olyan program, ahol önfeledten élvezhetik a diákok a nyári szünet szabadságát. A Tisza-parti rendezvény egy kisebb méretű, sokkal családiasabb jellegű fesztivál, mint a fentebb felsoroltak. Akár az egész család megtalálja a számára szórakoztató, élménydús programot.

 

Milyen veszélyek leselkednek ránk a fesztiválok alatt?

A fesztiválok említésekor általában mindenkinek a szórakozás és a kikapcsolódás jut eszébe, azonban fontosnak tartjuk, hogy említést tegyünk az ilyenkor könnyen bekövetkező balesetekről, veszélyekről, hogy lehetőleg azokat megelőzve valóban az önfeledt szórakozásról és a kikapcsolódásról szólhassanak ezek a programok.
Nemcsak fesztiválok esetében igaz, hanem minden állóhelyes koncert esetében, hogy mindig viseljünk zárt cipőt. Sosem tudhatjuk előre, hogy mikor kezd el a tömeg ugrálni a hangulat hevében, azonban ha nyitott cipőben érkezünk, könnyen megsérülhet a lábunk az ugrálás közben. Egy ugrálásból sajnos ki tud alakulni lökdösődés is, amelynek során akár a földre is kerülhetünk. A szórakozás, bulizás baráti társaságban a legjobb, ami nemcsak a garantált jókedv egyik záloga, de biztonságérzetet is ad, ha egy helyen többen vagyunk ismerősök, és figyelünk egymásra. 
A nyári fesztiválok közben ugyancsak gyakran előfordul, hogy megfeledkezünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről. Ilyenkor a hőségtől és a folyadék hiányától könnyen eszméletünket veszthetjük. Mindig figyeljünk a folyadék-utánpótlásra, azonban nyáron, amikor fesztiválon nagy tömegbe megyünk, különösen érdemes magunkkal vinni egy palack hideg vizet, hogy ha baj van, azonnal kéznél legyen. Az egész napos vagy még világosban kezdődő koncertek esetében mindig figyeljünk oda arra is, hogy ne kapjunk napszúrást. Igyekezzünk árnyékos helyet találni, ha pedig mégsem sikerül, viseljünk sapkát vagy kalapot, amely megvédi a fejünket a hőségtől. 
Sajnos ugyancsak nem ritka eset, hogy elhagyjuk a telefonunkat, táskánkat vagy iratainkat valamely koncert közben. Rosszabb eset, ha nem elhagyjuk, hanem ellopják, ami sajnálatosan igen gyakori az ekkora méretű rendezvényeken. Hogy értékeinket nagyobb biztonságban tudjuk, a telefonunkhoz alkalmazhatunk különböző csuklóra vagy nyakba akasztható tartókat. A táskánkat mindig vegyük magunk elé, ahol más nem érheti el, ezzel megelőzhetjük, hogy kilopjanak belőle valamit.

 

Miben tud segíteni a biztosító a fesztiválszezonban?

Egyes iratok pótlása nem olcsó mulatság, azonban a biztosító ebben is tud segíteni, és fedezi a költségeket. Ha valamilyen fizikai balesetet szenvedünk, a biztosító állja a kórházi költségeket. Mi több, amennyiben szemüvegünk vagy kontaktlencsénk sérült, annak javítási vagy csereköltségéről is gondoskodik, így nekünk legalább emiatt nem kell aggódnunk. Ezeken felül olyan kisebb jelentőséggel bíró, de anyagilag ugyancsak megterhelő esetekben is számíthatunk a biztosítóra, mint a személyes vagyontárgyainkban, ruházatunkban keletkezett károk javítási vagy tisztítási költségeinek megtérítése.

Természetesen 100%-osan senki sem tud felkészülni az ilyen esetekre, azonban reméljük, hogy a fentiekben szolgálhattunk néhány ötlettel, hogy hova érdemes ellátogatni a nyáron, illetve mire érdemes odafigyelni fesztiválozás közben.

Biztosítsd a gondtalan szórakozás élményét az Otthon Gondoskodás Baleset-biztosítással