Természetre fel, kullancsok kíméljenek!

Természetre fel, kullancsok kíméljenek! Ahogy melegszik az időjárás, úgy kapunk mi is egyre inkább kedvet a kimozduláshoz. A mindennapok körforgásából kiszakadva sokan választjuk úti célunkként hétvégére a természetet, hogy aktívan tölthessük jól megérdemelt szabadnapjainkat, legyen szó akár egy többnapos Balaton-kerülő kerékpártúráról, pár órás bolyongásról a közeli erdőben vagy akár csak egy csendes délelőttről a tó partján, horgászbotunk társaságában. Indulás előtt mindig ellenőrizzük az adott területet, hogy ott mekkora az előfordulása a kullancsoknak.

Előfordulásuk – Hová bújt a veszély?

Általánosságban elmondható erről az aprócska ízeltlábúról, hogy Magyarországon inkább az északi és nyugati területeken, valamint a Balaton és a Duna környéki területeken vagyunk a lekevésbé biztonságban miattuk. Igencsak kedvelik a magas páratartalmú helyeket, mint pl. aljnövényzet, nádas, avar. Továbbá tévhit, hogy a városokban nincsenek kullancsok, sajnos igenis vannak. A nagyobb zöld területek, mint parkok, sétányok, játszóterek, kutyafuttatók esetében is ki vagyunk téve ezen nagyméretű atkák okozta veszélynek. A biztonság kedvéért érdemes időt fordítani a szabadtéri, természetben töltött programok esetében az utólagos átvizsgálásra, legyen szó magunkról, gyermekeinkről vagy akár kis kedvencünkről.

A legjobb biztosíték a védőoltás

Miért is olyan veszélyes ez a miniatűr élőlény? A kullancsok számos, az emberre veszélyes kórokozót hordoznak, amelyet a csípés során képesek terjeszteni, ezzel igen komoly betegségeket okozva. Magyarországon a két kiemelkedően veszélyes betegség az agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamint a Lyme-kór. Ezen betegségek egyike sem gyógyítható még, csak a tünetek kezelésére van lehetőség, azonban még így is fennáll a veszélye a jelentős és végleges állapotromlásnak, ezért is különösen fontos a megelőzés. A vírusos agyhártyagyulladás (encephalitis) esetében a csípést követően – a lappangási idő akár 7–14 nap is lehet – a betegség első fázisában fejfájást, lázat és levertséget tapasztalhatunk. Ezek a tünetek általában pár nap alatt elmúlnak, ezért az emberek nem is szoktak nagy figyelmet fordítani rájuk. Pár nap tünetmentesség után azonban még nem lehetünk biztosak abban, hogy egészségesek vagyunk, mert a fertőzöttek közel harmadánál bekövetkezik a második fázis, amely már sokkal erősebb fejfájással, szédüléssel és bénulással is járhat. A tünetek súlyosságától függően előfordulhat, hogy orvosi beavatkozásra, kórházi kezelésre van szükség. A kullancs okozta encephalitis  megelőzése érdekében a leghatékonyabb  védekezés az időben – jóval a fertőzésveszély előtt – beadott, többdózisú védőoltás.

Kullancs a növényen

Egészséges vagy fertőzött? Fontos a korai felismerés

A gyuladással ellentétben a Lyme-kór egy bakteriális fertőzés, amely ellen nem létezik védőoltás. A Lyme-kór esetében a lappangási idő változó, ezzel is megnehezítve az időben való felfedezését. Az első tünete általában a csípés helyén keletkezik ovális alakú bőrpírral. Amennyiben időben felfedezik a betegséget, antibiotikumokkal kézben tartható, ennek hiányában viszont akár életre szóló krónikus egészségromlás is kialakulhat.

Fizikai védelem előtte és utána

Hogyan előzhetjük meg a csípést? Igyekezzünk védeni a bőrfelületeinket megfelelő ruházattal. Viseljünk zárt cipőt, zoknit, hosszúnadrágot, amelyet érdemes a zokniba betűrni. A fejünkön lévő érzékenyebb területeket óvjuk sapkával, kalappal (ez a kisgyerekek esetében különösen fontos). A megfelelő öltözet mellett mindig használjunk kullancsriasztó szereket. Kisállatra vásároljunk kullancsriasztó nyakörvet. A szabadban töltött idő befejeztével a biztonság kedvéért mindig vizsgáljuk át magunkat, szeretteinket és kis kedvenceinket is. Amennyiben kullancsot találnánk, figyeljünk a megfelelő eltávolítási módra. Ne nyomkodjuk, csavargassuk, mert az növeli a fertőzés kockázatát. Mindig kullancscsipesszel távolítsuk el. Ha nem rendelkezünk ilyennel otthon, akkor se pánikoljunk, bármelyik gyógyszertárban kapható ilyen eszköz.

Biztonságban a természetben is

Természetesen 100%-osan senki sem tud felkészülni az ilyen esetekre, azonban reméljük, hogy a fentiekben szolgálhattunk néhány ötlettel, hogy mire érdemes figyelni nyáron, a természetben töltött idő közben. A fentebb felsoroltak sem jelentenek garanciát a balesetek és betegségek elkerülésére, de minimális felkészüléssel sokat tehetünk magunkért, családunkért és anyagi biztonságunkért. Egészségünk védelme a legfontosabb. Amennyiben mégis bekövetkezik annak romlása, adjunk esélyt magunknak, hogy kizárólag a gyógyulásra koncentrálhassunk, és hagyjuk, hogy az ezzel járó egyéb nehézségeinken a biztosító segítsen. Az Otthon Gondoskodás baleset-biztosítási csomagjaink éppen az ilyen esetekben nyújtanak támaszt. A Családi Baleset-biztosítás PRÉMIUM csomagjával biztosított személynek kullancscsípés okozta Lyme-kór/agyvelő- és agyhártyagyulladás esetén 40.000 Ft, ezen betegségekből eredő halál esetén 1.000.000 Ft biztosítási összeget szolgáltat a Biztosító.